Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/sporta-aktualitates?fu=read&id=9168

Mārtiņš Lielups startē Pasaules kausa posmā masreslingā

2019.12.02 13:33

Pagājušonedēļ, 15.-18. novembrī, Polijas pilsētā Pabjaņicē norisinājās Pasaules kausa 3. posms masreslingā. Sacensībās piedalījās 127 sportisti no 21 valsts no visas pasaules.

 Latviju pārstāvēt devās komanda 10 sportistu sastāvā. Lai gan Latvijā šis sporta veids ir ienācis pavisam nesen, Latvijas sportisti lika par sevi manīt, kā arī guva atzinību no pieredzējušiem sportistiem un tiesnešiem par ļoti strauju sportistu izaugsmi un sporta veida attīstību valsts līmenī. Latvijas komanda ieņēma 9. vietu 21 valsts konkurencē komandu vērtējumā, kas ir vērtējams kā ļoti labs rezultāts attiecībā pret mūsu nelielo pieredzi.

Komanda mājās pārveda divas bronzas medaļas. Pirmajā sacensību dienā svara kategorijā līdz 125kg 3. vietu izcīnīja Vladimirs Šņitņikovs. Pēdējā cīņa bija izšķirošā, kas zaudējuma gadījumā ļautu Vladimiram ieņemt tikai 5. vietu. Tomēr 12 pasaules spēcīgāko vīru konkurencē ar 3 zaudētām cīņām un 6 uzvarām Vladimirs izcīnīja vietu uz pjedestāla. Turklāt tik lielisks sniegums viņam ļāva ieņemt augsto 6. vietu visu Pasaules kausa posmu kopvērtējumā.

Pie pirmās dienas sacensību pārsteigumiem jāpiemin Latvijas komandas sportists Reinis Kaspars, kurš šajās sacensībās ierindojās 5. vietā svara kategorijā līdz 90kg, izšķirošajā cīņā zaudējot pieredzējušam, vairākus gadus Pasaules čempionātos godalgotās vietas ieņēmušam sportistam  no Slovākijas. Ņemot vērā to, ka Reinis šajā sporta veidā trenējas vien dažus mēnešus, 16 sportistu konkurencē izcīnīt 5. vietu ir lielisks panākums.

Pirmajā sacensību dienā startēja arī mazākās kategorijas atlēts Andrejs Šilo svara kategorijā līdz 60kg. Andrejs šajās sacensībās ieņēma 5. vietu, kā arī 5. vietu visu Pasaules kausa posmu kopvērtējumā.

Arī otrā sacensību diena atnesa Latvijas izlasei neaizmirstamas emocijas, adrenalīnu un prieka asaras- vēl viena bronza. Augsto 3. vietu pārliecinoši izcīnīja RTU students Jānis Kalnenieks svara kategorijā līdz 105kg. Trīs zaudētas cīņas, septiņas uzvarētas 13 vīru konkurencē atnesa Jānim bronzu. Kā atzīst pats Jānis:” Tā kā šīs man bija pirmās šāda mēroga sacensības un otrās vispār šajā sporta veidā, nezināju, ko īsti sagaidīt, pieredzes trūkums lika šaubīties par saviem spēkiem. Pretinieki manā kategorijā izskatījās fiziski ļoti iespaidīgi, tas ieviesa vēl lielākas šaubas. Pirmajās sacensībās iegūt trešo vietu pret pieredzējušiem pretiniekiem ir neticama sajūta. Jūtu, ka varēju arī labāk nostartēt un cīnīties par sudrabu. Pat uz plaukstas norautā āda izšķirošajā cīņā pie neizšķirta 1:1 pretiniekam nepalīdzēja mani uzveikt. Sacensības notika augstā līmenī, labi organizētas, viss notika laicīgi, bez pārsteigumiem. Vienīgais trūkums- kvalitatīvāka iesildīšanās zona, kas ir ļoti svarīga katram sportistam.”

Neskatoties uz to, ka pārējiem komandas biedriem rezultāti nebija tik izcili- kādam iekrita neveiksmīga pretinieka izloze, kādam stress vai pieredzes trūkums ņēma virsroku, komandas kopējais sniegums vērtējams vairāk kā apmierinošs. Sieviešu konkurencē svara katogorijā -55kg Solvita Rukmane ieņēma 8. vietu, -65kg Sigita Dzene- 8. vietu, -85kg Juta Gargurne- 7. vietu. Vīru konkurencē svara kategorijā -80kg Arnis Rukmanis ieņēma 8. vietu, bet Mārtiņš Lielups 11. vietu, -105kg Jurijam Gucānam 13. vieta.

Šobrīd Latvijas izlase nedaudz atpūtīsies pēc labi padarītā darba un sāks gatavoties nākamā gada nacionālā mēroga sacensībām un Pasaules čempionātam masreslingā , kas notiks Jūnijā Jakutijā (Saha Republika).

Paldies par sportistu atbalstu Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam, Siguldas novada pašvaldībai, Gulbenes novada pašvaldībai, Madonas novada pašvaldībai, SIA Viesulis Plus, Z/S Torņkalns, ARKAN, LIDO.

FOTO: https://www.facebook.com/pg/maswrestlinglatvia/photos/?tab=album&album_id=2180603305568088