Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/pasvaldiba-skaidro?fu=read&id=9382

PAŠVALDĪBA SKAIDRO 19. Swedbank informē par izmaiņām Madonas filiāles darbībā. Madonas novada pašvaldība skaidro.

2020.02.28 17:01

Madonas novada iedzīvotājus pamatoti ir satraukusi ziņa, ka no 27. marta Swedbank pakalpojumi Madonas apkārtnes iedzīvotājiem būs pieejami tikai digitāli vai nepieciešamības gadījumā klātienē citā Swedbank filiālē, piemēram, Jēkabpilī, Brīvības ielā 131.


Saite uz rakstu - Swedbank informē par izmaiņām Madonas filiāles darbībā (25.02.2020.).

"Sarunās ar Swedbank pārstāvjiem esam argumentējuši cik nozīmīga novada iedzīvotājiem ir vietējās filiāles saglabāšana un arī Swedbank to apzinās, taču bankām ir sava politika attiecībā uz reģionālo filiāļu izvietojumu un tajās sniedzamajiem pakalpojumiem. Pēdējā laikā šo politiku skaidri raksturo centralizācija un optimizācija, ko bankas pamato ar arvien lielāku pakalpojumu elektronizāciju, savukārt, mums būtiska ir pakalpojuma pieejamība iedzīvotājiem. Kopā ar kolēģiem sarunās ar banku esam darījuši visu iespējamo, lai saglabātu Swedbank filiāli Madonā. Līdzšinējais filiāles darbības modelis, filiālei strādājot nepilnu darba laiku, bija kompromiss, ko, savstarpēji vienojoties ar banku, panācām jau gadu iepriekš. Diemžēl, tagad banka ir pieņēmusi lēmumu par filiāles slēgšanu," pašvaldības līdzšinējos centienus saglabāt bankas filiāli komentē Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs.

Domes priekšsēdētājs gan norāda, ka Swedbank pauž gatavību organizēt apmācības, kas veicinātu klientu spēju savas ikdienas finanšu lietas kārtot attālināti. Klientiem apmācībās pastāstītu par ikdienas norēķinu iespējām, to drošumu un izdevīgumu. Šīs mācības varētu būt aktuālas ne tikai Swedbank, bet arī citu banku klientiem, galvenokārt, senioriem, kuru digitālo risinājumu lietošanas prasmes ir visvairāk pilnveidojamas.

Viens no pašvaldības rīcībā esošajiem resursiem, kura izmantošana ļautu mazināt ietekmi, ko rada banku vietējo filiāļu slēgšana, pēc Agra Lungeviča domām, ir pašvaldības bibliotēku tīkls.

“Ar Madonas novada bibliotēkas vadību un bibliotekāriem esam vienojušies, ka centrālā un pagastu bibliotēkas, kurās katrā ir brīvi pieejams internets, darbinieki palīdzēs cilvēkiem veikt maksājumus un citus bankas darījumus, kas veicami internetbankā”, uzsver domes priekšsēdētājs, piebilstot, ka arī Swedbank pauž gatavību no savas puses iesaistīt ekspertus, kas ar bibliotekāriem sniegtu informāciju un dalītos pieredzē ar dažāda veida risinājumiem ne tikai banku pakalpojumu saņemšanā, bet arī dažādu e-pakalpojumu saņemšanas iespējās.

Neraugoties uz to, ka šobrīd bankas savā darbībā cenšas mazināt skaidras naudas darījumus, sadzīvē iedzīvotāji joprojām maksājumus bieži vien veic skaidrā naudā. Patlaban skaidru naudu no bankomātiem Madonas novadā var izņemt vien Madonā un Aiviekstē, kas, pēc domes priekšsēdētāja domām, apgrūtina novada iedzīvotāju sadzīves apstākļus:  “Arī par šo jautājumu ir diskutēts un visām lielajām bankām vairākkārt esmu lūdzis, lai tās uzstāda bankomātus pagastu centros ārpus Madonas, taču bankas atbild, ka tām tas nav ekonomiski izdevīgi”.