Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=10085

Noslēdzies projekts "Tautas mūzikas instrumenta Stabules gatavošanas meistarklase" Praulienā

2020.11.02 11:58

Praulienas pagasta pārvalde piedalījās Madonas novada pašvaldības Izglītības programmu projektu konkursā – 2020. Projekts “Tautas mūzikas instrumenta Stabules gatavošanas meistarklase” guva Madonas novada pašvaldības atbalstu, saņemot finansējumu EUR 500 apmērā, pašu finansējums EUR 145. Oktobra mēnesī Praulienas pagasta pārvalde īstenoja šo projektu.

Stabules izgatavošana ir tautas tradīcija, kas apgūstama praktiskā ceļā. Ar paša izgatavotu stabuli var  spēlēt melodijas, kā arī imitēt dažādu putnu balsis.

To izgatavošana ir tehnoloģiski vienkārša, bet prasa īpašas zināšanas un iemaņas. To pašu var teikt par šo instrumentu muzikālajām iespējām un spēles tehnikām. To visu interesenti varēja uzzināt un pamēģināt praktiski kopā ar šī amata labāko instrumentu meistaru, Latvijā vienīgo Amatniecības kameras diplomēto instrumentu meistaru Eduardu Klints.

Projekta īstenošanas rezultātā 18 dažāda vecuma interesenti tika iepazīstināti  ar stabuļu veidiem. Uzzināja kā un kad jāvāc materiāli stabules gatavošanai. Varēja ne tikai klausīties, bet praktiskā nodarbībā apguva stabules taisīšanas tehniku un katrs sev izgatavoja  stabuli.

Ar projekta palīdzību tika sekmēta amatu, prasmju un specifisku zināšanu nodošana jaunajai paaudzei un veicināta paaudžu sadarbība.


Informāciju iesūtīja:  projekta vadītāja Sarmīte Lazdiņa.