Izvēlne

PAŠVALDĪBA SKAIDRO. 3. Tuvākajos gados – darbs pie sociālo pakalpojumu dažādošanas.

iesūtīts: 2018.01.19 13:30
Madonas novada pašvaldība tuvākajos gados plāno rūpīgu darbu sociālās jomas attīstībā, veikt apjomīgu darbu pie sociālo pakalpojumu dažādošanas, lai dažādām iedzīvotāju grupām būtu iespējams saņemt tiem nepieciešamos pakalpojumus.

Ņemot vērā pieprasījumu pēc īslaicīgas aprūpes pakalpojuma nepieciešamības un optimizējot Madonas novada Dzelzavas pansionāta telpu izmantošanu, pagājušajā vasarā pēc Andra Saknes, pašvaldības Sociālo un veselības jautājumu komitejas un Sociālā dienesta iniciatīvas, tika pieņemts lēmums par "sociālo gultu" izveidošanu Dzelzavas pansionātā. Šis pakalpojums nodrošina īslaicīgu atrašanos aprūpē, cilvēkam atlabstot pēc operācijas, pēc akūtas saslimšanas, saņemot nepieciešamo rehabilitāciju vai uzturoties iestādē, piemēram, savu tuvinieku prombūtnes laikā, nespējot palikt vienam. Šīs gultas guva momentālu piepildījumu.

Pašlaik tiek strādāts pie „Mātes un jaundzimušā bērna krīzes atbalsta centra” izveides Madonā, Parka ielā 6. Gandrīz pilnībā jau ir pabeigti ēkas siltināšanas darbi, tiek domāts un diskutēts par telpu funkcionalitāti un to labiekārtošanu. Plānojam, ka tuvākajos mēnešos tiks uzsākta šī centra darbība. Krīzes centra izveidē vislielākais uzsvars tiek likts uz visbūtiskāko sociālajā sfērā - vienotību sadarbībā. Vēlamo pakalpojumu nodrošināšanai esam piesaistījuši nodibinājumu “Diakonijas centrs”, kas varētu sniegt savu labo praksi un pieredzi, organizējot un vadot dažāda mēroga projektus   (bērnu un ģimenes atbalsta centrus, zupas virtuves, praktisko palīdzību uc.). Tāpat šajā idejā piedalās katoļu draudze ar savu labo pieredzi un tas viss kopumā rāda, ka pašvaldības virziens ir pareizs un mums ir resurss, ko piesaistīt, lai īstenotu šī krīzes centra ideju, balsoties uz zinošu, spēcīgu un ieinteresētu komandu. Šī krīzes centra projekta realizēšanā aktīvi iesaistījušies arī novada iedzīvotāji Neldas Janovičas vadībā.

Madonas novada pašvaldībā tuvākajā nākotnē, pateicoties aptuveni 700 000 eiro lielam Eiropas struktūrfondu finansējumam sociālo pakalpojumu attīstībai, plānots darboties vēl arī citos virzienos, ar pamatmērķi – sociālo pakalpojumu dažādošana. Pamatojoties uz Latvijas un Vidzemes plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas (DI) plānu, domājam un plānojam, kā pārveidot esošo ārpusģimenes aprūpes un atbalsta centru “Ozoli”, nepieciešams vaidot dienas aprūpes centru bērniem invalīdiem (to apliecina biedrības “Mēs saviem bērniem” līdz šim paveiktais), kā arī citas aktivitātes.

DI ir ilgstošs process, kura laikā pakalpojumus institūcijās būs jāaizstāj ar pakalpojumiem personas dzīvesvietā un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pieejamību personām ar invaliditāti un bērniem. Un tas mums jāpaveic, izmantojot šo Eiropas Savienības finansējumu. Lielā mērā jāstrādā preventīvi.

Nākamajos gados paredzēts vērienīgs atbalsts sociālajā jomā, kas mūsu novada un arī citu tuvējo novadu iedzīvotājiem nozīmēs – daudz un dažādu sociālo pakalpojumu pieejamību.


Citi PAŠVALDĪBA SKAIDRO raksti.

Informāciju sagatavoja: Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs

Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums