Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/sporta-aktualitates?fu=read&id=12288

Ziemas olimpiskajā festivālā madonieši Ļepeškins un Kaparkalēja sasniedz ceturtdaļfinālu sprintā slēpošanā

2023.01.27 10:53

26. janvārī Itālijā notiekošajā Eiropas Jaunatnes Ziemas olimpiskajā festivālā (EJZOF) sprintā klasiskajā stilā slēpošanā ļoti labi nostartējuši madonieši Ritvars Ļepeškins un Linda Kaparkalēja, kuri pārvarēja kvalifikāciju un iekļuva ceturtdaļfinālā. Ļepeškins izcīnīja 19. vietu, bet Kaparkalēja ieguva 29.vietu. Arī kopumā lielais vairums Latvijas pārstāvju šodien sasniedza savas labākās vietas EJZOF.

Šodien Sapadā tika aizvadīta trešā un vienlaikus arī pēdējā individuālā disciplīna EJZOF distanču slēpotājiem, kur piedalās 2005. un 2006. gadā dzimušie un kuri sacentās sprintā klasiskajā stilā. Ja iepriekšējās divās dienās rīdzinieka Jāņa Skolnieka 40.vieta 10km klasikā un Lindas Kaparkalējas 41.vieta 5km brīvajā stilā bija labākie rezultāti, tad šodien beidzot tika sasniegts ilgi gaidītais trīsdesmitnieks, turklāt tas tika izdarīts gan puišu, gan meiteņu konkurencē. Par to parūpējās abi madonieši – Ļepeškins un Kaparkalēja.

Ritvars Ļepeškins uzvarēja atlasē un, lai arī kā orientieristam stiprākais ir slidsolis, tomēr galvenais starts OK “Arona” un Madonas BJSS pārstāvim bija sprints klasikā. Kvalifikācijā uz starta izgāja 67 slēpotāji, kuri cīnījās par trīsdesmitnieku jeb tikšanu ceturtdaļfinālā. Ļepeškins bija labākais no mūsu puišiem, uzrādot 25. laiku (+10,98 sek.) un tiekot izslēgšanas kārtās jeb ceturtdaļfinālā, kur piecos braucienos pa seši katrā trīsdesmit slēpotāji cīnījās par divpadsmit vietām pusfinālā. Otrs orientierists – ogrēnietis – Odo Audris Vītoliņš iekļuva četrdesmitniekā un sasniedza savu augstāko vietu – 40. vieta (+16,35 sek.), līdz trīsdesmitniekam pietrūkstot četrām ar pusi sekundēm. Tikmēr distancēs labākās vietas sasniegušais slēpotājs Skolnieks no SS “Arkādija” uzrādīja 45. laiku (+20,45 sek.)

Ceturtdaļfinālā Ļepeškins savā braucienā apsteidza čehu un kvalifikācijā ātrāk nobraukušo austrieti un finišēja ceturtais. Tas Gunāra Ikaunieka audzēknim deva 19. vietu, kas ir par pozīciju augstāk nekā pērn sasniedza otrs labākais Latvijas pārstāvis sprintā Edijs Eiduks. Zīmīgi, ka Madonas orientierists bija trešais labākais no 2006.gadā dzimušajiem.

Veiksmīgs starts sanāca arī igauņiem, visiem trim tiekot divdesmitniekā. Atkal labākais bija Ralfs Kivils, kurš sasniedza finālu un ieguva 5. vietu. Olimpisko spēļu pusfinālistam sprintā Anti Sārepū dēlam 15. vieta, bet Lars Pīrmans ierindojās 18. vietā. Madonieša Laura Kaparkalēja pēdās gāja un šogad sprinta čempiona titulu izcīnīja zviedrs Jonatans Linbergs, kurš aiz sevis atstāja mājinieku cerību un Ļepeškina vienaudzi Federiko Poci, kurš varbūt kādu dienu sasniegs rezultātus, kādus viņa slavenais vārda brālis un tautietis Federiko Pellegrīno.

Jaunietēm visas trīs Latvijas pārstāves sasniedza savas labākās vietas šajā EJZOF. Krāslaviete Adriāna Šuminska uzrādīja 42.laiku (+22,07 sek.), iepriekšējos divos startos piecdesmitnieku noslēgusī rīdziniece Adriāna Osmane iekļuva četrdesmitniekā un ieguva 38.vietu (+19,42 sek.), līdz ceturtdaļfinālam pietrūkstot trim sekundēm. Taču ne tikai vislabāk no mūsu jaunietēm nostartēja, bet arī ceturtdaļfinālā iekļuva Linda Kaparkalēja, uzrādot 29. laiku (+16,27 sek.). Tādējādi Latvija otrajā EJZOF pēc kārtas bija pārstāvēta sprintā ceturtdaļfinālā gan puišiem, gan meitenēm.

Linda ceturtdaļfinālā savā braucienā finišēja noslēdzošā sestā, taču Daiņa Vuškāna audzēknei jau panākums bija tikšana izslēgšanas kārtā. Madonietei līdz ar to beigās tādi pati vieta kā kvalifikācijā, proti, divdesmit devītā. Pērn Lindas brālis Lauris Kaparkalējs kļuva par EJZOF čempionu sprintā, sarūpējot Latvijas pirmo zeltu distanču slēpošanā. Tagad Kaparkalēji vienīgie, kuri no ģimenes abi būtu tikuši labāko trīsdesmitniekā EJZOF.




‌Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis