Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/sporta-aktualitates?fu=read&id=12294

Sezonas lielāko ziemas orientēšanās sacensību pirmajā dienā Latvijai zelta godalga Eiropas jauniešu čempionātā!

2023.01.31 20:13

Noslēgusies pirmā sacensību diena ziemas orientēšanās sacensībās, kas uzskatāmas par starptautiskā kalendāra šī sezonas lielākajām sacīkstēm, un visas nedēļas garumā tās norisinās Sporta un atpūtas bāzē “Smeceres sils”, Madonā. Šodien, sacensību pirmajā dienā aizvadītas sacensības sprintā, kur par Eiropas jauniešu čempionu kļuva mājinieks Ritvars Ļepeškins, tādējādi atnesto pirmo zelta medaļu Latvijai ziemas orientēšanās sportā. PK kausa un EČ ieskaitē elites grupā kā spēcīgākie – igauniete Daisija Kudre-Šneidere un zviedrs Jonatans Štāls.

Šodien norisinājās ieskaite sprintā, ar intervāla startu, kur sportisti atkarībā no vecuma grupas, veica no 2,5 līdz 4 kilometrus, un kontrolpunktu skaits svārstījās no 13 līdz 15. Pirmie startēja U-17 vecuma grupas sportisti, no kuriem ātrākais 2,7 kilometrus garajā sprinta distancē starp puišiem bija mājinieks Ritvars Ļepeškins, tādējādi kļūstot par čempionu Eiropas jauniešu ieskaitē. Viņš finišu sasniedza pēc 11 minūtēm un 19 sekundēm, aiz sevis atstājot šveicieti Lavio Milleru un somu Ēmilu Koskinenu. Desmitniekā arī vēl divi citi latvieši: ceturtais Lūkass Siliņš un septītais Renārs Grasis. Starp meitenēm pjedestālu savā starpā sadalīja zviedriete Māja Lundholma, somiete Johanna Naskali un šveiciete Nesa Šillere, no latvietēm augstākā – Anete Salava ar 14. vietu, bet 15. – Liene Riekstiņa, kurai ir vien 12 gadi.

Zelta medaļas ieguvējs Eiropas jauniešu čempionātā Ritvars Ļepeškins stāsta: “Šodien teju viss izdevās kā plānots – labi slīdēja slēpes, nobraucu distanci bez lielām kļūdām, kopumā tikai ceļš uz vienu kontrolpunktu varēja būt citādāks, bet kopumā distanci veicu bez aizķeršanās. Konkurenti izrādīja pietiekami sīvu konkurenci, bet jāņem vērā, ka daļa no viņiem ir gadu jaunāki par mani, kā arī nenovērtējams palīgs ir līdzjutēju atbalsts trases malās. Raugoties uz nākošajām sacensību dienām – jāatpūšas un jāturpina paradīt labākais iespējamais sniegums.”

Pasaules junioru čempionāta ieskaitē panākumi zviedrietei Ellai Turessonei, kas izrādījās par 23 sekundēm ātrāka nekā norvēģiete Kristina Jakobsena un par 48 sekundēm ātrāka par šveicieti Alinu Niggi. Desmitniekā finišēja arī Latvijas izlases sportiste Elīza Madsena. Arī starp puišiem zelta godalga zviedram Albinam Gazeliusam, kas par pusminūti apsteidza igauni Krisu Markusu Krāvu, bet trešais goda pjedestāla pakāpiens – čeham Marekam Sterbam. Jāpiebilst, ka rezultāti izkristalizējās vien ieskaites izskaņā, kur jāmin arī Uģa Beķera sniegums, kuram neizdevās nosargāt 3. vietu, rezultātā finišējot piektajā vietā. Desmitniekā ielauzties, ierindojoties 8. vietā, izdevās arī rīdziniekam Gustavam Staņam.

Par zelta medaļas ieguvēju pirmajā Eiropas čempionāta dienā izdevās kļūt igaunietei Daisijai Kudrei-Šneiderei, kura  ir četrkārtēja pasaules čempione šajā sporta veidā. Otrā  un trešā vieta - zviedrietēm Evelīnai Vickbomai un Elīnai Šagerstromai. Starp elites vīriem ātrākais izrādījās zviedrs Jonatans Štāls. Sudraba godalga – bulgāram Staņimiram Belomažajevam, bronzas – somam Niklasam Ekstromam. Starp latviešiem labākais rezultāts ir Naurim Raizem - 28. vieta.

“Ir tiešām liels prieks par to, ka ir atgriezusies ziema, naktī uz pirmdienu un arī pagājušonakt sniga, līdz ar ko, bija iespējams sagatavot gan lielās slēpošanas trases, gan mazās meža trases ļoti labā līmenī. Protams, ir gandarījums par Latvijas sportistu sasniegumiem, zinot to, cik liels darbs ir ieguldīts, gatavojoties sacensībām,” stāsta sacensību direktors un Sporta un atpūtas bāzes "Smeceres sils" vadītājs Gunārs Ikaunieks.

Trešdien sacensības turpināsies ar vidējo distanci (6-10km), piektdien - garā distance ar masu startu (15-25km). Garajā distancē uz starta līnijas vīriešu grupā vienlaicīgi stāsies aptuveni 60 sportisti. Sestdien un svētdien pēc čempionātu sacensībām stafetēs, trasē būs iespēja doties arī atklāto sacensību dalībniekiem. Dalību sacensībās līdz šim apstiprinājušas komandas no tādām valstīm kā Čehija, Šveice, Somija, Ukraina, Bulgārija, Japāna, Lietuva, Igaunija, Skandināvijas valstis, Austrija, Kazahstāna, Rumānija, kā arī ASV.

Līdz šim Latvijā 2013. gadā ziemas orientēšanās sportā norisinājies Eiropas čempionāts, bet 2006. gadā – Pasaules kauss. Sacensības iespējams skatīties TV4 un tiešsaistē IOF LIVE platformā: Live | International Orienteering Federation). Detalizēta informācija pieejama: https://www.esoc2023.lv/bulletin


Foto atskats - 1.diena.
F‌oto atskats - atklāšana.

Papildu informācija: Gita Sauka

Sacensību sabiedrisko attiecību pārstāve

Mob. +371 28326828

E-pasts: gita@pr-pig.com