Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=11897

Madonas sadraudzība ar Vaiji joprojām stipra

2022.08.25 12:12

Jau vairāk nekā 30 gadus ilgst Vācijas pilsētas Vaijes (Weyhe) un Madonas novada (iepriekš – rajona) pašvaldības sadarbība un sadraudzība. Tā ir ietvērusi gan individuālus un kolektīvus kontaktus, gan palīdzības sūtījumus, kas, jo īpaši pirmajos gados pēc valstiskuma atgūšanas, ir bijis ļoti nozīmīgs atbalsts.

Gadu gaitā abu pašvaldību un to iedzīvotāju sadraudzība un kontakti ir saglabājušies un atsevišķās pozīcijās pat nostiprinājušies. Vismaz reizi gadā Vaijes pārstāvji piegādā mēbeles, sadzīves priekšmetus, apģērbu un palīglīdzekļus invalīdiem, visiem tiem, kam palīdzība nepieciešama. Sūtījumu lielākā daļa ir konkrētiem adresātiem – pagastiem vai iestādēm, taču  ir arī privāti adresēti sūtījumi. Sociālais dienests sadarbībā ar Sarkano Krustu sadala neadresētos sūtījumus, lai atvieglotu maznodrošinātu ģimeņu dzīves apstākļus. Tā ir palīdzība, ko  Madonas novada, tostarp, arī Lubānas, Cesvaines, Ērgļu un arī Varakļānu novada iedzīvotāji ikreiz ļoti novērtē.

Arī šonedēļ Madonas novadu ir sasniedzis kārtējais palīdzības sūtījums, kurā galvenokārt ir palīglīdzekļi sociālo aprūpes iestāžu klientiem un cilvēkiem, kas atkopjas pēc smagām traumām, kā arī gultasveļa un apģērbs. Palīdzības sūtījumu atveda Vaijes draudzības biedrības pārstāvji, kuru mērķis bija ar pašvaldības un  Madonas - Vaijes draudzības biedrības pārstāvjiem pārrunāt nākotnes sadarbības plānus.

Tiem, kas paši bijuši iesaistīti vai seko līdzi Madonas un Vaijes sadraudzībai zinās, ka sadarbības virzieni līdz šim ir bijuši dažādi. Pirms 30 gadiem Latvija bija tikko ieguvusi neatkarību, un sadarbība ar Vaiji padarīja aizsniedzamus Eiropas rietumus – pasauli, kas bija atradusies aiz “dzelzs priekškara”. Tā bija iespēja draudzēties ģimenēm savstarpēji, tāpat tika organizēti pašdarbības kolektīvu braucieni uz Vaiji, tika veidotas kopīgas izstādes pie mums un Vaijē, kā arī vairākiem skolēniem apmaiņas braucienu programmas ietvaros bija iespēja ilgāku laiku uzturēties vaijiešu ģimenēs un gūt jaunu pieredzi. Kā jau minēts, neatsverama šo gadu gaitā allaž ir bijusi vaijiešu sniegtā humānā palīdzība ar noderīgām lietām maznodrošinātajām ģimenēm.

24. augustā Madonas novada un Vaijes pārstāvju savstarpējās tikšanās laikā, līdzīgi kā pirms gada, izskanēja atziņa, ka šis ir īstais brīdis, lai sadarbības iespējas pārskatītu, jo paaudze, kas ir stāvējusi pie sadarbības šūpuļa un uzturējusi to dzīvu, noveco. Līdz šim jauno paaudzi ciešāk iesaistīt sadarbības saitēs nav izdevies, taču ir iestrādes, kā to panākt un atjaunot sadarbību jaunā kvalitātē. Arī attiecībā uz palīdzības sūtījumu komplektāciju tika panākts vienots skatījums, ka nepieciešams uzmanību vairāk pievērst mērķētiem sūtījumiem iestādēm, kas sniedz sociālo un veselības aprūpi. Vaijes draudzības biedrības valdes priekšsēdētājs Folkers Greilihs(Volker Greulich), kuram šī vienlaikus bija iepazīšanās vizīte ar Madonu, jo amatā viņš stājās nesen, uzsvēra, ka labprāt regulāri saņemtu no Madonas novada sarakstu ar konkrētiem priekšmetiem, lietām, kas vajadzīgas mūsu iedzīvotājiem, lai uzrunājot vaijiešus un vietējās labdarības organizācijas gan individuāli, gan publiski, kvalitatīvāk noritētu palīdzības sūtījumu komplektācija, un Madonas novadu sasniegtu visvairāk nepieciešamie priekšmeti.

Ņemot vērā, ka pirms iepriekšējās abu pušu tikšanās bija pagājis teju gads, Madonas novada pašvaldības pārstāvji un vaijieši pārrunāja arī lokālos un globālos notikumus, kas atstājuši ietekmi gan uz Madonu, gan Vaiji. Kopīga tēma ir karš Ukrainā, kam pakārtots gan patvēruma meklētāju, gan enerģētikas krīzes jautājums. Gan Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs, gan Folkers Greilihs atzina, ka bijis grūti iedomāties, ka Eiropu 21. gadsimtā varētu skart tik brutāls iznīcinošs karš, kas rada tālejošas sekas. Arī Vaije kopš kara sākuma ir uzņēmusi Ukrainas patvēruma meklētājus, kuru skaits pašvaldībā šobrīd sasniedz 240. Kā zināms Madonas novada uzņemto Ukrainas civiliedzīvotāju skaits, kuri bēg no karadarbības savā valstī, svārstās ap 150. Atšķirībā no Madonas novada, Vaijē lielākā daļa ukraiņu izmitināti privātajās mājsaimniecībās, nevis pašvaldības objektos. Vācijas iedzīvotājus, līdzīgi kā latviešus, uztrauc jaunās apkures sezonas tuvošanās, un jau šobrīd tiek ieviesti pasākumi, kas ļauj taupīt energoresursus.     

Kopīga tēma ir arī nekustamā īpašuma cenu pieaugums, jo pandēmijas laikā aktuālāka kļuvusi centrbēdze – iedzīvotāji meklē īpašumus ārpus lielajiem centriem, kas attālināta darba apstākļos spēj nodrošināt augstāku dzīves kvalitāti. Dzīvojamā fonda trūkums Vaijē, kur maksa par apbūves gabalu sasniedz vairāk nekā 100 eiro par m2 , ir tikpat aktuāls kā Madonā. Tiesa, Vaijē 20% no jaunuzbūvētās dzīvojamās platības jābūt sociālajiem dzīvokļiem. 

Agris Lungevičs, informējot par jaunumiem Madonas novadā, minēja, ka kopš iepriekšējās tikšanās reizes Madonas novads reformas rezultātā ir kļuvis lielāks gan teritorijas, gan iedzīvotāju skaita ziņā. Abu pušu sadarbību tas gan būtiski neietekmē, jo jau vēsturiski tā veidojusies uz bijušā Madonas rajona teritorijas bāzes. Domes priekšsēdētājs vaijiešus aicināja apmeklēt arī FIS Pasaules kausa un Pasaules Junioru čempionāta rollerslēpošanā posmu, kas šonedēļ tiek aizvadīts Madonā un atbalstīt savus tautiešus.

Pārmaiņu un izaicinājumu pārpilnais laiks ir arī iespēju laiks Madonas un Vaijes sadarbībai un sadraudzībai. Tas ļauj ar cerībām raudzīties sadarbības jaunajās desmitgadēs.  

Informāciju sagatavoja: EGILS KAZAKEVIČS

Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists