Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/sporta-aktualitates?fu=read&id=10299

Cerības uz jauniem sasniegumiem pasaules čempionātā distanču slēpošanā

2021.02.25 16:17

Šo ceturtdien, 25.februārī, ar sprintu klasiskajā stilā Obersdorfā (Vācija) sāksies pasaules čempionāts distanču slēpošanā, kur startēs arī desmit Latvijas slēpotāji ar komandas līderiem Patrīciju Eiduku, Raimo Vīgantu un Induli Bikši priekšgalā, kā arī piedalīsies biatloniste Baiba Bendika.

Pagājušajā čempionātā Zēfeldē startēja četri mūsējie, bet šogad sastāvs palicis daudz kuplāks. Latvijas komanda būs viena no pašām jaunākajām, jo vecākie dalībnieki no slēpotājiem ir 25 gadus vecais Indulis Bikše un 24 gadus vecā Kitija Auziņa. Protams, 29 gadus vecā Baiba Bendika, kura aizvada jau septīto pilnvērtīgo pasaules kausa sezonu biatlonā,  ir vecākā. Tikmēr puse jeb pieci no mūsu slēpotājiem ir juniori un vēl trīs U23 grupas pārstāvji. Pavisam nesen Somijā veiksmīgi tika aizvadīts pasaules junioru/U23 čempionāts, kur Patrīcija Eiduka sasniedza Latvijas labākos rezultātus U23 grupā distancē (7.vieta) un sprintā (9.vieta), bet Raimo Vīgants uzrādīja otru labāko rezultātu vīriešu konkurencē (17.vieta). Arī pieaugušo čempionātā ir pamats cerēt uz jauniem Latvijas sasniegumiem distanču slēpošanā un trīsdesmitnieka sasniegšanu pirmo reizi. Šobrīd sieviešu un arī kopējais labākais rezultāts 35.vieta (Eiduka 2019.gads), bet vīriešiem – 50.vieta (Oļegs Maļuhins 2009.gads).

Madonietis Raimo Vīgants, kurš čempionāta pirmajā dienā sprintā svinēs 22. Dzimšanas dienu, šis arī būs trešais čempionāts. No iepriekšējiem diviem čempionātiem, kur katrā tika startēts tikai sprintā, labākais rezultāts – 69.vieta – tika uzrādīts pirms diviem gadiem. Šogad pasaules kausa posmā Davosā viņam gan sprintā (44.vieta), gan 15km distancē (48.vieta) izdevās iekļūt piecdesmitniekā, un tā sasniegšana kā minimālais mērķis tiek virzīts arī pasaules čempionātā. Starp citu, 2009.gadā pēc J.Dementjeva diskvalifikācijas biatlonists Maļuhins sprintā pacēlās uz 50.vietu, kas tad arī ir vienīgā reize piecdesmitniekā un labākā mūsu pārstāvju vieta pasaules čempionātos slēpošanā vīriešiem.

Nupat U23 grupā Vīganta izcīnītā 17.vieta 15km brīvajā stilā pastiprina iespēju sasniegt labāko rezultātu vīriešu konkurencē. Pa šolaiku Raimo trenējies mājas trasē “Smeceres silā” Madonā, kur viņaprāt bijuši ļoti pateicīgi apstākļi, tāpēc sanācis aizvadīt kvalitatīvus treniņus. Uz ārzemēm uz Augstkalnes treniņiem viņš nav redzējis jēgu braukt. Uzsvaru madonietis šoreiz liks uz 15km distanci brīvajā stilā, bet piedalīsies arī sprintā, skiatlonā un komandu sprintā, kur kopā startēs ar novadnieku Induli Bikši, kuram tas būs ceturtais pasaules čempionāts. Līdz šim Induļa labākais rezultāts ir 55.vieta 2017.gadā 50km distancē. Decembra vidū viņš pasaules kausa posmā sprintā ieņēma 69.vietu, bet 15km distancē bija desmit pozīcijas augstāk, abos startos paliekot aiz Vīganta. Par viņa mērķiem un esošo formu nav nekas zināms, jo slēpotājs izvairās sniegt atbildes.

Ceturtais čempionāts būs Kitijai Auziņai, kura tagad pamatā trenē jauno paaudzi un nedaudz trenējas arī pati, mēģinot ar juniorēm cīnīties par otro un trešo numuru mūsu sieviešu slēpotāju vidū. Nupat junioru čempionāta debitējušās Samanta Krampe (2003.g.) un Estere Volfa (2005.g.) pirmo reizi startēs pieaugušo čempionātā.

Uz Vāciju devies ir junioru čempionātā Latvijas augstāko vietu ieguvušais Lauris Kaparkalējs (2003.g.). Vēl vīriešu konkurencē startēs Aleksandrs Artūrs Ļūļe, Niks Saulītis, Ilvars Bisenieks. Visi šeit minētie, neskaitot lielo trijnieku, piedalīsies kvalifikācijas slēpojumā, jo reitings neatbilst tam, lai uzreiz tiktu pielaisti pamatdistancēm pasaules čempionātā, kā arī lielākā daļa sprintā, kur var startēt jebkurš. Tikmēr kontroltreniņā janvārī uzvarējušais un pasaules junioru čempionātā startējušais Edijs Eiduks atteicās no iespējas doties uz Obersdorfu, jo uzskata, ka vēl nav gatavs pienācīgi nostartēt pieaugušo konkurencē, kaut arī ir labāks par vairākiem uz Obersdorfu aizbraukušajiem.