Pasākumi bērniem un jauniešiem

iesūtīts: 2017.04.26 20:49
Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, bērniem un jauniešiem ir iespēja piedalīties un kļūt par šī vēsturiski unikālā notikuma līdzveidotājiem. Svinības nav galamērķis, bet gan ceļš, kurā jaunā paaudze aug, piedzīvo notikumus, sastopas ar patiesām Latvijas vērtībām.

Latvijā svētki tiks atklāti ar Latgales simtgades kongresu. Savukārt Madonas novadā norisināsies Latvijas simtgadei veltīts atklāšanas pasākumu cikls laika posmā no 30.aprīļa līdz 4.maijam, kur vairāki pasākumi veltīti bērniem un jauniešiem.

1.maijā Madonas pilsētas kultūras namā plkst.16.00 Madonas novada jauniešu dome organizē spēli “Es mīlu Tevi, Madonas novad!”, kurā piedalīsies divas komandas – četri jaunieši un četri pieaugušie, kas savā starpā sacentīsies, parādot savas zināšanas par Madonas novadu. Arī skatītājiem būs iespēja izpausties un parādīt savas zināšanas īpašos, skatītājiem domātos uzdevumos.

Madonas novada izglītības iestādes 3.maijā aicinātas svinēt Baltā galdauta svētkus, pieminot 1990.gada 4.maija Deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Madona ir viena no 12 norises vietām Latvijā, kur esam uzsākuši pilsoniskās līdzdalības un labo darbu maratona 1.posmu ”Augam Latvijai!”, organizējot pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kursus “Skolēnu pilsoniskās līdzdalības sekmēšana audzināšanas procesā” martā un aprīlī. Iesaistījušies 32 skolotāji no astoņām Madonas novada izglītības iestādēm, kā arī no Cesvaines, Gulbenes, Alūksnes, Balvu un Varakļānu novadu skolām. Nākošajos posmos plānotas apmācības pārējiem skolotājiem izglītības iestādēs uz vietas un radošās darbnīcas skolēniem un vecākiem.

Valsts mērogā šajā un nākošajos četros gados iezīmēti 16 pasākumi, kuros iespējas līdzdarboties bērniem un jauniešiem, kas darbojas kādā no interešu izglītības programmām. Par pasākumiem atrodama informācija mājas lapās  www.visc.gov.lv un 100lv.lv. Visu šo pasākumu sākums ir skolās un novados, kur skolēni dejo, dzied, zīmē, spēlē teātri, izzina savu pagastu vai spēlē kādu mūzikas instrumentu.

Pirmie lielākie pasākumi notiks jau šajā gadā. Viens no tiem ir V Latvijas bērnu un jauniešu mūzikas un mākslas festivāls “Latvijas toņi un pustoņi”, kurā piedalās vizuālās mākslas un mūzikas pulciņu audzēkņi, un kas notiks no 1.-2.jūnijam Bauskā. Madonas novadā vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbus sagatavojuši audzēkņi no Degumnieku pamatskolas, Dzelzavas pamatskolas, Mētrienas pamatskolas un Madonas Bērnu un jauniešu centra pulciņiem.

Novada bērni uzsākuši dalību arī vides izglītības projektā “Ieraugi, atklāj, saglabā”, kura ietvaros skolēni atrod, izpēta un sakopj kādu īpašu, cilvēku nepārveidotu Latvijas dabas teritoriju un pastāsta par to citiem.

Katru gadu turpinās arī skolēnu pūtēju orķestru koncerti pie Brīvības pieminekļa 4.maijā. Panākumiem bagāts, piedaloties konkursos, ir Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolas pūtēju orķestris “VIVO”, kurš 29.aprīlī piedalīsies Rīgā pūtēju orķestru finālkonkursā, bet 5.maijā VIII Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru salidojumā.

Savukārt Madonas novada bērnu tautas deju kolektīvi, sadarbībā ar Lubānas un Varakļānu dejotājiem, 27.maijā Cēsīs piedalīsies bērnu deju festivālā “Latvju bērni danci veda”.

Vēl šajā pavasarī 20.maijā Valmierā notiks Latvijas skolu jaukto koru salidojums “Kalniem pāri”, kurā piedalīsies Madonas Valsts ģimnāzijas jauktais koris.

Latvijas simtgades svinību centrālais notikums bērniem un jauniešiem būs 2020.gada XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Pirms tam 2018.gadā vairāki bērnu un jauniešu deju kolektīvi un kori piedalīsies arī XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos.

Nākošajos četros gados plānoti arī zēnu koru un 2.- 4.klašu skolēnu koru salidojumi, skolu teātru festivāli un citi pasākumi, kuru gatavošanās procesā jau šobrīd var iesaistīties bērni un jaunieši.

Gatavojoties Latvijas valsts simtgades svinībām, kā viena no lielākajām sabiedrības dāvanām tās jaunākajai paaudzei iecerēta iniciatīva “Latvijas skolas soma”, nodrošinot visiem skolēniem apmaksātu iespēju apmeklēt kultūras pasākumus.

Latvijas valsts simtgades svinības ir iespēja godam un cienīgi, lepni un priecīgi svinēt valsts simto dzimšanas dienu, izstāstīt Madonas novada stāstu un veidot nākotnes Latviju.


Informāciju sagatavoja: Gunita Kļaviņa, Madonas Bērnu un jauniešu centra direktore
Informāciju ievietoja: I.Riekstiņa

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums