Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=11611

Lubānas evaņģēliski luteriskā draudze gatavojas svētkiem!

2022.05.20 09:58

Lubānas evaņģēliski luteriskā draudze 5. jūnijā plkst.12:00 ar svētku dievkalpojumu atzīmēs baznīcas 150 gadu un patstāvīgas draudzes 175 gadu jubileju. Dievkalpojumu vadīs bīskaps Einārs Alpe un draudzes palīgmācītājs Guntars Agate Paeglis.

Pirmās ziņas par Lubānas luterāņu draudzi parādās 1643. gadā, kad Lubānas draudze dēvēta par Ļaudonas draudzes filiāli. Lubānas draudzes atdalīšanos no Ļaudonas draudzes valdība apstiprina 1847. gada 10. jūnijā, un šajā  datumā lubānieši svin savas draudzes dzimšanas dienu. 1848. gadā par patstāvīgās draudzes mācītāju kļūst  Augusts Eduards Peitāns. Viņš bija pirmais latviešu mācītājs Lubānas draudzē.

Baznīcas ēkai pamati likti 1868. gada 16. septembrī, bet celtniecības darbi pilnībā pabeigti un baznīca iesvētīta 1872. gada 6. janvārī – Zvaigznes dienā. Svinīgo dievkalpojumu vadīja mācītājs Jūlius Hermanis Mītels.

Baznīca pārcietusi divus pasaules karus un nav izpostīta padomju gados. Dievnams ir īpašs ķieģeļu stila paraugs, kurā tradīcijas saliedētas ar modernizēti traktētām gotikas formām. Ēkas oriģinālā substance praktiski saglabājusies pilnā apjomā un labā saglabātības stāvoklī – gan arhitektoniskais veidols, fasāžu kompozīcija un apdare, gan interjera risinājums un baznīcas iekārta, būvdetaļas un būvkonstrukcijas. Tā ir nozīmīga Vidzemes sakrālās būvmākslas paraugs, ievērojams neogotikas stila piemērs ar augstā profesionālā līmenī radītu arhitektoniski telpisko kompozīciju. Lubānas luterāņu baznīca ir reģionam nozīmīgs kultūrvēsturisks piemineklis, tās arhitektūras un interjera risinājuma kvalitāte, kā arī oriģinālsubstances saglabātības un autentiskuma pakāpe ir atbilstoša valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statusam, ko piešķīra 2016. gada 16. jūlijā.  Baznīcā atrodas Valsts nozīmes mākslas pieminekļi: ērģeles, vitrāža "Kristus ar bērniem" un divas vitrāžas ieejas iekšdurvīs.

Lubānas baznīca ir vienīgā baznīca Latvijā, kur zem viena jumta ir divas baznīcas: lielā baznīca ar 750 sēdvietām domāta latviešu draudzei, bet mazā – vācu draudzei.  Mazajā baznīcā altāri veido vitrāža „Kristus ar bērniem” (autors nezināms). Lielajā baznīcā altārgleznas „Kristus pie krusta” autors – A. T. Diks.

Draudze pēdējo gadu laikā atjaunojusi baznīcas jumta segumu, pašlaik notiek ērģeļu restaurācijas darbi. Pateicoties Madonas novada finansiālajam atbalstam un Lubānas apvienības pārvaldei, baznīca tiek izgaismota un Lubānas ainavā tā skaisti iemirdzas un aicina cilvēkus acis un sirdis pacelt augšup!


Uz tikšanos 5. jūnijā svētku dievkalpojumā!


P.S. - Draudze aicina ikvienu Lubānas ev .lut. draudzes facebook lapā, komentāru sadaļā dalīties ar kādu savu fotogrāfiju, kas atbilstu nosaukumam – Es un Lubānas ev. lut. draudzes baznīca.


Lubānas ev.lut. draudze