Galerijas » Ilmas Austriņas un Daces Austriņas darbu izstādes „Gobelēns un mode” atklāšana.

  Jau tēmu saraksts vien liecina par tradīcijās balstītu pieeju un pietāti pret mūsu zemi, dabu, darbu: „Pāri druvām” (1974), „Dzimtā puse” (1985), „Cirsmā” (2017). Māksliniece auž stellēs, pamatā gobelēna tehnikā, taču nav vairījusies no eksperimentiem un jauktās tehnikas vilinājuma, viena no pirmajām Latvijā izmantojusi agaves šķiedru sizalu. Izstādē kā radošu meklējumu apliecinājums būs arī telpiskas formas darbi. Krāsu daudzveidība, nianses un darbu apjoms atklāj sievišķīgi jūtīgu, bet reizē spēcīgu un nepakļāvīgu individualitāti.
    Nu jau daudzus gadus I.Austriņa dzīvo Kalsnavas pusē, bet skolas gaitas sākušās Sikšņu pamatskolā Liepājas pusē, tad Liepājas lietišķās mākslas vidusskolā, aušanas nodaļā un vēlāk studijas Teodora Zaļkalna Latvijas Valsts Mākslas akadēmijā tekstilmākslas nodaļā. Strādājusi par mākslinieci tekstilfabrikā „Rīgas audums”, Mākslas muzeju un izstāžu apvienotajā direkcijā - Izstāžu daļā par Lietišķās mākslas nodaļas vadītāju.
No 1965.gada radoši piedalās izstādēs. Darbi eksponēti Kanādā, Vācijā, Polijā, Japānā, Bulgārijā, Dānijā, Zviedrijā u.c. Gobelēni austi arī interjeru noformēšanai Latvijā, Maskavā, Krimā.
    Daļa no radošā veikuma glabājas Latvijas dekoratīvi lietišķās mākslas muzejā un to varēs redzēt arī vērienīgajā darbu izstādē Madonā. Pateicoties labai sadarbībai, darbi madoniešu apskatei deponēti arī no Latvijas Mākslinieku Savienības kolekcijas.
    Abām autorēm šī nav pirmā kopīgā izstāde. Līdzīgi kā Ilma, Dace Austriņa tērpu kolekciju radījusi, iedvesmojoties no Latvijas, īpaši Kalsnavas puses dabas. Māja laukos atrodas tuvu ezeram, ūdens mainīgais spogulis, saules atspīdumi vai miglas vāli rosina veidot apģērbu, pieskaņotu un piemērotu dažādiem laika apstākļiem. Arī materiālu izvēle ir mūsu klimatam un tautai tradicionāli piemērota - lins, vilna, vasarai zīds un kokvilna. Autore rosina ģērbties sievišķīgi, pat romantiski, nedaudz atšķirīgi, papildinot apģērbu ar kādu oriģinālu detaļu vai aksesuāru. Dace mēŗķtiecīgi veido tādus modeļus, kuros var izmantot mammas – Ilmas Austriņas audumus. Tā top īpašas jostas, somas, kas saskaņotas ar tērpu un sasaucas ar gadalaiku noskaņām dabā. Izstādē redzēsiet gan komplektus ar blūzēm un svārkiem, gan kleitas ikdienai un svētkiem, mēteļus, apmetņus.
    Izstāde skatāma līdz 2019.gada 27.janvārim.
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums