Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=9485

No 27. marta Madonā sāk darboties COVID-19 analīžu pieņemšanas punkts

2020.03.27 15:02

No 27. marta Madonā, Augu ielā 27 (ēkas pirmajā stāvā, iekšpagalmā) sāk darboties COVID-19 analīžu pieņemšanas punkts.

Punkta darbību nodrošina Centrālā Laboratorija, sadarbībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) un Madonas novada pašvaldību. Analīžu ņemšanas punkts darbosies katru dienu no plkst. 10 līdz plkst. 16.

Valsts apmaksātas analīzes tajā pieejamas tiem iedzīvotājiem, kuriem pēc atgriešanās no ārzemēm 14 dienu laikā sākusies paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana, kā arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu noteiktajām kontaktpersonām, kuras atrodas karantīnā un kurām 14 dienu laikā ir parādījušies saslimšanas simptomi.

SIA “Centrālā laboratorija” valdes loceklis Edvīns Kazušs informē, ka, tiek apzinātas arī citas riska grupas, kas analīzes varētu nodot bez maksas, kā, piemēram, policisti un ārstniecības personāls, kas nonācis saskarē ar infekciju. Šis saraksts ar laiku var paplašināties.

Lai pieteiktos valsts apmaksātajām analīzēm, jāzvana uz 8303, kur tiks piefiksēti personas dati, un vēlāk “Centrālās laboratorijas” speciālisti telefoniski vienosies par analīžu nodošanas laiku.

Savukārt, piesakoties maksas analīzēm (80 eiro), jāzvana uz 20030006 vai 20033722, lai vienotos par to nodošanas kārtību. Plašāku informāciju par to kādos gadījumos pienākas bezmaksas analīzes var iegūt, zvanot uz SPKC tālruni 8345.

“Ierašanās analīžu ņemšanas punktā, saskaņā ar Veselības ministrijas un NMPD prasībām, atļauta tikai ar personīgo auto! Cilvēkam ierodoties līdzi jābūt personu apliecinošiem dokumentiem un vēlams arī savai pildspalvai. Analīžu pieņemšanas punktā strādās divi darbinieki – viens, cilvēkam atrodoties automašīnā, ņems uztriepes no mutes gļotādas un deguna dobuma, bet otrs reģistrēs testus,” – analīžu ņemšanas procedūru skaidro Edvīns Kazušs.

Analīžu rezultāti būs gatavi 2-3 dienu laikā. Prioritāri rezultāti tiks paziņoti tiem cilvēkiem, kuru analīzes būs pozitīvas. Par negatīviem rezultātiem pārbaudītos iedzīvotājus informēs “Centrālā laboratorija”, par pozitīviem rezultātiem tiek informēts SPKC, kura speciālisti sazinās ar pacientu un risina tālākās protokola darbības.

Jāuzsver, ka bez iepriekšējas pieteikšanās uz analīžu nodošanas punktiem doties nedrīkst! Lūdzam iedzīvotājus netraucēt analīžu pieņemšanas punkta darbību, kā arī nemeklēt analīžu pieņemšanas punktu Madonas bērnu un jauniešu centrā telpās. Tur tas neatrodas. 

VIDEO. 

Valsts apmaksātas COVID-19 analīzes neveic:

Svarīgi ir uzsvērt, ka COVID-19 ir vīrusa infekcija, kurai nav specifiskas ārstēšanas un to ārstē kā jebkuru vīrusu infekciju, pamatojoties uz pacienta klīnisko stāvokli, tāpēc visos gadījumos nav nepieciešams laboratoriski apstiprināt COVID-19 infekciju.

Vienlaikus šiem cilvēkiem, parādoties viegliem saslimšanas simptomiem, ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kurš informāciju nodos SPKC epidemioloģiskās izpētes veikšanai (citu kontaktpersonu noteikšanai)

Ja ir aizdomas par COVID-19, bet laboratoriskā izmeklēšana nav veikta (14 dienu laikā pirms slimības pazīmju parādīšanās cilvēks ir bijis ārzemēs vai ir COVID-19 slimnieka kontaktpersona (dzīvo vienā mājsaimniecībā)):

Tā kā cilvēka tuvinieki būs bijuši ciešā kontaktā ar klīniski apstiprinātu COVID-19 pacientu, tad arī viņiem būs jāievēro karantīna mājās. Pēc ģimenes ārsta sniegtās informācijas, SPKC izvērtēs, vai ir nepieciešams uzsākt epidemioloģisko izmeklēšanu.

Ja personai veselības stāvoklis strauji pasliktinās, tad jāzvana uz NMPD pa tālruni 113. Uz  ārkārtas tālruni jāzvana arī tajos gadījumos, kad COVID -19 slimības simptomi ir smagi (ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums). Šādā situācijā visā Latvijā uz izsaukumiem dodas NMPD brigāde, kas nepieciešamības gadījumā pacientu nogādā slimnīcā.


Sargāsim sevi un apkārtējos!



‌Informāciju sagatavoja:
‌Madonas novada pašvaldības
‌Attīstības nodaļa