Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=11016

Noris darbs pie vides objekta “Liograde” Ļaudonā

2021.10.27 10:24

Ļaudonas vēstures pirmās lapaspuses meklējamas 1457.qadā, kad Ļaudona ir minēta to piļu sarakstā, kurai ir savs novads un draudze… Ļaudonas paqasta vēsturiskais nosaukums – Lioqrade.

Ļaudonas paqasts izvietojies Aiviekstes ielejā, tās abos krastos. Aiviekste un tilts, kas savieno paqasta abus krastus ir mūsu lepnums - dabas ainavas bagātība, ko novērtē qan vietējie, gan pagasta viesi.

Savulaik pa Aivieksti kursējis kuģītis "Kultūrtehniķis", uzturot satiksmi. Pēc lielās pavasara plostu iešanas Aiviekstē nāca un gāja kuģītis -  no Cūkas kroqa tas peldeja uz Ļaudonu, Saikavu un Lubānu, vadājot vasarniekus, kas no Rīgas pa dzelzceļu ieradās Jaunkalsnavā. Bija brīnumaini redzet īstu baltu kuģīti ar melnbaltu skursteni iznirstam no krūmājiem un peldam pa zaļām pļavām. Uzsvilpdams tas piestāja pie laipām, ja bija kāds atbraucējs, kāda vasarnieku ģimene, vai kāds tālāk ceļotājs. Vai kuģītis piestāja vai nē, tā qarāmiešana vien bija skatīšanās vērta. Aiviekstes zaļajā mierā ienesot patīkamu satraukumu acij un sirdij.

Savienojot vēsturi ar mūsdienām, arī tiek veikta vides objekta - laivas “Liograde” īstenošana. Objekts atradīsies Aiviekstes tilta kreisajā pusē un no laivas varēs vērot saulrietu. Idejas autors: Ļaudonas pagasta pārvalde, vides objekta mākslinieciskais izpildījums - Imants Spridzāns.

18. novembrī par godu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai plānota vides objekta atklāšana. Ievērosim visus valstī noteiktos ierobežojumus.


Informāciju sagatavoja: Anna Anita Amata

Ļaudonas pagasta kultūras nama vadītāja