Izvēlne

Madonā Miera ielā 1 atklāta plāksne mieram

iesūtīts: 2022.06.29 14:00
Š.g. maija nogalē Madonas sadraudzības pilsēta Kulēna (Francija) atzīmēja savu 50. sadraudzības gadadienu ar Vaiji (Vācija) un 30. sadraudzības gadadienu ar Madonu. Gadadienas svinīgos pasākumus, kuru caurvijošā tēma bija miers, apmeklēja arī Madonas novada delegācija trīs cilvēku sastāvā.

Delegācijas vadītājs – Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Zigfrīds Gora pastāstīja, ka miera tēmas no Kulēnas ir atbalsojusies arī Madonā.

“Kulēnas pilsētas jauniešu dome piedāvāja sadraudzības ideju materializēt plāksnē, kuru piestiprināt visās Kulēnas sadraudzības pilsētās, kur ir Miera ielas. Rezultātā tika izveidotas piecas plāksnes, kas tika vai vēl tiks uzstādītas piecās pilsētās trīs dažādos kontinentos – Kulēnā, Vaijē, Madonā, Kitīhoukā (ASV) un Kourā (Nigēra). Ikdienā šī plāksnes pilsētu iedzīvotājiem atgādinās, ka viena no lielākajām cilvēces vērtībām ir iespēja dzīvota miera apstākļos. Tas ir pretnostatījums tai necilvēcībai, ko šobrīd Krievija īsteno Ukrainā. Mums sabiedrībā ir jāveido izpratne, ka cilvēces nākotne ir atkarīga no sadarbības, iecietības, izpratnes, miera, nevis kara”, 22. jūnijā, atklājot plāksni Miera ielā 1. klātesošos uzrunāja Zigfrīds Gora.

Svinīgā pasākumā gaitā Kūlenas, Vaijes un Madonas pārstāvji arī parakstīja savstarpēju memorandu pret diskrimināciju, kas sevī ietver aicinājumu nepakļaut cilvēkus diskriminācijai pēc etniskām, dzimuma, profesionālām vai citām pazīmēm. Arī vēršanās pret diskrimināciju sabiedrībā ilgtermiņā veicina mieru un iecietību.

Miera simbolisko nozīmi akcentēja arī Madona pilsētas pārvaldnieks Guntis Ķeveris.

“Prieks, ka Madonā ir Miera iela – viena no mazākajām ielām pilsētā. Miera tēma šobrīd ir aktuāla visā pasaulē - arī pie mums. Genocīds, ko Krievija īsteno Ukrainā nav prātam aptverams. Droši vien neviens no mums, dzīvojot Miera apstākļos, nevarēja iedomāties, ka Eiropā var atkāroties tas, ko pasaule pieredzēja pagājušajā gadsimtā. Man šķita, ka cilvēce savā attīstībā, tai skaitā arī konfliktu risināšanā, ir gājusi uz priekšu, taču Krievijas rīcība demonstrē, ka tā citas metodes, kā vien ieroču spēks un genocīds pret citas valsts iedzīvotājiem un okupācija nepazīst. Ikdienā, ejot garām šai plāksnei, tā kalpos par atgādinājumu gan miera vērtībai un nozīmei, gan Ukrainas tautas varoņiem, kuri šobrīd cīnās ne tikai par sevi un savu valsti, bet par mums visiem”, uzsvēra Guntis Ķeveris, un rosināja apzināt arī citas Madonas pilsētas vai novada sadarbības un sadraudzības pilsētas, vai tajās ir Miera iela, un papildināt plāksnes saturu ar jaunām atzīmēm.  

 Informāciju sgatavoja: EGILS KAZAKEVIČS, Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums