Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=13731

Muzeju nakts Madonas novadā

2024.05.15 08:26

18.maijā jau divdesmito reizi Latvijā norisināsies Eiropas Muzeju nakts, kas šajā gadā sakrīt ar Starptautisko Muzeju dienu.

Neatkarīgi no dienas, 18.maijs katru gadu ir muzejiem veltīta diena visā pasaulē jau kopš 1977.gada. Ik gadu, lai popularizētu muzeju lomu visā pasaulē, Muzeju dienas pasākumos iesaistās gan muzeji, gan citas atmiņu institūcijas. Turklāt šajā dienā muzeju apskate ir bez maksas. Un muzeju lomu sabiedrībā akcentē arī Muzeju nakts, šogad pievēršot uzmanību vienotai tematikai – izzināt un iegūt, pētīt un saprast.

Muzeji ir brīnišķīga vieta, kur vēsture satiekas ar tagadni un nākotni, kur,  balstoties daudzveidīgajā krājumā, pētniecības darbos un izstāžu un ekspozīciju darbā ir iespēja sabiedrību iepazīstināt ar mūsu vēsturi, aicināt novērtēt mūsu mantojumu un domāt par šodien aktuāliem jautājumiem.

18. maijā Madonas muzeja kolektīvs aicina uz diviem izzinošiem un aizraujošiem Muzeju nakts pasākumiem: 

“Pieturvieta “Madonas muzejs”” Madonas muzeja Izstāžu zālēs un teritorijā no 19.00 – 24.00       

“Par un ap bitēm” Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvē Sarkaņos no 19.00 – 24.00

“Pieturvietā “Madonas muzejs”” aicināsim apmeklēt vairākas tematiskās pieturas: “Māksla”, “Pētnieks”, “Skatuve”, “Jaunība”, “Vēsture”,  “Krāsu pietura”, “Muzejam 80” u.c., piedāvājot dziedāt, zīmēt, krāsot un pētīt, rakstīt un izzināt. Tradicionāli Muzeju nakts atklāšana noritēs pulksten 19.00, kad atvērsim durvis ikvienam apmeklētājam. Pulksten 20.00 aicināsim uz pieturu “Skatuve”, kurā uzstāsies brāļi Daris un Ramants Jansoni, bet pulksten 21.30  mansarda telpā atklāsim izstādi “Jaunieguvumi Madonas muzeja krājumā”. Par ko būs izstāde? Tā būs daudzveidīgs un bagātīgs vēstures atspoguļojums par mūsu novadu un tā iedzīvotājiem no senākajiem laikiem līdz pat mūsu dienām, šie jaunieguvumi Madonas muzeja krājumā nonākuši laikā no 2019. līdz 2024.gadam un līdzās muzeja darbiniekiem, kas ir veidojuši šo izstādi, to vistiešākajā ceļā ir veidojis ikviens, kas kādu sevis piederošu lietu ir novēlējis muzejam. Pulksten 22.00 aicināsim uz pieturu “Jaunība” – enerģija, degsme un aizrautība apvienosies šajā pieturvietā, jo uz skatuves kāps Madonas Valsts ģimnāzijas 9.a klase ar šī gada “Koru karu” uzvarētājdziesmu, ka arī Amanda Elizabete Krupko un vēl citi jaunieši, piedaloties ar individuāliem priekšnesumiem. Paralēli šīm norisēm, apmeklētāji varēs iesaistītes citās aktivitātes, kas norisināsies teju visas nakts garumā: Latvijas Valsts mežu Kalsnavas arborētuma orientēšanās spēlē teritorijā ap muzeju (būs nepieciešams telefons un interneta pieslēgums), lielās gleznas radīšanā, vēstules vai sveiciena rakstīšanā muzejam 80 gadu jubilejā, mākslinieku darbu radīšanas procesa izzināšanā, kā arī zaļo telpaugu iepazīšanā. u.c. aktivitātes.

Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvē Sarkaņos Muzeju nakts aktivitātes būs veltītas biškopības mantojuma un tradīciju cildināšanai un iepazīšanai. Bites ir viens no svarīgākajiem kukainīšiem šajā pasaulē un jau izsenis cilvēki izmanto bišu radītos produktus veselības uzlabošanai u.t.t. Pulksten 19.00 tiks atklāta Muzeju nakts, bet 20.30 izstādes “Sargiet savu latviešu biti” /Fr.Galenieks/  atvēršana, kur ar muzikālo priekšnesumu uzstāsies Zita Gailīte, ar dēlu Jorenu, bet ar literārās prozas lasījumiem – Sarkaņu amatieru teātris “Piņģerots”. Laikā no pulksten 19.00 līdz 24.00 Sarkaņos  būs atvērtas septiņas krātuves: “Linu un vilnas apstrāde”, ”Amatnieku darba rīki”, “Aptieka”, “Dzīvojamās istabas”, “Mēbeles”, “Iedzīves priekšmeti”, “Mēri un tvertnes” un ekspozīcija “Novadnieki – kultūras darbinieki” un telpa A.Bieziņa piemiņai. Telpās būs stāsti, radošas aktivitātes un iespēja iepazīt senos sadzīves un etnogrāfijas priekšmetus, no kuriem liela daļa šodien ir nezināmi, jo netiek izmantoti.

Ar Muzeju nakts programmu var iepazīties Madonas muzeja mājas lapā www.madonasmuzejs.lv

Uz tikšanos Madonas muzeja Izstāžu zālēs un Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvē Sarkaņos!


‌Muzeju nakts pasākumi Cesvainē

‌Muzeju nakts Madonas novada bibliotēkā

‌Muzeju nakts Vestienā

‌Sagatavoja: Izglītojošā darba nodaļas vadītāja Zane Grīnvalde