Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=11015

Iznākusi jauna grāmata “Lubānas vidusskola laika lokos”

2021.10.27 10:20

Šī gada 1. oktobrī tika svinēta Skolotāju diena, tai par godu Lubānas apvienības pārvalde dāvāja iespēju visiem izglītības iestāžu darbiniekiem satikties un ļauties atpūtai. Šajā vakarā tika prezentēta arī tik ilgi gaidītā grāmata "Lubānas vidusskola laika lokos". Ieklausoties fragmentu lasījumos, sanākušo acīs brīžiem mirdzējās asaras vai atmiņu dzirkstis izraisīja diskusijas, atpazīstot sevi kādā no stāstiem.

Ievadvārdi grāmatai... Jau vairāk nekā 130 gadus Lubānas un tuvējās apkārtnes bērniem un jauniešiem ir iespēja izglītību iegūt tieši Lubānā. Daudzas paaudzes te smēlušās zinības lielajai dzīvei. Tie ir bijuši gan vidusskolēni, gan ģimnāzisti, kā arī pamatskolēni. Lubānas vidusskolas pirmais izlaidums notika 1950. gadā. Tātad, aizritējuši jau 70 gadi, kas ir liels gadu skaits, salīdzinot ar cilvēka mūžu, bet samērā niecīgs gadsimtu ritējumā.

Šajā laikā valstī un sabiedrībā ir notikuši svarīgi vēsturiski pagriezieni, mainījusies sabiedriskā iekārta, bet skolas bērni joprojām iziet tos pašus attīstības un pilnveidošanās posmus, ko savā dzīvē izgājis ikviens no mums. Ar lielāku vai mazāku prieku un zinātkāri ticis mērots tālāks vai tuvāks ceļš, lai nokļūtu savā skolā. Te sastapti draugi, skolotāji, te bija pirmās vilšanās un sāpes, pirmās uzvaras un zaudējumi. Un nav svarīgi, vai šajā skolā uzsāktas mācības pirmajā klasē vai kādā citā klasē. Šī skola tapa par savējo. Skola lielākus vai mazākus nospiedumus tomēr ir atstājusi ikviena skolēna, vēlāk, pieaugušā cilvēka, dvēselē. Tā devusi zināšanas, darba mīlestību, prasmi sadarboties, bet daudziem labus draugus visam mūžam. Skola ir īpaša pasaule, kur visi dzīvo nākotnes gaidās, cenšas to prognozēt un būt tai piederīgi.

Ikvienam skolēnam, skolotājam, darbiniekam ar skolu saistās savas atmiņas un emocijas. Šīs emocijas un atmiņas gadu gaitā pamazām izbāl un izplēn. Tāpēc mums likās svarīgi apkopot kaut daļu no tām, lai arī pēc gadiem ar tām varētu iepazīties vai atcerēties. Divu gadu garumā tapa šis atmiņu stāsts “Lubānas vidusskola laika lokos”. Mēs vēlējāmies to prezentēt skolas jubilejas salidojumā 2020. gadā. Diemžēl notikumi, kas saistīti ar vīrusa COVID-19 izraisīto pandēmiju, tam visam pārvilka treknu svītru. Mēs saprotam, ka tā ir tikai neliela daļa no tā, kas pa šiem gadiem skolas dzīvē ir noticis. Aiz kadra jeb ārpus stāstu krājuma noteikti ir palikuši daudzi notikumi, varbūt nav nosaukti visi vārdi un uzvārdi, varbūt ir ieviesusies kāda faktu kļūda. Tāpēc lūdzam būt saprotošiem, jo šis atmiņu krājums nepretendē uz pilnīgu vēsturisku monogrāfiju. Paldies visiem, kuri atrada laiku un vēlēšanos, lai ierakstītu kādu atmiņu stāstu mūsu grāmatā. Svarīgākais ir saglabāt atmiņas par notikumiem skolā, jo šodiena drīz būs vakardiena!


Iveta Peilāne, Lubānas vidusskolas direktore, 1982. gada absolvente

Lubānas vidusskolas grāmatu būs iespējams arī iegādāties, sekojiet informācijai.