Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/sporta-aktualitates?fu=read&id=12406

“Mini PČ” jeb Skandināvijas kausā Madonā 10km slidsolī pasaules vicečempions Amundsens apliecina statusu

2023.03.05 11:21

Madonā notikušajā Skandināvijas kausa trešā posma 10km sacensībās brīvajā stilā ar intervāla startu par “mini pasaules čempionātu” dēvētāja vīriešu konkurencē savu statusu apliecināja un uzvaru izcīnīja pasaules vicečempions Haralds Amundsens no Norvēģijas, par 16 sekundēm apsteidzot šīs sezonas Pasaules kausa posma uzvarētāju Iveru Andersenu (Norvēģija). Sievietēm šajā pašā distancē pārliecinoši uzvarēja šī gada “Tour de ski” pēdējā posma pret kalnu 8. vietas ieguvēja Margrēte Bergane no Norvēģijas. Latvijas pārstāvjiem šādā spēcīgā konkurencē arī šodien nācās ierindoties beigu galā.

Sestdien“Smeceres sila” trasē tika aizvadīta Skandināvijas kausa trešā posma otrā sacensību dienu, distanču slēpotājiem sacenšoties 10km slidsolī. Salīdzinājumā ar vakardienas sprintu brīvajā stilā, šodien bija nedaudz audzis dalībnieku skaits. Ja sievietēm vakar startēja tikai 35 dalībnieces, tad šodien to skaits sniedzās pāri 40 (42 slēpotājas). Savukārt vīriešiem pieaugums bija par septiņiem dalībniekiem un pārsniedza 90, sacenšoties 91 slēpotājam. Gan vīriešiem, gan sievietēm bija 10km distance, interesanto un grūto par “Skandināvijas kausa” dēvēto 5km apli “Smeceres sila” trasē” veicot divas reizes.

Vīriešu sacensības, ņemot vērā iespaidīgi spēcīgo konkurenci un lielo dalībnieku skaitu, droši var dēvēt par “mini pasaules čempionātu”. Pirmās 22 vietas ieņēma norvēģi. Pirms pasaules čempionāta Pasaules kausa posmā uzvarējušais pasaules U23 un junioru čempions Amundsens, kuram tagad jau divas medaļas pieaugušo grupas čempionātā, tika uzskatīts par galveno favorītu, un viņš savu statusu apliecināja. Pēc finiša viņš atzina, ka ir pārslēdzies no pasaules čempionāta Planicā uz Madonu, kur viņam ļoti patīk – trase, organizācija, uzņemšana un komentētāja norvēģu valoda dod mājas sacensību sajūtu.

Pēc pirmā apļa atpaliekot piecas, bet beigās 16 sekundes, otro vietu izcīnīja 2020. gada pasaules junioru čempions Andersens, kurš decembrī Lillehammerē uzvarēja PK posmā 15km slidsolī. Četru slēpotāju ļoti spraigā cīņā par iekļūšanu trijniekā pārējos pārspēja un trešo vietu ieguva 2014. gada pasaules junioru čempions skiatlonā Eiriks Augdāls, kuram arī 4. vieta PK posmā grūtajā 50km distancē Oslo. Otro dienu pēc kārtas ceturtajā vietā ierindojās PK posmos pāris reizes desmitniekā tikušais Jērans Tefre. Vakardienas sprinta uzvarētājs un PK posmos 12 reizes godalgoto vietu izcīnījušais Sindrs Skārs ieņēma piekto vietu, bet sešinieku noslēdza PK posmos piecas reizes astotniekā tikušais Hovards Mosebī.

PK posmā skiatlonā 2. vietu izcīnījušais Daniels Stoks palika ārpus desmitnieka 11. vietā, pasaules U23 čempions skiatlonā Magne Hāga ierindojās 30. vietā, bet 36. vietā (+2:03) finišēja 12 reizes PK posmos uzvarējušais Fins Hogens Krogs. No Latvijas vēlreiz labāko rezultātu uzrādīja Indulis Bikše, kurš palika netālu no septiņdesmitnieka – 72. vieta (+3:35). Atzīstami tāpat kā PČ kvalifikācijas slēpojumā savam vecuma nostartēja 16 gadus vecais rīdzinieks no SS “Arkādija” Jēkabs Skolnieks, kurš bija otrais no mūsējiem ar 84. vietu (+5:34), nedaudz priekšā esot trešajam labākajam Latvijas junioram Silvestram Švaukstam, aiz kura finišēja komandas biedrs no Madonas BJSS Gustavs Sināts.

Sievietēm pasaules junioru čempione un U23 medaļniece Bergane neatstāja cerības pārējām, tuvāko sekotāju – PK posmos divas reizes desmitniekā tikušo Martu Skoness – apsteidzot par 23 sekundēm. Trijnieku noslēdza vēl viena norvēģiete – pasaules junioru čempionāta zelta un sudraba medaļas ieguvēja Kristīna Fosnesa, kura PK posmos piecas reizes ir bijusi trīsdesmitniekā. Pirmās sešas bija norvēģietes, bet 7. vietu ieguva vakardienas sprinta uzvarētāja un Skandināvijas kausa līdere Moa Lundgrēna, kura PK posmos ir bijusi desmitniekā.

Latvijas pārstāves vadošajām piekāpās ap sešām minūtēm un vairāk. Abas jauniešu grupas pārstāves no Cēsīm Estere Volfa un Elza Bleidele  ieņēma vietas četrdesmitniekā no 41 finišējušās dalībnieces, Esterei esot 37. vietā (+5:51), bet Elzai – 39. vietā (+6:39).

Svētdien Skandināvijas kauss Madonā noslēgsies ar 20km iedzīšanu klasikā. 


Foto - 2.diena.


‌Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis