Brīnišķīgā ekskursija pa Ziemeļlatviju Bērzaunes pamatskolai

iesūtīts: 2021.02.23 15:03
Pateicos iniciatīvai ‘’Latvijas Skolas soma”, agrā 14.oktobra rītā Bērzaunes pamatskolas skolēni devās iepazīt Ziemeļlatviju. Rīts bija jauks un saulains – arī noskaņojums visiem možs un pacilāts, tāpēc viņi bija gatavi garai un ar jauniem iespaidiem piepildītai dienai.

 

Kā pirmais objekts, kur piestājām , bija Zeltiņi, kur atrodas bijusī Padomju armijas raķešu bāze. Par to jau bijām dzirdējuši no 4.klases audzinātājas Gunas Vucānes, kura ir vēstures skolotāja.

Kā nākošo, apskatījām Apes vēstures centru, kur joprojām ir daudzām ēkām vēl saglabājušies savdabīgie koka elementi jumtu konstrukcijās un 200m garais kaltu bruģakmens ielas segums.

Pa ceļam piestājām arī pie Raganu klintīm Vaidavas upes krastā. Pie Apes vidusskolas apskatījām arī Dvīņu priedes – priežu stumbri apmēram metra attālumā viens no otra, bet 3 metru augstumā izveidojies zaru tilts un tāpēc tās izskatās kā “”Siāmas dvīņi””. Vaidavas upes stāvkrastā, redzējām arī Vilkaču priedi . Tās saknes veido labirintu, caur kuru var izspraukties cauri pat neliela auguma cilvēks. 3.klases audzinātāja , būdama ģeogrāfijas skolotāja,  zināja stāstīt vietējo iedzīvotāju nostāstus, ka ceturtdienas naktīs, pilnmēness laikā esot jāizlien pulksteņa rādītāja virzienā caur saknēm, tad varot pārvērsties par vilku un skraidīt apkārti visu nakti nepazīts, tikai jāpaspēj līdz saullēktam atgriezties un pretējā virzienā izlīst caur saknēm, citādi par cilvēku atpakaļ vairs nekļūs. Un , izlienot caur saknēm, varot arī no savām sliktajām īpašībām atbrīvoties. Tas mums šķita interesanti un dažs labs jau gribēja palikt un pamēģināt…..

Šeit pat Apē ir arī Dzenīšu vītols, kurš ir 9,28 m platumā, 21 m augstumā  un tas ir dižākais baltais vītols Eiropā. Speciālisti domā, ka šis vītols ir 400 gadu vecs.

Piestājām arī pie Grūbes HES. Tā ir fantastiska vieta, kur straujā Vaidavas upe , šķērsojot dolomīta iežu slāņus, izveidojusi vienu no lielākajiem ūdenskritumiem Latvijā. Tā augstums 4,3 m, bet platums – 12 m. Uzzinājām, ka šajā vietā 18.gs. darbojušās dzirnavas, vēlāk – papes fabrika, tagad – šī mazā spēkstacija.

Mājupceļā notika aptauja par to, kā patika šī ekskursija. Visi atbildēja apstiprinoši , ka ilgi nav bijuši tik jautrā, izzinošā ekskursijā. Zēniem visvairāk patika bijusī Padomju armijas raķešu bāze, bet meitenēm- Dvīņu priedes un pastaiga pa Apes vēsturisko centru.

Diena bija piepildīta un milzīgu PALDIES kārtējo reizi gribam teikt šai iniciatīvai “”Latvijas Skolas soma “ , kas dod mums iespēju paplašināt savu redzesloku.

Savas pārdomas un vērojumus pierakstīja 6.klases skolniece  Diāna Rudene

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums