Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=10471

Madonas skolnieki gūst panākumus skolēnu mācību uzņēmumu pasākumā Cits Bazars!

2021.04.28 16:58

Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) tirgošanās pasākumu CITS BAZĀRS, kurā piecu dienu garumā savus izstrādājumus interneta vidē piedāvāja 270 SMU no visas Latvijas, šogad apmeklēja vairāk nekā 30 000 interesentu. Pasākuma laikā tika noteikti arī labākie mācību uzņēmumi deviņās nominācijās, kur skolēnu paveikto vērtēja pieredzējušu uzņēmēju, profesionāļu un akadēmiķu žūrija. Pasākumu organizē izglītības organizācija “Junior Achievement Latvia” (JA Latvia) sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA).

“Tirgošanās internetā šogad jaunajiem uzņēmējiem ir bijusi laba skola. Konkurence e – vidē ir ļoti piesātināta, - nav ikgadējās ierastās fiziskās tirdzniecības vietas priekšrocības, un pircēju plūsma ir jānodrošina pašiem. Skolēnu mācību uzņēmumu programmā skolēni saskaras arī ar citiem izaicinājumiem, kuri jārisina ikvienam, veidojot savu biznesu. Tā tiek trenētas tālākai dzīvei nepieciešamas prasmes – uzņēmība, radošums, lēmumu pieņemšana un citas,” par izglītības metodi stāsta organizācijas “Junior Achievement Latvia” vadītājs Jānis Krievāns.

Pasākuma ietvaros jauniešus vērtēja ne tikai pircēji, bet arī  57 pieredzējis profesionālis no uzņēmumiem, akadēmiskajām struktūrām, finanšu sektora un valsts pārvaldes, pasniedzot balvas deviņās nominācijās. CITS BAZĀRS laikā, no 22. – 26. aprīlim, skolēni ar žūriju aizvadīja 490 tiešsaistes intervijas.

Nominācijā “’SMU biznesa potenciāls” vidusskolu grupā uzvarēja un balvu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras saņēma SMU “BRATUS” no Ķekavas vidusskolas.  SMU saviem klientiem piedāvā elegantus, no kokmateriāla veidotus kredītkaršu makus. Pamatskolu grupā šajā nominācijā par laureātu kļuva SMU “Koka gars” no Saldus novada pašvaldības Druvas vidusskolas, kas piedāvā atslēgu piekariņus un krūzīšu paliktņus.

Balvu no BA “Turība” kā “Sociāli atbildīgākais SMU” vidusskolu grupā ieguva SMU SMU “Spoonable” no Valmieras tehnikuma, kas izstrādājuši daudzfunkcionālus galda piederumus cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet pamatskolu grupā – “Paulas_2” no Madonas Valsts ģimnāzijas, kuru produkts ir vegānu našķu sausie maisījumi.

Nominācijā “Tehnoloģiskās inovācijas produkts/pakalpojums” tika apbalvoti divi laureāti no vidusskolu grupas un tie saņēma naudas balvas no “Printful” savas inovācijas tālākai attīstībai. Starp laureātiem ir SMU “Re - Grain” no Madonas Valsts ģimnāzijas ar produktu - vienreiz lietojamiem ēdamiem traukiem un  SMU “BLIND ABC” no Valmieras tehnikuma, kas izstrādājuši Braila raksta tāfelīti ar skaņas elementiem.

Kā “Labākā SMU pārdošanas komanda” starp vidusskolām sevi pierādīja un balvu no RTU Rīgas Biznesa skolas saņēma SMU “Mr. Un Mrs. Soap” komanda, ko veido skolēni no Rēzeknes tehnikuma un Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra “Zeimuļs”. Uzņēmums piedāvā ziepju produktus dāvanām. Pamatskolu grupā šajā nominācijā sevi lieliski parādīja SMU “Sprout Head” no Carnikavas pamatskolas, kura komanda demonstrēja izcilas pārdošanas prasmes, piedāvājot izglītojošas rotaļlietas bērniem – lelles ar augošiem zāles matiem.

Balvu no LR Patentu Valdes nominācijā “Uz zināšanām balstīts SMU produkts/pakalpojums” starp vidusskolām izcīnīja  “No Gravity Charger” no Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas ar produktu - bezvadu lādētāju, kas uzlādes procesā levitē mobilo ierīci. Pamatskolu grupā triumfēja SMU “Roam Dynamics” no Dobeles 1. ģimnāzijas, kas piedāvā IT kodēšanas pakalpojumus.

Nominācijā “Videi draudzīgs SMU produkts/pakalpojums” un balvu no Swedbank vidusskolu grupā izcīnīja SMU “Safety sleep” no Rīgas 64. vidusskolas, piedāvājot ērtus spilvenus ceļojumiem ar auto. Starp pamatskolām uzvarētāji ir SMU “Gumo” no Siguldas 1. pamatskolas ar produktu – pārstrādātu, videi draudzīgu papīru, izmantojamu apsveikuma kartiņām un citiem radošiem darbiem.

“Sociālo mediju komunikācijas balvu” no “Printful”  vidusskolu grupā ieguva SMU “Nostalģia” no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, radot apģērbu ar latviešu filmu spilgtākajiem citātiem. Pamatskolu grupā balvu saņēma “Lovely Crafts” no Liepājas Raiņa 6. vidusskolas, piedāvājot pašu radītas preces mājdzīvniekiem. Šie uzņēmumi sevi pierādīja kā prasmīgākie sociālo mediju komunikācijā.

Kā labākais “SMU produkts/pakalpojums gatavs starptautiskajam biznesam” un balvu no “FactSet Latvia” vidusskolu grupā saņēma SMU “BomBomba” no Madonas Valsts ģimnāzijas, ražojot inovatīvus pārtikas produktus no šokolādes. Pamatskolu grupā vislabāk sevi parādīja SMU “Plant your dreams” no Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas, kas ražo audzēšanas komplektus augiem.

Uzņēmumi tika apbalvoti arī kategorijā “Labākais reklāmas video”. Labāko reklāmu savam produktam – personalizētām rotaslietām, bija izveidojis SMU “EVEBIJOUX”  no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas. Pamatskolu grupā balvu ieguva SMU “PAULAS-2” no Madonas Valsts ģimnāzijas, ar jau pieminēto produktu – veselīgiem sausajiem našķiem vegāniem. Balvas uzvarētāji šajā kategorijā saņēma no tirdzniecības centra “Domina Shopping”.

Šogad īpašu balvu “Rīgas lauva” labākajiem mācību uzņēmumiem no Rīgas skolām piešķīra Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Vidusskolu grupā šajā kategorijā balvu ieguva SMU “La Lumi” no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, kas piedāvā dizaina gaismas objektus. Savukārt starp pamatskolām labākie bija skolēni no Rīgas 64. vidusskolas ar produktu glicerīna ziepes “Soapy”.


CITS BAZĀRS laureātu, skolēnu mācību uzņēmumu radīto produktu fotogrāfijas pieejamas ŠEIT.

Skolēnu mācību uzņēmumu CITS BAZĀRS notiek LIAA īstenotā ERAF projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, to līdzfinansē Eiropas Savienība un rīko Latvijas lielākā izglītības organizācija Junior Achievement Latvia (JA Latvia) sadarbībā ar ilggadējo atbalstītāju Swedbank.

Pasākumu CITS BAZĀRS atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments un informatīvie atbalstītāji – inbox.lv, izdevniecība Dienas Mediji un Dienas Bizness.


JA Latvia Skolēnu mācību uzņēmumu programma

Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) programma ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22% programmas absolventu jau ir iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

Par JA Latvia

JA Latvia ir Latvijas lielākā izglītības organizācija ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA Latvia ir viens no 37 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada.

Eiropas Komisija atzinusi JA Latvia par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA Latvia katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 100 000 skolēnu visā Latvijā visos izglītības līmeņos:


Papildu informācija: Jānis Krievāns,

JA Latvia valdes priekšsēdētājs

Tālrunis: 26188785

E-pasts: janis@jalatvia.lv