PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Ģitāristu sesija. Komanda turpina strādāt…

iesūtīts: 2017.09.29 19:36
Lai arī šoruden tāpat kā iepriekš dotu pienesumu Latvijas mūzikas paletei, Ģitāristu sesijas organizatoru komanda turpina strādāt. Jau 21 reizi tiek veidota programma skolēnu rudens brīvdienām, kura pildīta ar meistarklasēm, koncertiem un draudzīgu atmosfēru. Praulienas skolā uz apmācībām tiek aicināti vokālisti, akustiskie un elektroģitāras spēlētāji, basģitāristi, bundzinieki un koklētāji.

Sesijas interesantākā daļa ir vakaru koncerti. Jau svētdien, 22.oktobrī, jauno grupu konkursā startēs 12 kolektīvi no visas Latvijas, kurus vērtēs progresīvās grupas “Mattergy” pieredzējušie muzikanti, kā arī sniegs meistarklasi un koncertu. Vēl sesijas ietvaros varēs iepazīties un dzirdēt Karmafree, FunCOOLio, Rihards Lībietis orchestra un, iespējams, arī Carneval Youth.

Ir zināms, ka sesiju ar klātbūtni pagodinās mūziķi no Kopenhāgenas - „Moussa Diallo trio”. Trio sastāvā ir pasaules klases mūziķi. Pats Moussa ir komponists, bērnu mūziklu autors, kurš labprāt ar muzikālajām izrādēm uzstājas Eiropas un Āfrikas valstīs, Indijā, Indonēzijā un citur. Ir iecere sesijas laikā iestudēt oriģinālskaņdarbu, kurā skanētu latviešu un āfrikāņu tautas melodijas un kura atskaņošanā piedalītos visi meistari, dalībnieki un Moussa Diallo, kam saknes ir Kamerūnā.
 
Sesijas mācībspēki tradicionāli būs Latvijas mūziķi-pedagogi, ar kuriem vislabāk iepazīties mājas lapā www.gitaristusesija.lv. Gaidīti ir madonieši un vairums no viņiem sesijā arī piedalīsies - Mārcis Auziņš, Ingars Viļums, Andris Buiķis, Sandris Sproģis, Edmunds Vestmanis, Juris Skrajāns, Intars Zommers.

Tā kā padsmitnieki aizraujas un mācās folku, džezu, bet visvairāk rokmūziku, sesijas programmā būs iespējas diskutēt par rokmūzikas ietekmi uz sabiedrību un politiku.  Uģis Olte prezentēs Latvijas - Norvēģinas kopražojuma dokumentālo mūziklu „Atbrīvošanas diena”. Filma pirmizrādi piedzīvoja Amsterdamā, izrādīta arī Zviedrijā, Norvēģijā, Kazahstānā un to pavada labas atsauksmes.
 
Šā gada sesijai jau pieteikušies vairāki dalībnieki, joprojām par sesiju ir aktīva interese sociālajos tīklos. Organizatori turpina saņemt apsveikumus sesijas divdesmit gadu jubilejā. Jubilejas sesijas gaitu var vērot FB https://www.facebook.com/mmsesija/?fref=ts, kā arī mājas lapā www.gitaristusesija.lv

Praulienas pamatskolā no 22. līdz 27.oktobrim. PROGRAMMA

ATSKATS UZ JUBILEJAS SESIJU
Divdesmitā “Ģitāristu sesija 2016” bija svētki jaunajai muzikantu paaudzei, svētki meistariem un organizatoriem. Otro gadu sesijas vieta bija Praulienas skola. Bija sagatavota foto izstāde, slaidrādī „griezās” fotogrāfijas un video no iepriekšējo gadu pasākumiem, uz molbertiem tika nostiprināta afišu kolekcija. Foto reportāžas liecināja par tradīcijām, kuru veidošanā piedalījušies Latvijā populāri mūziķi. Bija apskatāmi sesiju speciālie T krekli, kam dizainu veidojis Māris Pidiks. Skatuve Praulienas skolas sporta zālē tika paplašināta, labiekārtotas vietas skatītājiem, tehniski nodrošinātas un iekārtotas klases darbam grupās.
 
Organizatori centās augstākā līmenī celt sadzīves apstākļus, un tas izdevās. Visi bija apmierināti ar drošību, ēšanas pakalpojumiem, nakšņošanas apstākļiem skolā un viesu mājā „Apiņu kalte”.

Sesijas uvertīrē - konkursā jaunajām grupām „Praulienas ritmi” - piedalījās kolektīvi no Cesvaines, Dzērbenes, Gulbenes, Ķeipenes, Rīgas, Rēzeknes, Pilsrundāles, Neretas, Jēkabpils, Madonas un Praulienas. Patīkamu pārsteigumu sagādāja meitenes no Ilūkstes - grupa „Piparmētras”, otrā vieta tika piešķirta madoniešiem „Melns uz Balta”.

Foto: „Melns uz Balta” 2016.gadā.
 
Sesijā piedalījās 72 dalībnieki, notika 18 meistarklases, konkursā spēlēja 11 jaunās grupas. Programmā par tradīciju bija kļuvusi vakarēšana, kas izvērtās par jauku dalībnieku kopdziedāšanu, izmantojot portālu dziesmas.lv, to vadīja jaunais mūziķis, ģitārists un komponists Renārs Veličko no Valmieras.

Otro gadu līdzās ģitārām, vokālam un bungām notika apmācības kokles spēlē. Instrumenta skanējumu varēja izbaudīt gan sesijas laikā gan noslēguma koncertā.
 
Tradīcija bija nometnes vidū organizētais atpūtas brauciens uz Cesvaines baznīcu, lai iepazītu vienas no senākajām ērģelēm Latvijā. Gidu pavadībā sekoja ekskursija pa Cesvaines pili, vakarā - ugunskurs un bardu Renāra Veličko un Kārļa Kazāka koncerts. Neatņemama sesijas sastāvdaļa ir demokrātiskais konkurss „Neredzamā ģitāra”, kur katrs varēja rādīt aktierdotības, skatuves šarmu un brīžiem pat akrobātiku.
 
Uz noslēguma koncertu ieradās Madonas novada iedzīvotāji, arī dalībnieku vecāki un mūzikas draugi. Tika uzstādīts liels video ekrāns, kurš lieti noderēja Uģa Brikmaņa sagatavotajiem video, kā arī fragmentam no leģendārās Pārkera filmas „The Wall”. Ģitāras solo kopīgi iestudētajam skaņdarbam no “The Wall” izpildīja Armands Alksnis.
 
Sesijas noslēguma koncertā piedalījās  Madonas novada kultūras nodaļas vadītājs Jānis Kļaviņš un domes priekšsēdētāja vietnieks Agris Lungevics, kurš savā runā uzsvēra, ka „Ģitāristu sesija” ir Madonas novada zīmols, ar kuru var lepoties. Pateicību no organizatoru puses par ilggadēju sesijas atbalstu saņēma KKF un VPR, Madonas novada dome, Praulienas pašvaldība, Norte, Erante, Papīrs, Bro Creation, Sound Factory, EHR un laikraksts Stars, savukārt dalībnieki pēc koncerta saņēma diplomus un nogaršoja Junges cepto torti.


Informāciju sagatavoja: Ģitāristu sesijas organizators Imants Pulkstenis.
Kabatas tālrunis: 00 371 29411619.

‌Ievietoja:
‌Inga Arāja
 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums