Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=11927

Madonas novadā notiks militāro mācību cikla “NAMEJS 2022” rudens posms

2022.09.05 11:12

No 16. līdz 18. septembrim Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes karavīri un zemessargi piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību “Namejs 2022” rudens posma lauka taktiskajā vingrinājumā, kura mērķis ir pārbaudīt un pilnveidot vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Vingrinājuma laikā tiks pārbaudīta Zemessardzes 26. kājnieku bataljona spēja veikt aizsardzības uzdevumus hibrīdapdraudējuma gadījumā, tāpēc Madonas novada Lazdonas un Praulienas pagastā bataljona karavīri un zemessargi veiks patrulēšanu un reidus, ierīkos slēpņus un novērošanas posteņus, trenēsies apsargāt objektus, kā arī veiks citus mācību scenārijā noteiktos uzdevumus. Tāpat arī Madonas novada Lazdonas pamatskolā tiks ierīkots mobilais cietušo aprūpes punkts, uz kuru 17. un 18. septembrī tiks nogādāti cietušo karavīru lomu spēlētāji.

Militāro mācību “Namejs 2022” laikā 18.septembrī Madonas novadā notiks Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas un Neatliekamā medicīniskās palīdzības dienesta kopīgo mācību “Ausma” izspēle. Tajā  tiks trenēta brigādes Medicīnas rotas spēja sadarbībā ar  Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu organizēt un koordinēt cietušo evakuāciju uz civilajām ārstniecības iestādēm konvencionālā jeb bruņota konflikta gadījumā.

Mācību laikā Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas zemessargi no mobilā cietušo aprūpes punkta  nogādās cietušo karavīru lomu spēlētājus pie Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem, kuri ar operatīvo transportlīdzekli cietušos nogādās uz  Madonas slimnīcu.

Militārās mācības notiks iepriekš saskaņotās teritorijās un to laikā Madonas novadā pārvietosies militārā tehnika, karavīri un zemessargi formas tērpos ar ieročiem. Mācību dalībnieki ir apmācīti apieties ar bruņojumu un ievērot drošības noteikumus. Uzdevumu izpildes laikā tiks lietota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību.

Mācības norisināsies gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā, tāpēc troksnis periodiski būs dzirdams arī pēc tumsas iestāšanās.

Zemessargi un karavīri trenējas pēc iespējas realitātei pietuvinātos apstākļos, tādējādi nostiprinot savas prasmes aizsargāt savu atbildības teritoriju – savus novadus, pilsētas, pagastus, ciemus.

Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu, kā arī ar sapratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem.

Jautājumu gadījumā zvanīt 29275578.

Informāciju sagatavoja

Zemessardzes 26. kājnieku bataljona

Komunikācijas nodaļa

Tālr.29275578

Facebook/Vidzemes brigādes zemessargi