PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Iepazīsimies! Olīvija Steindlere (Vācija) - pirmā vijolniece sieviete, kurai izdevies īstenot dzīvajā izpildījumā N.Paganīni "24 kaprīzes"

iesūtīts: 2017.02.24 17:04
Olīvija Steindlere spēlē uz Jacob Stainer skolas vijoles (1682) un Vācijā izgatavotu klasisko lociņu (ap 1820)...

Olīvija Steindlere, pēc tautības itāliete, ir dzimusi Darmštatē, Vācijā. Nākusi no mūziķu un komponistu ģimenes, Olīvija sāk apgūt vijolspēli jau trīs gadu vecumā. Meitene strauji progresē un drīz vien iestājas Darmštates Akademie für Tonkunst, sniedzot savu pirmo koncertu 5 gadu vecumā.

Trīs reizes pēc kārtas viņa iegūst balvas Vācijas nacionālajā jauno mūziķu konkursā Jugend Musiwiert, kas notiek reizi divos gados, ik reizi izpelnoties vienbalsīgu žūrijas atzinību un saņemot balvas par mūsdienu repertuāra izpildīšanu. Tas viņai ir devis iespēju sadarboties ar Sofiju Gubaiduļinu un Alfredu Šnitki Lokenhausas festivāla ietvaros. Vēlāk Olīvija iestājas Mainheimas Hochschule für Musik Valērija Gradova (D.Oistraha un L.Kogana skolnieks) Junioru klasē, pēc gada iegūstot savu pirmo diplomu.
O.Steindlere uzsāk savu karjeru kā īpaši talantīgs bērns, uzstājoties Eiropas koncertzālēs un iegūstot prestižas balvas: Palma d’Oro (Sanremo, 1996), konkursā Premio Viotti 1997 un Médaille Paganini (1998). Kopš tā laika viņa tiek regulāri ielūgta viesoties pazīstamos mūzikas festivālos.
Iepriekš minētajām atzinībām seko daudzi iegūtie diplomi: Strasbūras konservatorijas diploms vijolspēlē, diploms baroka un kamermūzikā (zelta medaļa) 1994. un 1995.gadā, Kremonas Accademia Internazionale (Itālija) izpildītājmākslinieces diploms 1997.gadā, Dž.Verdi konservatorijas Milānā augstākais diploms ar vienprātīgu žūrijas atzinību cum laude 1999.gadā, un Alfrēda Korto Mūzikas augstskolas Parīzē diploms 2002.gadā.
O.Steindlere mācījusies pie tādiem izciliem mūziķiem kā Franco Gulli, Ivry Gitlis, Salvatore Accardo, Žerārs Pulē un Jehudi Menuhins, kurš viņu iedrošināja sekot savam instinktam un sirds izvēlētajam ceļam, spēlējot mūziku, kas pašai patīk.

2002. gadā Olīvija dodas savā pirmajā Āzijas turnejā uz Singapūru, kur atskaņo N.Paganīni visus sacerējumus vijolei un ģitārai. Gadu vēlāk viņa no jauna ir ielūgta uzstāties Singapūrā, tikai šoreiz jau kā orķestra soliste, lai atskaņotu Sibēliusa un Paganīni koncertus.
2004.gads ir nozīmīgs ar to, ka māksliniece pirmo reizi viesojas Japānā. Viņas vārds ir uz Tokijas lielāko koncertzāļu afišām.
2004. gada jūnijā specializētais izdevums Classica velta O.Steindlerei īpašu rakstu rubrikā, kas veltīta jaunajiem talantiem.
2005.gadā O.Steindlere piepilda savu sapni, atskaņojot koncertā Dženovā N.Paganīni 24 kaprīzes, muzeja Museo Casa Paganini atklāšanas ietvaros. Viņa ir pirmā vijolniece sieviete, kurai izdevies to īstenot dzīvajā izpildījumā. Pēc tam viņa šo performanci atkārto Itālijā, Šveicē, Vācijā un savas otrās turnejas Āzijā (Japāna un Singapūra) ietvaros, kā arī divus gadus vēlāk Izraēlā.
2007.gadā mūziķe kļūst par ansambļa Ensemble Matheus Jean-Christophe Spinosi vadībā dalībnieci, uzstājoties ar to vairākkārtīgi Francijā (Théâtre des Champs Elysées, Théâtre du Châtelet, Opéra Palais Garnier), Spānijā (Valencija, Oviedo, Valadolida, Granāda, Barcelona, Madride), Krievijā (Sanktpēterburga, Mihailovska teātris), Vācijā (Dortmundam Brēmene, Hamburga, Minhene un Bādenbādene), Austrijā (Theater an der Wien, Salzburger Festpiele), Nīderlandē (Konzertgebow Amsterdam), Londonā (Wigmore Hall, Royal Albert Hall), Kanādā (Kvebekā un Monreālā), kā arī ASV (Washington Library, Carnegie Hall NY).
2014.gadā Olīvija Steindlere izveido duetu ar klavesīnistu un pianistu Ugo Majo, kurš dzīvo un strādā Parīzē. Dueta repertuārs ir plašs, sākot ar baroka mūziku līdz pat mūsdienu komponistu skaņdarbiem, īpaši pievēršoties vācu un franču romantisma laika mūzikai.



Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolas Laimas zālē 5.martā pulksten 15:00.
Programmā: F.Mendelsona, J.Brāmsa un S.Franka sonātes un E.Šosona „Poēma”.
Ieeja bez maksas.


Francijas institūts Latvijā pateicas Madonas novadpētniecības un mākslas muzejam un Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolai par sadarbību organizējot mākslinieku uzņemšanu un koncertēšanu.

Informāciju iesūtīja: Dita Podskočija
Francijas vēstniecības Latvijā Francijas institūta Latvijā
kultūras projektu koordinatore, vadības asistente
dita.podskocija@institut-francais.lv

Informāciju ievietoja: Inga Arāja
Madonas novada pašvaldības
galvenā speciāliste kultūras darba organizatore
inga.araja@madona.lv

  
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums