14. septembrī notiks sēņu un sūnu izziņas pārgājiens uz Seldžu ozolu audzi dabas liegumā „Lubāna mitrājs”

ziņa publicēta 06.06.2019
Lielāks foto 14. septembrī (sestdien) plkst. 10.30 Lubānas pilsētā pie tūrisma centra, aicinām pulcēties tos, kuriem patīk ielūkoties dabā. Pētīt, izzināt un iepazīties ar mazāk pazīstamām gļotsēnēm un sūnu sugām, kas atrodas Seldžu ozolu audzē, dabas lieguma “Lubāna mitrājs” teritorijā. Zināšanās dalīsies dabas fotogrāfe, sēņu pazinēja – Julita Kluša un sūnu speciālists Ansis Opmanis.

Tikšanās punkts: pie Lubāna novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra, Oskara Kalpaka iela 4, Lubāna (X: 665752, Y: 6309848).  

Tikšanās laiks: plkst. 10.30. 

Pēc pulcēšanās visi kopā dosimies ar automašīnām uz pārgājiena sākuma punktu, lai aptuveni trīs stundu gājienā izzinātu gļotsēņu un sūnu pasauli, Seldžu ozolu audzi un dabas liegumu „Lubāna mitrājs”. Pārgājienā laikā veidosim sarakstu ar piefiksētajām un atrastajām sēņu, gļotsēņu un sūnu sugām, kas tieši raksturīgas pārgājiena teritorijai – Seldžu ozolu audzei, tas būs vērtīgs ieguldījums teritorijas izziņā. 

Uz pārgājienu aicināts ikviens zinātkārais, kas vēlas pavadīt daļu dienas iegūstot jaunas zināšanas un iepazīstot Seldžu ozolu audzi. Īpaši aicinām ģimenes ar bērniem, jo pārgājiena maršruts nebūs sarežģīts, līdz ar to pārgājiens draudzīgs bērniem, lai dotu viņiem iespēju izzināt un atklāt. 

Līdzi ņemam pusdienu maizītes un/vai kādu citu našķi, pārgājiena laikā paredzēta piknika pauze. 

Seldžu ozolu audze atrodas dabas liegumā „Lubāna mitrājs” – teritorijā ir atrodamas dabas vērtības kā izcila ozolu mežaudze, kā arī jauki ozolu, gobu, ošu meži upju krastos, kas Latvijā ir reti sastopami biotopi. Seldžu ozolu audze atbilst gandrīz 24 futbola laukumu kopplatībai, kopā 17 ha. Pārgājiena laikā iepazīsim daļu no šīs teritorijas. Lai izzinātu sēņu pasauli, nepieciešama ir teritorija ar daudz trūpošu dažāda izmēra kritalām uz kurām sēnes aug. (Informācija: www.lubanaspuse.lv

Dalība pasākumā bez maksas. 


‌Tā kā pārgājiens paredzēts pastaigai pa mežu, vēlams atbilstošs apģērbs. Kā arī, protams, ieteicams sekot līdzi un ģērbties atbilstoši laikapstākļiem.  

‌Pārgājienā pētīsim un izzināsim tieši gļotsēnes un sūnas jeb vairāk pievērsīsimies tieši neēdamajām sēnēm. Sēņošanas groziņus šoreiz atstāsim mājās! Ja kādam ir, uz pārgājienu līdzi var paņemt lupu un sēņu/sūnu noteicēju! 

‌Pieteikšanās un papildus informācija par tālr. 29234956 vai uz e-pastu: lubanamitrajs@gmail.com 
‌Pasākumu organizē: Lubāna mitrāja informācijas centrs.
‌Ziņu iesūtīja: Ilze Šausa, tel. 29234956
‌Ziņu publicēja: Ilze Stūre, tel. 27294005
Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes