Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=12813

Aizritējis Madonas novada amatierteātru festivāls

2023.07.19 12:07

15.jūlijā Lubānā un 16. jūlijā Cesvainē notika Madonas novada amatierteātru kolektīvu festivāls. Divās dienās skatītāji varēja noskatīties astoņas amatierteātru izrādes. Madonas novadā pavisam darbojas 19 amatierteātri. No tiem 7 kolektīvi ar 8 izrādēm piedalījās šajā festivālā.

15. jūlija sestdiena bija skaista, saulaina vasaras diena un Lubānas estrāde bija piepildīta ar teātra mīļiem. Amatierteātru festivāls tika atklāts ar Dzelzavas amatierteātra iestudēto Annas Brigaderes viencēlienu  “Čaukstenes”, režisore Kristīne Pujate.

Asprātīgi, spraigi un ar lielu pārliecību un šarmu aktrises virpināja savas sarunas, apspriežot tā brīža lielākos jaunumus. Viņas galanti apkalpoja un muzikālu sniegumu ieviesa iznesīgais sulainis. Skatītājiem patika gan skaistie tērpi, gan atraktīvā aktieru spēle. Režisorei izdevies veiksmīgi iekļaut arī mūsdienu dziedātāja Dona dziesmu “Salauzta sirds”.

Pēc tam sekoja Liezēres pagasta amatierteātra “LiNaTe” sniegumā Edvarda Vulfa komēdija “Tapiņa atgriešana”, režisore Dace Ādamsone.

Ļoti veiksmīgi izveidots aktieru ansamblis, kas meistarīgi izspēlē notikumu pēc notikuma, līdz  intrigas atrisinājumam. Gaumīgi un saskaņoti veidotas skatuves dekorācijas, tērpi un teātra rekvizīti. Laiki mainās, bet cilvēciskās rakstura īpašības un vērtības paliek tās pašas, tādejādi luga savu aktualitāti nav šodien zaudējusi.

Lubānā amatierteātru festivāls noslēdzās ar  Meirānu tautas nama amatierteātra “Zeltrači” iestudēto Vigitas Pumpures lugu “Tobiass ir miris, lai dzīvo Tobiass”, režisore Ilona Malahovska.

Spraigs sižets un daudzi notikumi, kurus atraktīvi izspēlē aktieri. Abas saimnieces ir tik vitālas, spilgtas un temperamentīgas, ka viņu villošanās uz skatuves izraisa skatītāju ovācijas.

Svētdienā, 16. jūlijā amatierteātri turpināja izrādīt savus iestudējumus Cesvaines kultūras namā. Šī svētdiena bija īpaši karsta un tveicīga, bet tā kā izrādes notika telpās, tad teātra skatītājus karstais laiks nenogurdināja. Paši pirmie no rīta skatītājus ar savu iestudējumu iepriecināja Barkavas kultūras nama amatierteātris, režisore Dace Caune. Viņu sniegumā skatītāji varēja skatīties Monikas Zīles lugu ''Džentlmenis ar pannu''.

Lai gan lugas darbība notiek divās mājās, režisore ir atradusi veiksmīgu risinājumu, kā ar dekorāciju minimālām izmaiņām, parādīt abas darbības vietas. Režisorei izdevies atlasīt spēcīgu aktieru ansambli, kas meistarīgi izstāsta izrādes stāstu.

Kā nākamie – Degumnieku kultūras nama amatierteātris “Cits modelis”, režisore Iveta Šķēle, skatītājiem piedāvāja Guntas Drezovas komēdiju “Lauku gurķis”.

Skatītāji zālē smējās un aplaudēja aktieru saspēlei, jo aktieri tiešām savas lomas spēlēja azartiski un ar prieku un viņu pozitīvā enerģija sasniedza skatītājus.

Dienas vidū Dzelzavas amatierteātris šajā festivālā piedalījās jau ar otro izrādi - Andris Ūdris "Rēgu rotaļas”, režisore Kristīne Pujate. Skatītājiem tika piedāvāta intriga, kas tad spokojās mākslas galerijā, ko aktieri atklāja tikai pašās izrādes beigās. Režisore veiksmīgi izrādē iekļāva muzikālus – horeogrāfiskus risinājumus, kas gaumīgi papildināja aktierspēli.

Pēcpusdienā Sauleskalna tautas nama amatierteātris “Priekā”, režisore Juta Fiļipoviča, aicināja uz A. Makoveja - Brieža lugu "Mīlestības kontrakts". Savā pieteikumā festivālam, viņi par savu iestudējumu raksta: “Vai iekāre pakļaujas prātam un prāts iekārei? Vai mīlestības dēļ Tu būtu gatavs uz visu?... pat nogalināt? Meksikāņu cienīgas kaislības, mazliet piparota valoda un nedaudz fetiša... Brīdinājums! – Izrāde nav piemērota bērniem līdz 12 gadu vecumam!”. Skatītāji var tikai tam piekrist, jo viss tieši tā arī bija.

Amatierteātra festivālu noslēdza Saikavas tautas nama amatierteātris, režisore Aija Špure, skatītājiem piedāvājot noskatīties Artūra Dīča lugas "Lidojošais Travolta" iestudējumu.

Dīča sarakstītā luga “Lidojošais Travolta” pārliecinoši un vienbalsīgi ieguva pirmo vietu Nacionālā teātra lugu konkursā 2016. gadā.  Režisore ir izvēlējusies labu orģināldramaturģiju un nebaidās uz skatuves risināt nopietnus dzīves problēmjautājumus un tiešām liels prieks, ka viņas aktieri veiksmīgi īsteno režisora un dramaturga vēstījumu.

14., 15. un 16. jūlijā Lubānas dzelzceļa stacijā Lubānas kopienas teātris aicināja skatīties kopienā balstītu izrādi “Pieaugšana”. Kopienā balstīta izrādes prakse atšķiras no amatierteātra kustības ar to, ko darba tapšanai, pirmkārt, tiek piesaistīti skatuves mākslas profesionāļi (Jānis Balodis un Paula Ābele), kā arī ar to, ka par šo darbu materiālu top tas, kas svarīgs ir pašiem vietējiem iedzīvotājiem, līdz ar to izrāde arī tiecas ļoti tieši uzrunāt un sarunāties ar skatītāju.


Šī festivāla mērķis ir  veicināt Madonas novada amatierteātru viesizrāžu darbību un savstarpējo pieredzes apmaiņu, sadraudzību starp kolektīviem. Ar vienu gadu nepietiek, lai šo mērķi sasniegtu, tam jākļūst par tradīciju, par iespēju reizi gadā amatierteātru kolektīviem satikties, skatīties iestudējumus un pašiem uzstāties.

Lai pilnveidotu amatierteātru režisoru zināšanas un prasmes, šajā festivālā viņiem bija iespēja piedalīties  divās meistarklasēs. Savas zināšanas viņi varēja papildināt pie profesionāla režisora, dramaturga Jāņa Baloža meistarklasē “Kopienā balstītas teātra izrādes  tehnikas teorija un prakse” un pie komponistes Paulas Ābeles meistarklasē  “Izrādes muzikālais noformējums, darbs ar aktieri”.

Festivāla organizatori: Lubānas un Cesvaines kultūras nams sadarbībā ar Madonas novada pašvaldību.

Raksta autori: Lubānas amatierteātra režisore Ilze Kraukle un Cesvaines kultūras nama vadītāja Kristīne Aumele.