Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=7237

Izraēlas nedēļa Madonas novada bibliotēkā

2018.02.13 10:28

No 12. līdz 17.februārim aicinām iesaistīties Izraēlas nedēļas aktivitātēs Madonas novada bibliotēkā, kas tapušas sadarbībā ar Izraēlas vēstniecību. Šīs nedēļas laikā piedāvāsim dažādas interesantas aktivitātes, kas saistītas ar Izraēlu, izraēliešiem un mūsu novadniekiem, kuri pabijuši Izraēlā vai savu ikdienu garīgi saistījuši ar šo Svēto zemi.

12.februārī pulksten 17:00 Rudītes Kumsāres ceļojumu iespaidi Izraēlā.
13.februārī pulksten 14:00  dokumentālā filma "Operācija "Kāzas"" (2016).
14.februārī pulksten 14:00 izstādes "Es piederu šeit" aktualizēšana un sarunas par izraēliešu bērnu grāmatu ilustrācijām.
15.-16.februārī pulksten 14:00 filmu "Darbaspēks" (2014), "Strausa sindroms" (2015), "Motivācija "O"" (2014), "Piecas stundas no Parīzes" (2009) kinoseansi.
17.februārī pulksten 11:00 tikšanās ar Pētersonu ģimeni UNESCO Latvijas Nacionālās Komisijas tīkla “Stāstu bibliotēkas” aktivitāte “Mantojums. Mans? Tavs? Mūsu!”.

No 12. līdz 28.februārim Izraēliešu bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde "Es piederu šeit" Madonas novada bibliotēkas Konferenču zālē.
Izstādes kuratore ir Liora Grosmane (Liora Grossman, http://lioragrossman.com/). Izstāde sastāv no 25 paneļiem, kas sakārtoti 4 tematiskajās sadaļās: bērns, pilsēta, ciemats un vide. Tiek piedāvātas arī LNB Bērnu literatūras centra sagatavotās darba lapas par izstādes tematiku, ļaujot skolotājiem organizēt stundas ārpus skolas, pieteikšanās zvanot: 64821926, rakstot: ligafili@inbox.lv vai personīgi bibliotēkā.

Tāpat ikvienam ir iespēja aplūkot izstādi “Svētā zeme - Izraēla”, kurā eksponētas Madonas novada bibliotēkas krājumā esošās izraēliešu autoru grāmatas, kā arī grāmatas par Izraēlu.

Uz kinoseansiem iespējams pieteikties arī citos laikos līdz pat 28.februārim, iepriekš zvanot: 64820912 (Daiga) vai rakstot uz e-pastu: esip@madona.lv.
FILMU ANOTĀCIJAS
Operācija “Kāzas” (2016, Izraēla /Latvija), dokumentālā filma, 63 min.
Režisore: Anata Zalmansone-Kuzņecova
Ļeņingrada. 1970. gads. Operācija “Kāzas” ir viens no dramatiskākajiem un svarīgākajiem notikumiem padomju ebreju kopienā. Jaunu cilvēku - ebreju disidentu - grupa izplāno lidmašīnas aizdzīšanu, lai aizbēgtu no PSRS, taču VDK viņus notver un arestē burtiski uz lidmašīnas trapa pakāpieniem. Daži tiek nosūtīti uz gulagu, bet dažiem iesaistītajiem tiek piespriests augstākais soda mērs. Šis incidents izprovocēja starptautisku “šaha spēli” starp PSRS un Rietumu pasauli. Pēc 45 gadiem: Anata Zalmansone-Kuzņecova nodod atklātībā vēstījumu par saviem vecākiem. Rietumu pasaulē viņi ir varoņi, bet Krievijā - joprojām teroristi.

Darbaspēks (2014), drāma, 1 h 25 min.
Režisors: Noams Kaplans
Meirs Koens ir policists, kurš nopelna knapai iztikai. Viņa jaunais darba uzdevums deportēt Āfrikas migrantu strādniekus no Izraēlas “pēc viņu pašu brīvas gribas” atklāj skarbo patiesību, ka ārvalstnieki nav vienīgie, kam šai valstī īsti nav nākotnes. Citas sižeta līnijas savijas ar paša Meira dzīvesstāstu: izraēliešu-filipīniešu zēns, kurš cīnās par atzīšanu; taksists, kura bērni pārceļas uz dzīvi attālā valstī, un kāds veterāns - migrantu strādnieks, kurš ir spiests pieņemt lēmumu doties prom vai slēpties, līdz nepatikšanas beidzas.

Strausa sindroms (2015), detektīvkomēdija, 1 h 45 min.
Režisors: Amirs I. Volfs
Upē tiek atrasts kāda vecāka vīra līķis, kam uz rokas ir mistiskas izcelsmes tetovējums. Jauns policijas detektīvs uzņemas izmeklēt šo lietu. Amikams ir atradis iespēju pievienoties baisākajam klubam pasaulē: holokaustā izdzīvojušo klubam. Neraugoties uz savu cienījamo vecumu, viņš ir gana pievilcīgs un izmanto savu acīmredzamo šarmu, lai savaldzinātu atraitnes. Intriģējošā un aizraujošā filmā pagātne savijas ar tagadni, un līdz pat pēdējam mirklim jūs nesapratīsiet, kurā laika nogrieznī esat un kāds būs gala iznākums.

Motivācija "0" (2014), komēdijdrāma, 1 h 41 min.
Režisore: Talija Lavī
Savdabīgs, ass, dažkārt melna humora caurvīts, bet pārsvarā līdz asarām smejams gabals par jaunu armijnieču ikdienas dzīvi nomaļā Izraēlas tuksneša postenī. Talijas Lavī spožā debija detalizēti atklāj triju jaunu sieviešu cīņu par varu. Viņu darba gaitas atšķiras, bet īsti ko darīt nav nevienai. Garlaikotās personāla nodaļas darbinieces - labākās draudzenes Zohara un Dafija - pavada savu laiku, spēlējot videospēles, dziedot popdziesmas, niekojoties ar kancelejas piederumiem un sapņojot par Telavivu. Savukārt viņu virsniece Rama visiem spēkiem cenšas veidot nozīmīgu militāro karjeru. Šī izraēliešu filma noteikti ir atmiņā paliekošo komēdiju sarakstā.          

Piecas stundas no Parīzes (2009), drāma, 1 h 30 min.
Režisors: Leonīds Prudovskis
Viņi satiekas kādā Telavivas nomalē, kur lielākoties dzīvo vienkāršie darbaļaudis.
Viņš ir Izraēlas iedzimtais. Viņa - emigrante no Krievijas.
Viņš ir taksists. Viņa - mūzikas skolotāja.
Viņam nav nekādu mērķu. Viņa no savējiem ir atteikusies jau sen, sen.
Viņam ir bail lidot. Viņai ir jālido prom.
Kādam no viņiem ir jāizdara grūta izvēle.
Vai viņiem ir izredzes palikt kopā?

Madonas novada bibliotēkā no 12. līdz 17.februārim.

Ieeja bez maksas.

Informāciju sagatavoja un iesūtīja: Madonas novada bibliotēkas Eiropas Savienības informācijas un Uzziņu lasītavas vadītāja Daiga Poča-Lapiņa.
Tel.nr.: 648 20912.

Ievietoja:
Inga Arāja