Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=9254

Annas Kuzinas grāmatas “Rūdolfa Blaumaņa valodas vārdnīca” atvēršanas svētki

2020.01.07 17:20

Uz rītausmas klavierēm pārslu valsi spēlē vējš, sniega milti ziemas maizei samalti un izsijāti. Jaunu darba pavedienu veram adatā, jo modina, mudina sniegpārslu rīts... Aicinām uz pirmo šī gada tikšanos Madonas novada bibliotēkā sestdien, 11.janvārī pulksten 12:00. Veram vaļā jauno Annas Kuzinas grāmatu - “Rūdolfa Blaumaņa valodas vārdnīca”. Pie mums viesosies gan pati grāmatas veidotāja, gan apgāda “Madris” pārstāvji, muzicēs Intars Zommers.

Ceļa vārdos grāmatai filoloģijas zinātņu doktore Ieva Zuicena raksta: “Lasot Annas Kuzinas grāmatu ”R.Blaumaņa valodas vārdnīca”, rodas sajūta, ka mums tiek pavērts priekškars, lai mēs varētu ielūkoties 19. gs. ļaužu sadzīvē, viņu dzīvesveidā, tā laika tikumos un netikumos. No senajiem vārdiem ir notrausti aizmirstības putekļi, un tie var uzsākt jaunu dzīvi 21. gadsimtā.”

Grāmatas tapšanā ieguldīts milzīgs izpētes darbs, lai vispārīgajā daļā mēs varētu izsekot R.Blaumaņa darbos: stāstos, novelēs, lugās un dzejā izmantotajiem vārdiem, to skaidrojumiem, norādēm, kuros darbos tie lietoti, no kādām valodām aizgūti, vai lietoti tiešā vai pārnestā nozīmē, vai rakstnieka tīšām sagrozīti un paša darināti.

Trijos vārdnīcas pielikumos ievietoti visi personvārdi, vietvārdi, amati, profesijas un nodarbošanās, kas lietoti rakstnieka daiļdarbos. Kā raksta I.Zuicena: “Te varam uzzināt, piemēram, kurus sieviešu un vīriešu vārdus R.Blaumanis savos darbos izmantojis visbiežāk, kādi bija 19. gs. mājvārdi Ērgļu apkaimē un ar ko nodarbojās tā laika iedzīvotāji.”

Izbrīvējiet laiku šo sestdien un atnāciet, lai kopā svinētu grāmatas atvēršanas svētkus Madonā, lai izgodātu mūsu novadnieku rakstnieku R. Blaumani, kuram 1.janvārī apritēja 157. dzimšanas diena, lai teiktu paldies “Braku” Annai par paveikto, lai ielūkotos vārdnīcas lappusēs.

Darbosies apgāda Madris grāmatu galds.
Varēsiet iegādāties arī jauno grāmatu “Rūdolfa Blaumaņa valodas vārdnīca”.
Tās cena pasākuma norises dienā būs 10.00 EUR.

Madonas novada bibliotēkā 11.janvārī pulksten 12:00.

Ieeja bez maksas.

‌Tiekamies!

Informāciju sagatavoja un iesūtīja: Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre Sarmīte Radiņa.
Tālr.: 64821050, 28674251.

‌Ievietoja:
‌Inga Arāja