Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=13097

Madonas novada palīdzības sūtījums Bobrinecai veiksmīgi sasniedzis galamērķi

2023.10.20 15:39

Drēgnā, bet pozitīvām sajūtām piepildītā 18. oktobra rītā savu ceļu uz Madonas novada pašvaldības sadarbības pilsētu Ukrainā – Bobrinecu - sāka Madonas novada palīdzības konvojs: autobuss (45 pasažieru vietas), kas līdzi veda arī par Madonas novada iedzīvotāju ziedotajiem 1400 eiro iegādātos trīs strāvas ģeneratorus, kā arī Madonas un Valmieras novadu iedzīvotāju un Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) Madonas komitejas dāvātās mantas (pārtika, apģērbs, ierakumu sveces u.c.), divas vieglās automašīnas un mikroautobuss.

Aptuveni 1000 km tālais ceļš līdz Ukrainas robežai sākās 18. oktobrī, plkst. 7.00, Madonā, Saieta laukumā, taču gatavošanās tam prasīja vairāk nekā mēnesi. 30. augustā Madonas novada pašvaldība saņēma palīdzības lūgumu no Bobrinecas pašvaldības ar aicinājumu sniegt atbalstu gumijas grīdas seguma iegādei, kas nepieciešams uzklāšanai Bobrinecas mācību iestādēs, kurās bērni patveras laikā, kad tiek izziņota gaisa trauksme, kā arī strāvas ģeneratorus, lai nodrošinātu Bobrinecas iestāžu darbu laikā, kad pārrauta elektrības padeve. Vēl viena vēstule ar palīdzības lūgumu Ukrainas sabiedrības vispārējam atbalstam tika saņemta š.g. 25. septembrī.  

Madonas novada pašvaldība, atsaucoties palīdzības līgumam, ar Latvijas Sarkanā Krusta Madonas komitejas atbalstu izsludināja ziedojumu vākšanas kampaņu, kuras laikā tika saņemti ziedojumi 1400 eiro apmērā, kā arī mantas, kas būs noderīgas gada aukstajā laikā gan Bobrinecas iedzīvotājiem, gan Ukrainas bruņotajiem spēkiem. 28. septembra Madonas novada pašvaldības domes sēdē tika pieņemts lēmums arī par Madonas novada pašvaldības īpašumā esošā pasažieru autobusa MERCEDES BENZ O 303 un automašīnas ar kravas kasti MITSUBISHI L200 dāvināšanu Bobrinecas pašvaldībai. Uzsākot palīdzības vākšanas procesu un regulāri sazinoties ar Bobrinecas pašvaldību, potenciālais palīdzības sūtījums kļuva tikai plašāks. Iniciatīvu dāvināt vieglo automašīnu Toyota Land Cruiser izteica Madonas novada uzņēmēji Andris Dombrovskis un Māris Štrombergs, kā arī dažas dienas pirms došanās uz Ukrainu vēlmi paplašināt sūtījumu pauda Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas izpilddirektore Oksana Kiriļuka, kura uz Madonu šo pirmdien, 16. oktobrī, atgādāja Valmieras novada iedzīvotāju ziedotās lietas: pārtiku (200kg) apģērbu (50 kg) un ierakuma sveces (150 kg). Visas šīs mantas kopā ar LSK Madonas komitejas saņemto ziedojumu (gultas veļa, vingrošanas paklāji, guļammaisi, pledi, un adījumi) tika iekrautas pasažieru autobusā un kopā ar trim strāvas ģeneratoriem un autotransportu devās uz Ukrainu.

Polijas – Ukrainas robežšķērsošanas punktu Rava-Ruskā palīdzības konvojs, kura sastāvā bija Madonas pilsētas pārvaldnieks Guntis Ķeveris, domes deputāti Andris Dombrovskis un Aivis Masaļskis, pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Egils Kazakevičs un šoferis Armands Sniedze, sasniedza ap plkst. 22:00. Diemžēl poļu robežsargu un muitnieku attieksmi pielaidīgāku nespēja darīt tas, ka uz Ukrainu tiek piegādāts palīdzības sūtījums, kā arī fakts, ka trim no konvoja dalībniekiem ir polisks uzvārds. Neraugoties uz sarežģījumiem, palīdzības sūtījums tika nodots Bobrinecas pārstāvjiem un jau 19. oktobra  vakarā nonāca Bobrinecā. Pasažieru autobuss Mercedes Benz O 303 turpmāk pašvaldībā tiks lietots izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta vajadzībām. Vieglās automašīnas – pašvaldības dāvinātā Mitsubishi L200 un Madonas uzņēmēju dāvātā Toyota Land Cruiser - tiks nodotas Ukrainas bruņotajiem spēkiem nacionālās drošības un aizsardzības pasākumu veikšanai. Savukārt ģeneratori tiks izmantoti Bobrinecas pilsētas iestādēs.

Bobrinecas pilsētas mērs Leonīds Kravčeno, uz robežas saņemot palīdzību, kā arī vēlāk, sazinoties ar palīdzības konvoja dalībniekiem, savā un Bobrinecas iedzīvotāju vārdā pateicās Madonas novada iedzīvotājiem, kā arī Latvijas kolēģiem Madonas novada pašvaldībā: domes priekšsēdētājam Agrim Lungevičam, priekšsēdētāja vietniekam Zigfrīdam Goram, izpilddirektoram Uģim Fjodorovam, Madonas pilsētas pārvaldniekam Guntim Ķeverim un domes deputātiem par sniegto nozīmīgo atbalstu.

“Latvijas draugi, jūs veicāt vairāk nekā tūkstoš kilometrus, lai piegādātu humāno kravu caur Polijas robežu Ukrainā. Palīdzība Ukrainai un ukraiņiem sarežģītajā kara laikā raksturo latviešus kā nāciju ar augstu morālo stāju. Tādu, kurai miers, sapratne un sadarbība ir cilvēcisko un starptautisko vērtību pamatā, uz kurām balstās civilizētā pasaule. Visas Bobrinecas kopienas vārdā es gribu teikt: mēs novērtējam cilvēcību, līdzjūtību, laipnību un paužam visdziļāko cieņu Madonas iedzīvotājiem un visiem latviešiem, kuri no pirmajām Krievijas militārā uzbrukuma dienām atbalsta valsti. Esmu pateicīgs visiem, kas piedalījās humānās palīdzības saņemšanas organizēšanā. Kopīgiem spēkiem mēs tuvinām mieru Ukrainā”, pateicoties par dāvinājumu, uzsvēra Leonīds Kravčenko.

Arī Madonas novada pašvaldība vēlas pateikties visiem, kas atsaucās Bobrinecas palīdzības aicinājumam. Kopš 2022. gada februāra, kad Krievija sāka militāro agresiju Ukrainā, daudzi no jums nepalika vienaldzīga vērotāja pozīcijās. Katrs ziedotais eiro vai apģērbs. Katrs pašu rokām darinātais maskēšanās tīkls vai izlietā ierakumu svece. Katrs sarūpētais ģenerators. Katrs sarīkotais atbalsta pasākums. Katrs savā mājoklī uzņemtais, paēdinātais, ar darbu nodrošinātais Ukrainas iedzīvotājs. Katra labā doma, vēlējums un veltījums. Tas viss Ukrainas tautu tuvina uzvarai! Paldies jums!

Informāciju sagatavoja: Egils Kazakevičs, Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists