Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=10852

Sadarbība "Madona - Vaije" turpinās!

2021.08.30 12:01

Vācijas pilsēta Vaije (Weyhe) ir Madonas novada pašvaldības sadarbības un sadraudzības partneris jau 30 gadu garumā.

Šī ir vairākkārtēji pierādījusies kā ļoti stabila un noturīga draudzība, tā ir palīdzība, ko Madonas novada, tostarp, arī Lubānas, Cesvaines, Ērgļu un arī Varakļānu novada iedzīvotāji ikreiz ļoti novērtē. Vācijas draugi vismaz reizi gadā piegādā mēbeles, sadzīves priekšmetus, apģērbu un palīglīdzekļus invalīdiem, visiem tiem, kam palīdzība nepieciešama. Sūtījumu lielākā daļa ir konkrētiem adresātiem – pagastiem vai iestādēm, taču  ir arī privāti adresēti sūtījumi. Sociālais dienests sadarbībā ar Sarkano Krustu sadala neadresētos sūtījumus, lai atvieglotu maznodrošinātu, mazākturīgu ģimeņu dzīves apstākļus.

Arī šoruden, augusta izskaņā Vaijes draudzības biedrības pārstāvji viesojās Madonas novada pašvaldībā, šoreiz – ar mērķi apspriest iespējamos nākotnes sadarbības plānus.

Sadarbības virzieni līdz šim ir bijuši dažādi. Pirms 30 gadiem Latvija bija tikko ieguvusi neatkarību un sadarbība ar Vaiji ļāva iepazīt "citu pasauli". Tā bija iespēja draudzēties ģimenēm savstarpēji, tāpat tika organizēti pašdarbības kolektīvu braucieni uz Vaiji, tika veidotas kopīgas izstādes šeit un arī tur. Protams, neatsverama allaž bijusi vaijiešu sniegtā humānā palīdzība ar noderīgām lietām maznodrošinātajām ģimenēm.

Kā jaunākais sadarbības virziens ir skolēnu pieredzes apmaiņas braucieni, kas nu jau izauguši pavisam citā līmenī - trīspusējās jaunatnes nometnēs, kurās piedalās jaunieši no Madonas novada, Vaijes un Kulēnas (Francijas sadraudzības pilsēta Madonai). 2014. gada vasarā Latvijā notika pirmā nometne, pēc tam ik pa gadam Vācijā un Francijā. Protams, pēdējos gados pandēmijas ietekmē nometnēm nav iespējams notikt.

Nu ir brīdis, kad jāpārskata sadarbības iespējas, jo paaudze, kas uztur šīs biedrības garu - noveco. Taču jauno paaudzi nav izdevies aktīvā darbībā iesaistīt. Ierosinājums ir sadarbību veidot un turpināt gan pašvaldību vadītāju un speciālistu līmenī, smeļoties pieredzi un jaunas zināšanas no draugiem, gan mērķtiecīgi piestrādāt pie jaunām sporta un kultūras jomas sadarbības formām. Vēlams, lai abu valstu pusēs pašvaldības aktīvāk iesaistītos sadarbības pasākumu atbalstīšanā, arī ar šim mērķim plānotiem finanšu resursiem. Svarīgi, lai ilggadējās tradīcijas neizzustu, bet turpinātos jaunā kvalitātē un tālredzīgās iniciatīvās. 




Informāciju sagatavoja: Ilze Riekstiņa
Madonas novada Centrālās administrācijas
Attīstības nodaļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste