Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=13876

Pieredzes apmaiņa uzņēmējdarbības atbalsta jomā

2024.06.26 16:55

Šodien Madonas novada pašvaldības biznesa attīstības centrā viesojās Ogres novada pašvaldības pārstāvji ar mērķi iepazīt Madonas pieeju uzņēmējdarbības atbalsta jomā.

Ogres novada pašvaldības domi pārstāvēja priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš, Komunikācijas nodaļas vadītājs Patriks Grīva, Stratēģiskās plānošanas nodaļas vadītājs Jānis Eglīts un Stratēģiskās plānošanas nodaļas vadītāja vietniece Aija Iesalniece.

Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs, Attīstības nodaļas vadītāja Ilze Vogina un vecākā speciāliste uzņēmējdarbības atbalsta jomā Monta Ananiča dalījās pieredzē par īstenotajiem uzņēmējdarbības infrastruktūras investīciju projektiem – ceļu infrastruktūras un komunikāciju izbūvi, industriālās zonas tapšanu Sauleskalnā, Madonas biznesa attīstības centru.

Tikšanās laikā pārrunāti arī pieejamie Madonas novada pašvaldības granti uzņēmējiem:

Tika izrādīts Madonas biznesa attīstības centrs, stāstīts par vienotā biznesa atbalsta punkta modeli, kas izveidots ēkas 3. stāvā un kurā ietilpst LIAA pārstāvniecība; Madonas novada fonds, kas koordinē LEADER projektus; Lauku atbalsta dienests; ALTUM; kā arī pašvaldības speciālisti uzņēmējdarbības un nevalstisko organizāciju atbalsta jomās. “Bez atbalsta uzņēmējs no šīs ēkas neizies,” ar humoru tika secināts.

Atzinīgi tika novērtēta arī Madonas biznesa attīstības centra 1. stāvā uzņēmējiem pieejamā Digitālā mārketinga un sociālo tīklu dizaina darbnīca, kuru ikviens Madonas novada komersants var izmantot bez maksas digitālā mārketinga aktivitāšu īstenošanai – produktu foto, video prezentācijām, podkāstiem un citiem radošiem projektiem un iecerēm, Ogres viesiem atzīstot, ka mūsdienās strauji pieaugusi veiksmīgas reklāmas un produkta reprezentācijas nozīme.

Kā viens no atbalsta instrumentiem tika minēti arī īstenotie pasākumi uzņēmējiem - forumi, semināri, apmācības, pieredzes apmaiņas braucieni, pašvaldības rīkotie gan ikmēneša, gan arī lielie sezonālie tirgi (Stādu tirgus, Kartupeļu svētki, Ziemassvētku tirgus, pagājušā gada jaunums - Ziemassvētku Pop up tirdziņš), kā viens no apmeklētākajiem uzņēmēju saliedēšanās pasākumiem  – Uzņēmēju sporta spēles, kā arī lielisku atsaucību guva pērn rīkotā Uzņēmēju gada balva, šā gada pavasarī – forums “Sapņot drošāk, sasniegt vairāk”.

Pašvaldība dalījās pieredzē arī par atbalstu skolēnu mācību uzņēmumiem un dalību Junior Achievement Latvia (JAL) programmā, finansējot dalības maksu visām izglītības iestādēm novadā, nodrošinot transportu un dalības maksas skolēnu mācību uzņēmumu nacionālā un starptautiskā mēroga izstādēs/tirdziņos. Kā atzina Ilze Vogina, skolēnu uzņēmumi ir viens no novada lepnumiem, jo ik gadu tiek gūtas godalgotas vietas. Jauno uzņēmēju panākumu lielākā atslēga ir gan pašu skolēnu personība, apņēmība, gan arī viņu pedagogu degsme strādāt šajā jomā, viņus pamudināt.

Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs vērtēja, ka uzņēmējdarbības atbalsta jomas ir ļoti plašas un neaprobežojas tikai ar iepriekš pieminēto, bet gan uzņēmējiem ir svarīga arī apkārtējā vide, kultūras un sporta piedāvājums, izglītības iestāžu pieejamība viņu bērniem un tamlīdzīgi. Tādēļ cītīgi tiek strādāts arī šajās jomās, kur lielākie izaicinājumi saistās ar iedzīvotāju skaita samazināšanos un Madonas attālumu no Rīgas vai lielajām šosejām, līdz ar to ir intensīvi jāstrādā, lai veidotu saturīgu un ilgtspējīgu dzīvesvidi un nodrošinātu kvalitatīvus pakalpojumus.

“Salīdzinot ar Ogri, noteikti, ka ir grūtāk dzīvot šī attāluma ziņā, bet ar to visu – jūs esat lieli malači. Ja pašvaldība visur palīdz saviem iedzīvotājiem, sākot no bērnudārza, sociālās jomas, beidzot ar uzņēmējdarbību, - tas ir forši,” pēc vizītes pauda Gints Sīviņš, aicinot Madonas novada pašvaldības pārstāvjus atbildes vizītē uz viņa pārstāvēto Ogres novadu.


Informāciju sagatavoja: Laura Kovtuna, Madonas novada pašvaldības centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste