Sadarbība ar Boržomi turpinās

Rauga uzņēmējdarbības iespējas Gruzijā

Aprīļa nogalē uz Boržomi devās pašvaldības organizēta delegācija, kuras sastāvā lielākā daļa bija vieni no novada lielākajiem nodokļu maksātājiem - dažādu nozaru uzņēmēji, kā arī pirmo reizi pie sadraudzības partneriem devās domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters (sadarbības līgumu 2013. gada 25. augustā pašvaldības vārdā Boržomi noslēdza priekšsēdētāja vietnieks Agris Lungevičs).

"Šajā braucienā piedalījās Madonas novada lielāko uzņēmumu vadītāji, tie uzņēmēji, kas iepriekš viesus no Gruzijas uzņēmuši pie sevis uzņēmumā vai mājās, kā arī tie, kuri ir pauduši vēlmi sadarboties ar Boržomi uzņēmējiem konkrētās jomās," norāda Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas vadītājs Romāns Hačatrjans.

 

"Manas zināšanas te Latvijā vairs nav vajadzīgas,"

tik skarbs savā vērtējumā par situāciju mazo hidroelektrostaciju jomā Latvijā ir novada uzņēmējs, viens no uzņēmēju delegācijas pārstāvjiem Māris Štrombergs. Tieši viņš savulaik bija iniciators sadarbībai ar Boržomi: "Man kā uzņēmējam sadarbības līgums starp pašvaldībām Madonā un Boržomi ir morāls atbalsts, tas var palīdzēt lēmumu pieņemšanā politiskā līmenī, tāpēc ne velti uzaicināju mūsu domes vadītāju piedalīties sarunās ar Gruzijas Ekonomikas ministrijas atbildīgajiem ierēdņiem." M. Štrombergs ar partneriem Gruzijā strādā jau teju piecus gadus, uzņēmējs norāda, ka ir projekti jau fināla fāzē, kaut arī process virzās uz priekšu ne tik ātri kā latviešiem gribētos: "Mums ir pierasts, ka līdzko nolemjam, tā atlokam piedurknes un darām, bet gruzīņiem ir cita mentalitāte. Turklāt jāsaprot, ka valsts ir jaunā attīstības stadijā, daudzās jomās ir jāsakārto likumdošana. Katrā ziņā šis ir īstais brīdis, lai mūsu uzņēmēji varētu iesaistīties."

 

Pilsētas svētkus kuplinās vīru vokālais ansamblis

Lai arī vizītes mērķis bija vairāk saistīts ar uzņēmējdarbībai tuvām aktivitātēm, latviešu delegācija bija iespēja noklausīties arī gruzīņu tautas mūzikas ansambļa "Boržomi" sniegumu, pēc kā dziedātāji tika uzaicināti kuplināt Madonas deviņdesmit gades jubilejas svinības. 3. jūnija vakarā gruzīņi kopā ar deju grupu no Igaunijas un mūsu pašu vidzemniekiem sniegs koncertu Saieta laukumā, ko apmeklēt varēs ikviens pilsētas svētku dalībnieks.

Tāpat pilsētas svētku kuplināšanai slavenā minerālūdens "Boržomi" rūpnīcas pārstāvji apsolīja savas produkcijas stendu Saieta laukumā.

Ieguvējas ir abas puses

Viesojoties Gruzijā, novada delegācija izbaudīja vispusīgi sagatavotu programmu. - sākot ar galvaspilsētu Tbilisi, apmeklējot valsts nacionālo vēstures muzeju, izbaudot nacionālo kolorītu vienā no valsts tūrisma nozares lepnumiem "Gruzīņu sētā", Boržomi pašvaldības lielāko nodokļu maksātāju - rūpnīcu "Boržomi", apmeklējām arī kaimiņu Akhaltsikes pašvaldību, kur ar Eiropas fondu līdzfinansējumu ir restaurēts viens no senākajiem cietokšņiem Gruzijā, kā arī piedalījāmies Boržomi un Madonas novada pašvaldību kopīgajā konferencē par sadarbības iespējām starp abām pašvaldībām. Konferencē tika prezentēta Madonas novada uzņēmējdarbības vide, kā arī abu pušu uzņēmēji pārrunāja sadarbības iespējas būvniecības, lauksaimniecības un tūrisma jomā. Kā norādīja Boržomi pašvaldības vadītājs Dimitrijs Kipiani, šobrīd valsts uzsāk starpvalstu sadarbības programmas kultūras projektu jomā, kas būtu atbilstoša iespēja turpmākajā sadarbībā piesaistīt arī Eiropas fondu līdzekļus dažādu jaunu ideju īstenošanai. To, ka Gruzija ir ieinteresēta latviešu uzņēmēju ienākšanā, apliecināja arī mūsu tikšanās Gruzijas Ekonomikas ministrijā Tbilisi.    

Līdzšinējās sadarbības gaitā esam pārliecinājušies, ka gruzīņi ir lepna nācija, lepojas ar savām saknēm, vēsturi, karogu un tradīcijām, ir atvērti un viesmīlīgi, kā arī atceras draugus, kas grūtos brīžos snieguši morālu atbalstu - delegācijas pārstāvji vairākkārt uzklausīja daudzus paldies par Latvijas atbalstu Gruzijai politiski smagās situācijās. "Ir patīkami tikšanos laikā saņemt paldies par Latvijas atbalstu gan kara laikā, gan tagad Gruzijas ceļā uz Eiropas Savienību," atzīst Andrejs Ceļapīters. "Vizītes laikā pārliecinājāmies, ka valsts strādā šajā virzienā, un arī mēs savas sadarbības ietvaros šo virzību veicinām. Dienās, ko pavadījām pie sadraudzības partneriem, redzējām, cik daudz gruzīņi ir paveikuši, neraugoties uz to, ka valstij nav pieejams Eiropas fondu finansējums - tiek būvēts, rekonstruēts, ir izbūvēts jauns autobānis no Tbilisi teju līdz Boržomi, kas atrodas 170 kilometru attālumā. Boržomi ekonomiskā attīstība ir balstīta uz tūrisma nozari, īpaši uz SPA pakalpojumiem un Boržomi minerālūdens avotu izmantošanu (no pašvaldības 12 miljonu eiro budžeta ieņēmumiem 7 miljoni ir no Boržomi minerālūdens rūpnīcas). Arī mēs varam palīdzēt popularizēt Gruziju šajā jomā." Mūsu uzņēmējdarbības nodaļā jau tiek strādāts pie konkrētu ieceru realizēšanas. R.Hačatrjans norāda, ka ir vienošanās par Boržomi piedāvāto iespēju informatīvo materiālu izvietošanu Madonas Tūrisma informācijas centrā un visitmadona.lv. Nākotnē, iespējams, ka Madonas TIC varēs noformēt atpūtu Boržomi kūrortos bez starpniekiem.

Sadarbības iespējas nākotnē

Domājot par turpmāko sadarbību, A. Ceļapīters norāda, ka ir svarīgi, lai pašvaldību līmeņos turpinātos Eiropas Savienības un Gruzijas tuvināšanās. "Mēs gruzīņu draugiem varam būt noderīgi ar uzkrāto pieredzi projektu īstenošanā," uzsver domes priekšsēdētājs, "ir jāturpina arī apmaiņa kultūras, sabiedrisko un sporta aktivitāšu jomā. Gribētos, lai rastos abpusējas ieceres uzņēmējdarbības jomā, tāpēc prieks, ka iestrādes šajā jomā jau tapušas."

To, ka iestrādes ne vien tapušas, bet tiek arī īstenotas, apliecina Latvijas uzņēmēji. Reizē ar pašvaldības delegāciju uz Gruziju devās arī projekta vadītājs un projektētāji, kas strādā M. Štromberga uzsāktās hidroelektrostacijas projekta īstenošanā. "Projekta realizācijā piesaistām savu darbaspēku, savus galvenos speciālistus, jo mums ir pieredze darbā visā pasaulē. Atliek tikai strādāt!" cerīgi uz turpmāko sadarbību Gruzijā raugās M. Štrombergs. 

Nobeigumā vēlētos pateikt, ka ja prāts nesas apmeklēt Gruziju, ir vērts iegriezties arī Boržomi. Boržomi ir skaista kūrortpilsēta, kurā atradīsiet viesnīcas jebkurai gaumei, tie ir kalni, mežonīga daba un gruzīņu atvērtība, emociju un viesmīlīgas uzmanības dāsnums. Turklāt, ja vēlaties padomu maršruta plānošanā, varat vērsties mūsu pašu Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļā, kur palīdzēs sazināties ar sadraudzības partneriem Boržomi pašvaldībā. 

Dz. Stradiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste


© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums