Izvēlne

Madonā GISTAR pētījumā iekļauti jau 600 respondenti!

iesūtīts: 2017.12.20 14:41
Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta galvenajā pētījumā GISTAR pavisam iekļauti jau vairāk nekā 6000 respondenti. Latvijā šobrīd darbojas divi GISTAR pētījuma reģionālie centri – Madonā un Rēzeknē. No tiem Madonas reģionālajā centrā pētījumā iesaistījušies - 600 cilvēki, Rēzeknes – 1030.

GISTAR pētījuma zinātniskais vadītājs, LU profesors Mārcis Leja atzīmē, ka vairākas onkoloģiskās saslimšanas var tikt veiksmīgi ārstētas, ja tās tiek diagnosticētas agrīnā stadijā. Viņš arī uzsver, ka nākotnē būs daudz vairāk iespēju agrīni diagnosticēt tādas onkoloģiskās saslimšanas, kas šobrīd tiek atklātas novēloti, tādā veidā rodot iespēju tās veiksmīgi ārstēt, un cilvēkiem dodot iespēju dzīvot. Šobrīd skrīnings tiek rekomendēts arī cilvēkiem, kuriem nav onkoloģisko saslimšanu simptomu, tādā veidā rodas iespēja noteikt saslimšanu agrīnā stadijā. GISTAR pētnieku grupa strādā pie jaunām diagnostikas metodēm un profilakses pasākumiem. Profesors Leja prognozē, ka iespējams jau pēc 10 gadiem varētu būt tādi testi, kas ļaus noteikt onkoloģisko saslimšanu agrīnā stadijā.

Aicinām iedzīvotājus būt atsaucīgus un gadījumā, ja tiek saņemts zvans no pētījumu centra reģistratores, neatteikt un ierasties uz izmeklējumiem. Cilvēki pētījumu centrā var vērsties arī paši. GISTAR pētījums notiek sadarbībā ar ģimenes ārstiem.

Pētījuma norises vieta:

  • Madonas slimnīca, Rūpniecības iela 38, Madona
  • Pieraksts pa tālruni 25679868

Pētījumu centra darba laiks darba dienās no 7:00 līdz 13:00

Vairāk informācijas: www.gistar.eu

Sagatavoja
Inese Veckagane
‌Latvijas Universitāte
‌Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts
‌GISTAR pētījums administratore
‌Tālrunis 29189098
‌E-pasts inese.veckagane@lu.lv
‌Web www.gistar.eu
‌Twitter @GISTARstudy

 

*Informācijai

Zinātniskais pētījums GISTAR izstrādāts, lai meklētu jaunas stratēģijas gremošanas sistēmas ļaundabīgo audzēju mirstības samazināšanai augsta riska zonās.

Vairākas gremošanas sistēmas problēmas (kuņģa un zarnu saslimšanas) vai to priekšvēstnešus iespējams noteikt ar vienkāršu testu palīdzību, izmeklējot vai nu asins, vai arī fēču (vēdera izejas) paraugus. Šo stāvokļu skaitā ir arī kuņģa un zarnu ļaundabīgo audzēju priekšvēstneši.

Uz pētījumu centru tiek aicināti praktiski veseli cilvēki, kuriem nav nekādu sūdzību par kuņģa vai zarnu trakta darbību, vecumā no 40 līdz 64 gadiem. Aicinām iedzīvotājus būt atsaucīgiem un gadījumā, ja tiek saņemts zvans no pētījumu centra reģistratores, neatteikt un ierasties uz izmeklējumiem. Cilvēki pētījumu centrā var vērsties arī paši. Pētījums notiek sadarbībā ar ģimenes ārstiem.

Uz pētījumu centru cilvēkam jāierodas tukšā dūšā, procedūra ilgst apmēram stundu. Vispirms reģistratore izstāsta dalībniekam par pētījumu, tiek veikta anketēšanu, lai uzzinātu par dalībnieku dzīvesveidu, saslimšanām un ēšanas paradumiem, tiek veikti dažādi mērījumi un paņemtas analīzes.

Pētījuma iniciators un zinātniskais vadītājs ir Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors, profesors, gastroenterologs Mārcis Leja.

Līdz šim pētījums ir veikts Cēsīs, Alūksnē, Ludzā, Dobelē, Saldū un Tukumā. Madonā pētījumu tiek plānots veikt līdz nākamā gada martam.

 

Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums