Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=10168

KF līdzfinansēti siltumapgādes projekti Madonas novadā

2020.12.22 17:55

2019.gadā un 2020.gadā SIA “Madonas Siltums” realizēja projektu “Siltumtīklu izbūve Madonā” (identifikācijas numurs 4.3.1.0/18/A/031). Šī projekta ietvaros ir pieslēgti pilsētas centralizētajai siltumapgādes sistēmai 34 jauni objekti, galvenokārt Valmieras, Liepājas, Ziedu, Ievu, Lazdu, Strazdu un Dumpu ielās.

Ir izbūvētas siltumtrases 2405,57 m garumā, kā arī katrā ēkā iebūvēts siltummezgls. Objekts nodots ekspluatācijā 2020.gada 02.janvārī.  Būvdarbus veica SIA “LOKŠIRS”, būvuzraudzību veica SIA “Firma L4” un autoruzraudzību veica SIA “C PROJEKTI”.

Projekta kopējās izmaksas – 856 335,24 EUR, t.sk. KF (40%) 280 905,47 EUR.

Projekta mērķis ir uzlabot esošās Madonas pilsētas centralizētās siltuma pārvades sistēmas darbības efektivitāti, tādā veidā nodrošinot nepārtrauktu un stabilu siltumenerģijas piegādi esošajiem un potenciāli jaunajiem patērētājiem, lai samazinātu vai noturētu siltumenerģijas izmaksas pašreizējā līmenī, kā arī paaugstinātu uzņēmuma vērtību. Siltumenerģijas pārvades sektorā galvenās problēmas veiksmīgi tiek risinātas, realizējot siltumtīklu sistēmas rekonstrukciju un nomainot vecos tīklus ar rūpnieciski izolētiem cauruļvadiem. Uzsāktās siltumtīklu nomaiņas programmas rezultātā ievērojami ir samazinājušies siltumenerģijas zudumi un ūdens noplūdes. Tomēr uz doto brīdi ir palikuši nerekonstruēti posmi, tāpēc šo procesu ir nepieciešams turpināt.

Ir pagājis gandrīz gads no objekta nodošanas ekspluatācijā, rezultāts – daudzi Madonas iedzīvotāji saņem lētu siltumenerģiju no SIA “Madonas Siltums”, pašiem nav jādomā par apkures problēmām un SIA “Madonas Siltums” ir kļuvusi par vairākiem klientiem bagātāka.

Daudzi madonieši ir izteikuši vēlmi arī pieslēgties pie Madonas centralizētās siltumapgādes sistēmas, to skaits tuvojas simtam. Vēlme ir, taču ir nepieciešams finansējums. Kā būs ar ES līdzfinansējumu jaunajā plānošanas periodā, kas sāksies 2021.gadā laiks rādīs. Līdz tam klienti tiek pieslēgti Madonas siltumapgādes sistēmai par savu finansējumu.


2020. un 2021.gadā tiks realizēts pēdējais KF līdzfinansētais projekts “Esošās katlu mājas Madonā efektivitātes paaugstināšana”, Nr. 4.3.1.0/17/A/071, kura ietvaros Madonā, Cesvaines ielā 24 katlu mājā tiks nomainīti divi vecie “Oriona” katli, kas uzstādīti 2002.gadā pret diviem jauniem, moderniem katliem ar kopējo jaudu 6 MW.

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas 1048160,00 EUR, KF līdzfinansējums 419264,00 EUR. Līgums par būvniecību, kurā iekļauta arī projektēšana  un autoruzraudzība, ir  noslēgts ar SIA “P.M.G.”. Būvuzraudzību veiks SIA “GEO CONSULTANTS”. Uz šo brīdi ir piegādāts viens no katliem un filtrs, otrs katls tiek gaidīts drīzumā. Būvniecību ir paredzēts pabeigt līdz 2021.gada 27.janvārim.

SIA “Madonas Siltums” vārdāvaldes loceklis Ivars Grandāns.