Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=12826

Madonas novadā notiks Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes pamatapmācības nometne

2023.07.24 13:14

Piektdien, 28. jūlijā Madonas novada Cesvaines pagastā 2.Vidzemes brigāde uzsāks intensīvo pamatapmācības kursu, kurā piedalīsies jaunie zemessargi no visiem brigādes bataljoniem.

Pamatapmācības kurss ilgs trīs nedēļas, tās laikā jaunie zemessargi apgūs militārās zināšanas un prasmes – lauka kaujas iemaņas, kaujas šaušanu, topogrāfiju, pirmo medicīnisko palīdzību, ierindas apmācību un citas prasmes, kas primāri nepieciešamas katram zemessargam. Pamatapmācības kurss noslēgsies ar divu dienu lauka taktiskajiem pārbaudījumiem, lai zemessargiem nostiprinātu kursa laikā iegūtās zināšanas un iemaņas.

Zemessargi un karavīri trenējas pēc iespējas realitātei pietuvinātos apstākļos, tādējādi iegūstot prasmes aizsargāt savu atbildības teritoriju – savus novadus, pilsētas, pagastus, ciemus.

Mācības pārsvarā norisināsies diennakts gaišajā laikā, taču atsevišķas nodarbības plānotas diennakts tumšajā laikā.

Zemessargiem pamatapmācības kursa apguve ir obligāta prasība, un to ir iespējams apgūt divos veidos – pa posmiem nedēļas nogalēs vairāku mēnešu garumā vai arī vienkopus trīs nedēļu nometnē. Pēc kursa sekmīgas apguves zemessargi var turpināt apgūt dažādas specialitātes, piemēram: sakarnieks, ložmetējnieks, izlūks, karavīrs glābējs u.c., kā arī pildīt ne tikai aizsardzības uzdevumus, bet arī palīdzēt veikt visai Latvijas sabiedrībai svarīgus uzdevumus – sniegt atbalstu pazudušu cilvēku meklēšanā, iznīcināt sprādzienbīstamus priekšmetus, piedalīties glābšanas darbos, palīdzēt dzēst ugunsgrēkus, sniegt atbalstu plūdu radīto seku novēršanā, kā arī nepieciešamības gadījumā atbalstīt valsts un pašvaldību institūcijas likumpārkāpumu novēršanā un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā. Tāpat arī zemessargs var sevi attīstīt un iegūt augstāku militārā dienesta pakāpi, piemēram, apgūstot Jaunākā instruktora kursu Zemessardzes Mācību centrā.

Iedzīvotāju ievērībai!

Nometnes laikā Madonas novada Cesvaines pagastā būs novērojama pastiprināta militārā transporta kustība, kā arī ierobežota teritorija objektā Cesvainē, Rīgas ielā 4.

Aicinām iedzīvotājus neuztraukties redzot karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu, kā arī ar sapratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem.

Informāciju sagatavoja:

Zemessardzes 26.kājnieku bataljona

Komunikācijas nodaļa

Tālr.29275578

Facebook/Vidzemes brigādes zemessargi