Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=11455

Aicinājums piedalīties "Tīklu talkā" Madonas muzejā

2022.03.25 09:30

Jau mēnesi Ukrainā notiek karš, ko ar lielu nežēlību izraisījusi un arvien turpina īstenot Krievija. Tas skar ikvienu no mums, arī Madonas muzeja kolektīvs seko līdzi notikumiem Ukrainā un savās aktivitātēs esam vairākkārt pārdomājuši, kā varam iesaistīties un palīdzēt, kāds var būt mūsu kā muzejnieku ieguldījums Ukrainas atbalstā?

7. martā, līdz ar citiem muzeju pārstāvjiem piedalījāmies Latvijas Muzeju biedrības kopīgi ar citām kultūras mantojuma organizācijām veidotā miermīlīgā protesta akcijā pretī Krievijas vēstniecībai, šajā laikā esam veidojuši ekspresizstādi, kas rāda muzeja krājumā esošās liecības, saistībā ar Ukrainas valsti un kultūru. Sociālos tīklos dalāmies ar krājuma priekšmetu stāstiem, kas vēsta par Ukrainas vēsturi vai notikumiem, saikni ar Latviju. Tāpat kā citi sociālo tīklu lietotāji un muzeju kolēģi, arī Madonas muzejs izmanto Ukrainas karogu un mirkļbirku #Standwithukraine, lai paustu savu solidaritāti Ukrainai. Mēs ļoti labi saprotam, ka šobrīd mūsu kolēģi Ukrainas muzejos dara visu, lai nosargātu savu mantojumu un vērtības, kas reizē ir arī visas Ukrainas tautas nācijas pastāvēšanas kods. Šobrīd ir vairāki veidi, kā darīt nelielas lietas Ukrainas atbalstam:  tas ir atbalsts kolēģiem informatīvajā telpā, tā ir iespēja ziedot dažādus iepakošanas materiālus, lai muzeju, arhīvu, bibliotēku kolēģi to izmantotu izmantot vērtību pakošanā un apstrādē.

Bet kā mēs vēl varam iesaistīties un palīdzēt tagad un tūlīt? Madonas muzejs aicina sabiedrību uz “tīklu talku” Madonas muzeja Izstāžu zāļu pagalmā, muzeja darba laikā.  “Tīklu talka” ir akcija, kuras autore ir tērpu māksliniece Ieva Ādamsone un pirmā tīkla darināšana tika uzsākta 2.martā. Šajā tīklu veidošanā iesaistījušies iedzīvotāji no visas Latvijas: gan pretī Krievijas vēstniecībai, gan daudzās Latvijas pilsētās, aicinot gan lielus, gan mazus darināt aizsargtīklus. Tā ir maza, bet praktiska palīdzība, kur mēs katrs varam iesaistīties, jo aizsargtīkli var glābt cilvēku dzīvības karā.  Lai arī vairākās Latvijas pilsētās jau ir sagatavoti maskēšanās tīkli, tie arvien ir akūti nepieciešami Ukrainas karavīriem, iedzīvotājiem un, kas ir ļoti svarīgi, lai aizsegtu humāno preču kravas. Akcijai dots nosaukums “Elīza”, simbolizējot pasaku tēlu Elīzu, kas no nātrēm pina kreklus brāļiem, lai tie nekļūtu par gulbjiem.

            Mēs – Madonas muzejs sadarbībā ar biedrību “Caritas Madona” aicinām ikvienu iesaistīties, nepalikt malā un nākt uz muzeju, kur kopā darināsim maskēšanās tīklu. To varēs darīt katru dienu muzeja darba laikā, arī sestdienās un svētdienās, kad Izstāžu zāles atvērtas no 10:00 – 16:00.

            Laika nav daudz, katra diena ir izšķiroša. Jo ātrāk tīkls būs gatavs, jo ātrāk varēsim palīdzēt glābt dzīvības! Par tīkla nogādāšu galamērķī atbildīga biedrība “Tavi draugi”. Varat būt mierīgi, tas Ukrainu sasniegs!

            Priecāsimies, ja nākot uz muzeju, ņemsiet līdzi auduma strēmeles, kuras var izmantot tīkla darināšanā. Tīkla gatavošanai der nespīdīgi, viegli audumi no dabīga materiāla neitrālos toņos (dažādu nokrāsu zaļi, pelēki, brūni), kas sagriezti/ saplēsti 2 līdz 3 cm platās un 20 līdz 40 cm garās strēmelēs. Ne balti, ne melni, ne mēteļu audumi šoreiz nederēs. Auduma strēmeles noteikti noderēs, lai mēs visi kopā sagatavotu aizsargtīklu, kaut nedaudz palīdzētu Ukrainai.

            Piedalies, nepaliec malā!

 

Zane Grīnvalde

Madonas muzeja        

Izglītojošā darba nodaļas vadītāja