Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=10931

Madonā darbu sāk šķiroto atkritumu savākšanas laukums

2021.09.21 15:41

Atkritumu šķirošana gūst arvien lielāku nozīmi ikdienas gaitās. Madonas novada iedzīvotāji kļūst aktīvāki atkritumu šķirošanā, tāpēc, rūpējoties par Madonas novada iedzīvotāju ērtībām, nodrošinot plašākas iespējas šķirot un nodot dažādus atkritumus, sākot no 2021. gada 20. septembra SIA „Madonas namsaimnieks” teritorijā darbu uzsāks šķiroto atkritumu savākšanas laukums.

Šķirošanas laukumā pieņems plastmasas atkritumus un izlietoto plastmasas iepakojumu, papīru, kartonu un tā iepakojumu, izlietoto koka iepakojumu (paletes), izlietoto stikla iepakojumu, arī cita veida stikla atkritumus, piemēram, logu stiklu, metāla iepakojumu, akumulatorus un baterijas, nolietotās elektroniskās un elektriskās iekārtas, kas nav izjauktā veidā, luminiscējošās spuldzes, nolietotās riepas, eļļas filtrus, motoreļļas, pārnesumu eļļas un smēreļļas. Tāpat iedzīvotājiem šajā laukumā speciālā konteinerā būs iespēja nodot tekstila materiālu — apģērbu, apavus un mājas tekstilu.

Lai šķirotu un nodotu šķirojamos atkritumus, ir jāievēro prasības. Piemēram, logu stikls jānodot, to atdalot no rāmjiem. Arī apģērbs konteinerā jāievieto atbilstoši prasībām.

Apģērbs, apavi un mājas tekstils ir paredzēts otrreizējai izmantošanai, tāpēc ir būtiski to nodot pareizi. Konteinerā drīkst ievietot tekstila materiālu, kas ir derīgs otrreizējai lietošanai. Tekstila materiālam ir jābūt tīram, sausam, bez bojājumiem (caurumiem, plēsumiem). Tas var būt nedaudz atiris pa vīli, bet joprojām jābūt ar stingru auduma struktūru. Konteinerā drīkst ievietot visa veida apģērbu (krekli, bikses, jakas, mēteļi, šalles, cimdi, cepures un tamlīdzīgi, gan vilnas, kokvilnas, sintētikas, ādas, mākslīgās ādas izstrādājumus), dvieļus, aizkarus, paklājus, kas nepārsniedz 1.5x2 metri, jostas, somas, gultas veļu, pārklājus, spilvenus un segas, kā arī vizuāli vēl nēsājamus apavu pārus. Viss otrreizējai lietošanai nododamais materiāls jāievieto polietilēna atkritumu maisos vai polipropilēna maisos, kas pasargā no mitruma un putekļiem.

Savukārt, otrreizējai lietošanai nederīgs tekstila materiāls ir tāds, kas ir slapjš un mitrs, pelējis, ar specifisku smaku, satur pārtikas vai eļļas un naftas produktu paliekas. Tāpat neder jebkādi gumijas un ziemas sporta apavi. Konteinerā nedrīkst ievietot apavus, kas nav pārī un ir bojāti (bez zoles, rāvējslēdzēja, ir cauri vai saplēsti), lupatas, audumu atgriezumus, apakšveļu un zeķes, matračus, bižutēriju un rotaļlietas, kā arī paklājus, kas pārsniedz 1.52 metrus.

Šķirošanas laukums apmeklētājiem būs pieejams 6 dienas nedēļā – pirmdienās no plkst. 08.00 līdz plkst. 19.00, otrdienās, trešdienās, ceturtdienās no plkst. 08.00 līdz plkst. 17.00, piektdienās no plkst. 08.00 līdz plkst. 16.00 un sestdienās no plkst. 09.00 līdz 12.00.


SIA “Madonas namsaimnieks administrācija