Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=13383

Saeimas komisiju pārstāvji reģionālā vizītē apmeklējuši Madonas novadu

2024.02.05 10:09

2. februāri Madonas novada pašvaldību reģionālajā vizītē apmeklēja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs kopā ar Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas priekšsēdētāju Valdi Maslovski un Saeimas deputāti un komisijas pārstāvi Anitu Brakovsku.

Tiekoties ar Madonas novada pašvaldības vadību – domes priekšsēdētāju Agri Lungeviču, viņa vietniekiem Zigfrīdu Goru un Artūru Čačku -, tika pārrunāti administratīvi teritoriālās reformas rezultāti, kā arī iespējamā Varakļānu novada apvienošana ar Madonas novadu, par ko šobrīd iesniegts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais likumprojekts. Saeimas pārstāvji apliecināja, ka ir sadzirdējuši Varakļānu iedzīvotāju pausto viedokli aptaujās, un arī Madonas novada pašvaldības vadība izteica gatavību turpināt uzsākto sadarbību ar Varakļāniem jau novada ietvaros, ja tā lems valdība.

Tāpat ar novada pašvaldības pārstāvjiem tika pārrunāta 2024. gada budžeta sastādīšanas gaita, pašvaldības īstenotie un plānotie projekti, kuru īstenošanā piesaistīti Eiropas Savienības fondu līdzekļi.

Vērtīga diskusija raisījās par jautājumiem, kas aktuāli iedzīvotājiem ne vien Madonas novadā, bet arī citviet Latvijā – skolu tīkls, izglītības un skolēnu pārvadājumu nodrošināšana; veselības aprūpe; sociālie jautājumi; pakalpojumu pieejamība gan pilsētās, gan lauku reģionos; pašvaldības iniciatīvas savu iedzīvotāju noturēšanā un jaunu speciālistu piesaistīšanā. Tas viss - neiepriecinošas demogrāfiskās situācijas un teritoriāli liela novada apstākļos. Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs atklāja Madonas novada pieeju šim jautājumam – caur sociālo un uzņēmējdarbības atbalstu jeb attiecīgi pašvaldības atbalstu bezmaksas ēdināšanā visiem izglītojamajiem; jauno speciālistu piesaisti, maksājot stipendiju studiju laikā un piedāvājot īres dzīvesvietas, uzsākot darba gaitas novadā; uzņēmējdarbības atbalstīšanu caur grantu konkursiem un pašvaldības īstenotajiem projektiem u.c.

Pēc vizītes Madonas novada pašvaldībā O. Burovs, V. Maslovskis un A. Brakovska apmeklēja arī Varakļānu novadu un Daugavpili.

 

Informāciju sagatavoja: Laura Kovtuna, Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste