Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=11086

Atklāts vides objekts Barkavā!

2021.11.23 10:19

Valsts svētku noskaņās atklāts vides objekts "Gaismas ozols" Barkavas centrā.

Meklējot ierosmi vides objekta konceptam Barkavā, diskusijas raisījušās par galvenajiem Barkavas puses simboliem - par Barkavas ozolu audzi un ozolzīlēm, kas atainotas Barkavas pagasta ģerbonī; par graudu vārpām, kas simbolizē lauksaimniecību un Barkavas apkaimē ir plaši izplatīta nozare; kā arī par latvāņiem, kas, lai arī negatīvā nozīmē, ir cēlušies no Barkavas ir sava veida simbols. 

Gala ideja pieder Barkavas pagasta pārvaldei un keramiķei Līgai Skariņai, kas izveidoja gala maketu vides objektam "Gaismas ozols". Ozols kā spēka un sīkstuma simbols, ar dziļām un plašām saknēm, apliecinot paliekošu piederību tai vietai, kur šīs saknes dzītas. Cilvēks, kurš apzinās savas saknes, jau ir stiprs. Gaisma kā neizsmeļams dzīvības avots.

Māksliniece uzsver, ka svarīgi bija atainot gan Barkavas laukakmeņus, gan Barkavas mālaino zemi, gan gaismu. Gaismu, kas nav tikai saules gaisma, gaisma, kas ir garīgā gaisma no baznīcas, gaisma no cilvēku darbiem un domām, kas veido kopā to, ka mēs dzīvojam un priecājamies par dzīvi, neraugoties uz visu. 

Vides objekta novietojums un koncepts tika noteikts, pateicoties izbijušam barkavietim arhitektam Jānim Liepiņam, kā arī Madonas novada pašvaldības ainavu arhitektei Agnesei Silupai. Galvenais aspekts bija tas, lai objekts būtu viegli pamanāms, braucot cauri Barkavai, līdz ar to novietojums ir pretī Barkavas pamatskolas ceļa galam, kas daudziem barkaviešiem zināma kā vecās autoostas pietura. 

"Gaismas ozolu" veidoja metālmākslinieks Mārtiņš Mālnieks, vietu labiekārtoja un pielāgoja SIA "Dabīgais akmens". Objekta veidošanā tika aicināti arī iedzīvotāji, jo viena objekta daļa sastāv no laukakmeņiem, kas tika vākti no mājvietām Barkavas pagastā. 

Joprojām tiek strādāts pie vides objekta uzlabošanas, plānojot papildus apgaismojumu laukakmeņu zonai, kā arī pilnveidojot informatīvo plāksni.


Informāciju sagatavoja: Līva Romanovska
Barkavas kultūras nama vadītāja

‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
‌Madonas novada pašvaldības 
‌Centrālās administrācijas Attīstības nodaļas
‌vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste