Karjeras atbalsta pasākums: Pārgājiens „Satikšanās ar profesionāli” Bērzaunes pamatskolā

19.septembrī, baudot atvasaras saulīti, Bērzaunes pamatskolas skolēni devās iepazīt plašo un daudzveidīgo pieaugušo darba pasauli.


1.klase pārgājiena laikā iepazina Bērzaunes luterāņu baznīcu, izmērīja tā tuvumā augošo dižozolu, brokastis ieturēja estrādē, bet pēc tam devās uz SIA „TD Sveķi”. Tur iepazināmies ar trušu dārza iemītniekiem: trušiem, neparastām aitām, putniem.  Prieku sagādāja trusīšu mīļošana un cienāšana. Trušiem cienastā paredzētie burkāni tīri labi garšoja arī mums pašiem!

Iestiprinājušies devāmies uz Bērnu un jauniešu apvienību „Rīts”, kur vadītājas Ilutas vadībā spēlējām spēles un atkal ēdām – šoreiz ugunskurā ceptas desiņas.

Šis bija mūsu pirmais pārgājiens. Visi bijām lielā sajūsmā par interesanto un garšīgo dienu.

Iespaidus apkopoja skolotāja Rigonda


Arī 2. un 3. klases skolēnu pirmais pieturas punkts bija Bērzaunes baznīca, tikai viņi to sasniedz rīta rosmes riksī. Pēc tik brašas iesildīšanās bija spēks tālākajiem uzdevumiem: sadalījāmies grupās, un katrai bija savs uzdevums pārgājiena laikā: vērot kokus, dabas objektus vai cilvēku veidotus objektus. Ar novērojumiem bija jādalās pārgājiena noslēgumā. Mērojām ceļu līdz „Lazdukalnam”, kur īpašniece Ilona Akmentiņa iepazīstināja ar savu saimniecību. Te var apskatīt, samīļot un pacienāt aitas, nutrijas, trušus, baibakus. Saņēmām arī paši cienastu – lielu grozu ar konfektēm. Noslēgumā baudījām atpūtu draudzīgās spēlēs un cepot desiņas „Ozolkalnos”.

Pierakstīja skolotāja Guna


5.klases skolēni devās uz PII „Vārpiņa”. Diemžēl šajā pašā dienā bija arī futbola sacensības Madonā, kurās piedalījās gandrīz visi mūsu zēni.

Interesanti bija pēc vairākiem gadies atkal iegriezties bērnudārzā un satikt vadītāju un audzinātājas. Vadītāja pastāstīja par bērnudārza darbinieku ikdienu un izveda ekskursijā pa bērnudārzu. Mazliet atgriezāmies bērnībā un paspēlējāmies, bet pēc tam devāmies uz birztaliņu iekurt ugunskuru un papusdienot. Tur mums pievienojās Anetes vecmamma, kas pastāstīja par savu profesiju – viņa ir pasta darbiniece. Mēs esam laimīgi un priecīgi par savu pārgājienu.

Diāna Rudene, Anete Alisone, 5.klase


‌Nelielais 6. klases kolektīvs devās uz metālapstrādes uzņēmumu „Metalix”, kur iepazinās ar tā valdes locekli Gati Šmitu. Viņš iepazīstināja ar metālapstrādes uzņēmuma darbinieku profesijām un darba pienākumiem. Uzņēmumā nepieciešami gan darbinieki ar augstāko izglītību (inženieri), gan ar profesionālo izglītību (virpotājs, frēzētājs, atslēdznieks). Kopīgiem spēkiem tiek radītas lielas lietas: metāla vārti, kāpnes, margas, krāsnis un dūmvadi, seifi, dekoratīvie kalumi utt. Bija prieks redzēt, ka mūsu pagastā ir tik radoši un varoši profesionāļi.

Pierakstīja skolotāja Dace


‌7.klase devās uz Bērzaunes pagasta Kalnozoliem – netradicionālu lauku saimniecību, kur darbojas enerģiskā Aizstrautu ģimene: Anita, Raimonds un viņu bērni.

Sākumā Anita iepazīstināja ar savu darba lauku. Viņas pārraudzībā ir viesu māja, tūrisma un viesmīlības pakalpojumu sniegšana. Viesu mājā tiek rīkoti banketi, kāzas, semināri un citi masu pasākumi. Saimnieki var uzņemt līdz pat 300 viesu. Viesu mājas un teritorijas uzturēšana kārtībā prasa lielu darbu, un mums bija iespēja izprast istabenes pienākumus, izstaigājot viesu mājas telpas un pievēršot uzmanību „sīkumiem”, kas garantē sakoptu, tīru vidi.

Pēc tam devāmies uz blakus esošajām darbnīcām, kur Raimonds pastāstīja un video parādīja, kā šī vieta laika gaitā pilnveidojusies. Latvijas brīvvalsts laikā Kalnozolos bija pienotava, padomju laikos teritoriju nepasaimniekoja, bet tā otro elpu ieguva pēc tam, kad nonāca Raimonda īpašumā. Pagāja laiks, līdz veidojās izpratne, kāds uzņēmējdarbības veids būtu šai vietai piemērotākais. Lauksaimniecība un lopkopība, kas arī tika izmēģināta, atkrita nelīdzenā reljefa un neauglīgās zemes dēļ. Raimonda aizraušanās jau kopš jaunības ir „bleķi”; būdams motosportists, viņš pats vadījis savu motociklu būvniecību, meklējis tehniskos risinājumus. Likumsakarīgi, ka šobrīd Raimonda pamatnodarbošanās arī saistīta ar metālapstrādi: viņa uzņēmumā tiek projektētas un ražotas nestandarta iekārtas gan Latvijas, gan Zviedrijas uzņēmumiem.

Gan Raimonds, gan Anita kļuvuši par golfa mīļotājiem kopš 2018.gada kā  Biedrība „Pļavu golfa laukums „Kalnozoli”” apsaimnieko aptuveni 7-8 ha plašu golfa laukumu. Neparastais apvidus golfa spēli padara krietni aizraujošāku un interesantāku.

Iepazināmies arī ar visu iepriekšminēto uzņēmumu grāmatvedi Simonu, kas pastāstīja par grāmatveža pienākumiem un iemācīja arī mūs aprēķināt algas, novelkot valstī noteiktos nodokļus.

Gan Simona, gan Anita, gan Raimonds darbus nešķiro: katrs redz, kur roka jāpieliek. Valdes priekšsēdētājs var būt sastopams gan pie darbgalda darbnīcās, gan pie traktora stūres, pļaujot golfa laukumā zālienu, gan uzņemot un izklaidējot viesus, gan veidojot dekorācijas, gan slaukot grīdu. Ikdienā Kalnozolos saimnieko 4-5 cilvēki, bet viņi veic 20 dažādu profesiju darbus.

Paldies viesmīlīgajiem un aizrautīgajiem saimniekiem par iedvesmu un pārliecību, ka it viss ir iespējams, ja vien paši vēlamies kaut ko sasniegt!

Adrija Sondare, 7.klase, skolotāja Daina


‌8.un 9.klases skolēni, pa ceļam veicot dažādus uzdevumus, devās uz Sauleskalnu, uz SIA „Rats”, lai iepazītu metālapstrādes profesijas. Šajā uzņēmumā strādā metinātājs, virpotājs, frēzētājs, grāmatvedis un vēl nepieciešams veikala vadītājs, jo daļa produkcijas tiek realizēta veikalā. Bija noderīgi iepazīt dažādas profesijas, jo mums pašiem arī drīz jāizvēlas, kādu profesiju mācīties.

Pēc tam devāmies uz Aronas kalnu, tikāmies ar īpašnieku un uzzinājām daudz jauna par viņa idejām un iecerēm. Šajā atpūtnieku iecienītajā vietā mēs papusdienojām un izmantojām izklaides iespējas, ko sagādājis īpašnieks.

Apkopoja skolotāja Veronika


‌Ar materiāliem (pateicības, interviju jautājumi, pasākuma izvērtējuma veidlapa) pasākumu atbalstīja karjeras izglītības konsultante Jolanta Pabērza.

Šis pasākums notika Eiropas Savienību fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.3.5. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” projekts Nr.8.3.5.0/16/I/001 “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums