Madonas muzejā - trīs Madonas mākslinieku izstāde

ziņa publicēta 28.05.2024
Lielāks foto Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēs līdz 14. jūlijam apskatāma Madonas mākslinieku, trīs draugu - Baibas Dumpes, Eināra Dumpja un Ineses Jakobi izstāde “Blakus”.

Visi trīs mākslinieki Madonas muzeja apmeklētājiem ir zināmi, viņu radītie mākslas darbi redzēti gan Vidzemes mākslinieku darbu izstādēs, gan personālizstādēs. Inese Jakobi strādā ar tekstilijām, tie ir materiāli, kas ir ar savu vēsturi. Viņas darbi top no kādreiz iekārotiem, lietotiem, tad izmestiem kā vairs nederīgiem ražojumiem. Katru mākslas darbu māksliniece veido tikai ar rokām, jo uzskata, ka darba procesam ir sava nozīme, savs stāsts. Keramiķi Baiba un Einārs Dumpji strādā ar mālu, viņu darbos redzamas Vidzemes podniecības tradīcijas. Tas ir stāsts par abu keramiķu radošumu, personību kolorītu un rūpīgi krātajām zināšanām par podniecības vēstures liecībām. Darbos būs redzama krāsainība- gan laikmetos, gan izpildījumā, dažādība un nebēdnība.

Podnieki Baiba un Einārs Dumpji dzīvo un strādā Madonas novada Mētrienas pagasta „Brīvnieku” mājās. Līdztekus darbam tradicionālajā Vidzemes podniecībā tiek veikti arī izmēģinājumi senāko podniecības procesu izzināšanai. Izstādē redzamie trauki tapuši pēdējo gadu laikā. Trauki veidoti savā darbnīcā „Brīvniekos”, kurā darbojas Dumpju ģimene. Keramikas izgatavošana, apdedzināšana un lietošana demonstrēta vēstures rekonstrukcijai veltītos pasākumos dažādās vietās Latvijā.

Einārs Dumpis ir keramikas konsultants lietišķās un tēlotājas mākslas studijā "Piebaldzēni", kā arī keramikas nodarbību vadītājs Amatas novada Drabešu muižas Amatu mājā. Regulāri piedalās keramikas izgatavošanas un apdedzināšanas demonstrējumos brīvdabas festivālu un podniecības meistarklašu ietvaros (1999-2024). Podnieka amatu apguvis Baibas Dumpes vadībā (no 1989. gada), zināšanas papildinājis pie podniecības meistariem.

Baiba Dumpe ir keramikas pētniece Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Arheoloģijas departamentā. Mācījusies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā (1980-1984), Latvijas Mākslas akadēmijā (1984-1989) un Latvijas Universitātē (2001-1003; 2009-2012), podniecības zināšanas papildinājusi Jāņa Seiksta darbnīcā. Ir Humanitāro zinātņu maģistra grāds vēsturē (2003) un Humanitāro zinātņu maģistra grāds mākslā (2004).

Tekstilmāksliniece Inese Jakobi dzīvo un strādā Madonā. Ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu, strādājusi kā pasniedzēja Madonas bērnu mākslas skolā un mākslas izstāžu organizatore Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā. Izstādēs piedalās kopš 1969.g. LMS biedre kopš 1969.g., Latvijas Tekstilmākslas  asociācijas biedre kopš 1980.g. Piedalījusies izstādēs Eiropā, Skandināvijā, Kanādā. Darbi atrodas Latvijas mākslas institūciju kolekcijās, privātkolekcijā Norvēģijā. Aktīvi piedalās dažādās grupu izstādēs un veido personālizstādes.

Lai mākslas darbu tandēmu aplūkotu savām acīm un ielūkotos smalki detalizētajos ar rokām veidotajos darbos,  aicinām apmeklēt izstādi.
Madonas muzeja darba laiks:

Otrdiena 10.00 - 17.00
Trešdiena 10.00 - 18.00
Ceturtdiena 10.00 - 17.00
Piektdiena 10.00 - 17.00
Sestdiena 10.00 - 16.00
Svētdiena 10.00 - 16.00
Pirmdiena - brīvdiena
Adrese: Skolas iela 10a, Madona, tel. 64823844.

Informāciju sagatavoja:  Elīna Krupko, Mākslas nodaļas vadītāja

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes