.

Bezdarbniekus ar atkarībām NVA aicina drošāk pieteikties dalībai bezmaksas ārstēšanās programmā

iesūtīts: 2013.08.19 14:38
Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) turpina sniegt atbalsta pasākumu bezdarbniekiem ar atkarības problēmām. Kopš pērnā gada nogales šo iespēju izmantojis 81 cilvēks, no tiem ārstēšanos pabeiguši 68 programmas dalībnieki. 9 NVA klienti, kas pabeiguši ārstēšanās kursu, ir iekārtojušies darbā. 45 bezdarbnieki, lai uzlabotu savas iespējas atrast darbu, pēc atbalsta saņemšanas tika iesaistīti dažādos NVA pasākumos - profesionālajā apmācībā, neformālās izglītības programmu apguvē, konkurētspējas paaugstināšanas pasākumos, kā arī apmeklēja psihologa, psihoterapeita un karjeras plānošanas speciālista konsultācijas.

Tagad NVA atbrīvoties no atkarībām varēs palīdzēt plašākam bezdarbnieku lokam nekā līdz šim, jo saskaņā ar nesen Ministru kabinetā pieņemtajiem grozījumiem,  šajā programmā varēs iesaistīties bezdarbnieki, kuri  bezdarbnieka statusā atrodas vismaz trīs mēnešus - iepriekš pasākuma dalībniekiem bezdarbnieka statusā bija jābūt vismaz 12 mēnešus.  Piedalīties pasākumā varēs arī tie bezdarbnieki, kuriem bezdarbnieka statuss ir mazāk nekā trīs mēnešus, ja bez darba viņi būs bijuši sešus mēnešus vai ilgāk.

Ārstēšanās notiek pēc Minesotas 12 soļu programmas metodes stacionārā un ilgst 28 dienas. Programmas galvenais uzdevums ir uzlabot cilvēka dzīves kvalitāti, iemācīt viņam saprast, ka, lai pārvarētu atkarības radītās negatīvās sekas, vispirms jāmainās pašam, jāmaina sava domāšana un uzskati, tādēļ atkarīgajam visupirms pašam jāvēlas mainīt savu dzīvi. Bezdarbnieki tiek ārstēti no atkarības pilnīgi brīvprātīgi, parakstot vienošanos, kurā ir noteikti pacienta pienākumi un tiesības ārstēšanās laikā.

ESF projekta Kompleksi atbalsta pasākumi vadītāja Agrita Groza: „Visupirms cilvēkam pašam jāgrib un jābūt motivētam tikt vaļā no atkarībām, kas traucē strādāt un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Taču ļoti liela nozīme ir atkarīgā ģimenes un draugu atbalstam, tuvāko cilvēku spējai un centieniem sarunāties, iedrošināt, pārliecināt cilvēku par nepieciešamību ārstēties un izmantot NVA piedāvāto bezmaksas palīdzību. Svarīga loma atkarīgo cilvēku informēšanā un motivēšanā ir arī vietējām pašvaldībām un sociālajiem dienestiem, kuri labi pārzina ikdienas situāciju savas pašvaldības teritorijā un pazīst cilvēkus, kuriem nepieciešama ārstēšanās no atkarībām. Sociālā dienesta pārstāvji  par NVA piedāvāto bezmaksas ārstēšanas iespēju varētu informēt bezdarbniekus ar atkarības problēmām nakts patversmēs, zupas virtuvēs un citviet.

 
Kā piedalīties pasākumā?

(Instrukcija „soli pa solim”)

  1. Dodies uz savu NVA filiāli un paziņo par vēlmi piedalīties pasākumā,
  2. Aizpildi pieteikuma anketu;
  3. Dodies uz ārstniecības iestādi pie narkologa un saņem atzinumu par atkarību;
  4. Narkologa atzinuma kopiju iesniedz NVA filiāles projekta karjeras konsultantam;
  5. Izvēlies ārstniecības iestādi;
  6. NVA filiālē saņem norīkojumu ārstēšanai pēc Minesotas 12 soļu programmas medicīniskās tehnoloģijas;
  7. 10 darba dienu laikā pēc norīkojuma saņemšanas ierodies izvēlētajā ārstniecības iestādē līdzi ņemot:

•   Pasi;

•   Narkologa atzinumu;

•   Norīkojumu;

•   Individuālo darba meklēšanas plānu;

  1. Uzsāc ārstēšanos pēc Minesotas 12 soļu programmas medicīniskās tehnoloģijas.

Kas jādara pēc ārstēšanās?

  1. Individuālajā darba meklēšanas plānā norādītājā datumā jādodas uz NVA filiāli un, ja nepieciešams, jāsaņem psihologa, psihoterepeita vai karjeras speciālista konsultācijas;
  2. Jāizvērtē iespēja piedalīties citos NVA aktīvajos nodarbinātības pasākumos;
  3. Jāuzsāk pastāvīga darba meklēšana un jāsaņem NVA atbalsts.

Sagatavoja:
Iveta Kancēna
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Tālr. 67021808; 67021744
info@nva.gov.lv


 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums