Galerijas » Lāčplēša diena

  Latvija no 1918.-1920.gadam kļuva par neatkarīgu valsti, un latviešu tauta pirmo reizi jaunākajos laikos kļuva noteicēja savā zemē pateicoties Latvijas bruņoto spēku karavīriem. Ja nebūtu latviešu karavīru prasmes un drosmes, Latvija būtu zaudējusi savu neatkarību jau pašos pirmajos Latvijas pastāvēšanas mēnešos. 1. pasaules kara laikā latviešu strēlnieki un vēlāk Brīvības cīņās Latvijas nacionālās armijas karavīrs radīja respektu pret latviešiem kā karavīriem ar augstu militāru disciplīnu, kaujas degsmi un morālo noturību.

Kā spilgts raksturojums latviešu karavīru karotprasmei bija uzvara 1919.gada 11.novembrī pār  Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku. Bermontiāde ir ievērojama ar to, ka sākotnēji nelielā Latvijas valsts armija ar ierobežotiem resursiem spēja sakaut skaitliski daudz lielāko un labāk bruņoto Rietumu brīvprātīgo armiju. Kā galvenie Latvijas valsts armijas uzvaras iemesli tiek minēti - latviešu karavīru drosme un varonīgums, sabiedroto valstu sniegtais atbalsts Latvijai, pretinieka armijas iniciatīvas trūkums un sliktā kaujas organizācija.

Šodien Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu, kad tiek pieminēti un izrādīta cieņa neatkarīgās Latvijas armijas karavīriem, kas izcīnīja uzvaru pār apvienoto vācu un krievu karaspēku.

Mēs esam atbildīgi par mūsu tautas varoņu atstāto mantojumu - brīvas Latvijas mūžīgu pastāvēšanu.

Svēta piemiņa karavīriem, kas atdeva dzīvību par brīvas valsts Latvijas ideju.

Dievs, svētī cīņām mūs! Dievs, svētī miera gaitām! Lai vienmēr Latvijai mēs gaišas dienas skaitām! /L.Breikšs/


Madonas novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Zigfrīds Gora
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums