SIA “Madonas namsaimnieks” informē un atgādina

iesūtīts: 2019.06.25 20:47
Atkritumu šķirošana aizvien kuplākam skaitam Latvijas iedzīvotāju kļūst par ikdienas paradumu. Plastmasas PET pudeles, stikla pudeles un burkas, baterijas un papīrs – šīs lietas ir katra kārtīga šķirotāja redzeslokā. Nereti, stāvot pie atkritumu šķirošanas konteineriem ar nedēļas laikā uzkrājušos ”bagātību”, nav nemaz tik viegli izšķirties, kurā konteinerā ko likt, lai gūtu pārliecību, ka sašķirotais nonāks pārstrādē. Tieši tādēļ SIA Madonas namsaimnieks vēlreiz atgādina par nepieciešamību atbildīgi izturēties pret pareizu atkritumu šķirošanu un rūpēties par to, lai šie atkritumi tiktu izmesti tieši tiem paredzētajos konteineros.

Svarīgi norādījumi pareizai atkritumu šķirošanai:

Pudeļu un burku vāciņi

PET pudeļu šķirošana ir vienkārša un labi zināma - pudelei jābūt tukšai un saplacinātai, bez pārtikas atliekām, etiķete nav jāņem nost. Pudele jāizmet plastmasas iepakojumiem paredzētajā  konteinerā, no kurienes tā nonāks atkritumu šķirošanas rūpnīcā, kas savu darbiņu padarījušās pudeles pārstrādās jaunās izejvielās. Bet ko darīt ar pudeļu korķīšiem un burku vāciņiem? Cietie plastmasas vāciņi jāuzskrūvē atpakaļ un kopā ar visu pudeli jāizmet plastmasas iepakojumam paredzētajā konteinerā, kur jāizmet arī pudeļu un burku metāla vāciņi, kurus pēc tam ar īpašiem magnētiem nošķiro atkritumu šķirošanas rūpnīcās.

Sadzīves ķīmijas un šampūna pudeles

Dažādus cietās plastmasas jeb HDPE izstrādājumus (tīras sadzīves ķīmijas un mazgāšanas līdzekļu pudeles, vējstiklu šķidrumu kanniņas, šampūnu pudeles utt.) jāizmet plastmasas iepakojumam paredzētajos konteineros.

Plēves maisiņi, čaukstošā plēve, vienreizējās lietošanas trauki, burbuļplēve, putupolistirols

Pirmā doma - plastmasai paredzētais konteiners! Tīras plēves maisiņus burbuļplēvi un citus plēves izstrādājumus tiešām jāšķiro plastmasai paredzētajos konteineros, taču vienreizējās lietošanas trauki, dažādi čaukstošās plēves izstrādājumi, konfekšu un saldējuma papīri kā arī putuplasta izstrādājumi  gan šobrīd nav pārstrādei derīgi un jāizmet kopējā atkritumu urnā.

Saplīsušais spogulis un citas spožas lietas

Čakli šķirotāji zina, ka stikla iepakojumam paredzēts savs konteiners, kurā jāliek tukšas, tīras pudeles un burkas, vai tās būtu baltas, zaļas vai brūnas. Etiķetes uz tām var atstāt, bet vāciņi gan pēc iespējas jānoņem, un konteinerā iekšā! Taču tas ir arī viss, ko tajā drīkst ievietot. Visa veida keramika, piemēram, māla pudeles, puķu podu lauskas, saplaisājuši kristāla un porcelāna trauki, saplēsti spoguļi, spuldzītes, stikla glāzes un vāzes kā arī logu stikls nelielā daudzumā jāizmet kopējā konteinerā, jo dažādo piemaisījumu dēļ šie izstrādājumi nav nododami pārstrādei. Logu stiklu lielākā daudzumā, savukārt, var atvest un nodot specializētajā šķirošanas laukumā Vidusdaugavas SPAAO, Madonā, Augu ielā 29. Par logu stikla nodošanu nav jāmaksā.

Tapetes un salvetes

Papīram un kartonam domātajos konteineros droši var likt tieši to, kam tie paredzēti - papīra un kartona iepakojumu, kā arī dažādus papīra un kartona izstrādājumus. Vai žurnāli un avīzes no pārstrādes viedokļa ir makulatūra? Jā, noteikti. Vai makulatūra pārstrādātāju acīs ir tapetes un izlietotās salvetes? Nē, šie izstrādājumi to sastāva dēļ nav pārstrādājami kopā ar papīru un kartonu, tāpēc liekami kopējā konteinerā.

Skārdenes un “bleķa” bundžas

Alumīnija skārdenes ir pārstrādei pakļāvīgs izejmateriāls, ko var izmantot atkal un atkal. Tomēr skārdenēm atsevišķi konteineri parasti nav paredzēti, jo to apjoms nav tik liels un tās var veiksmīgi ar īpašiem magnētiem sašķirot uz šķirošanas līnijām. Tāpēc tās jāizmet kopā ar vieglo iepakojumu - kartona un papīra iepakojumam paredzētajos konteineros. Uz skārdenēm attiecas tas pats, kas uz citiem izstrādājumiem - tām jābūt tīrām. Vāciņu var atdalīt pavisam un ielikt iekšā bundžā, skārdeni pirms izmešanas saplacinot.

Baterijas

Baterijas satur videi un cilvēku veselībai bīstamas vielas, tāpēc tās ir atbilstoši jāuzglabā, jāsargā no bērniem un pēc izlietošanas tās nedrīkst izmest kopā ar sadzīves atkritumiem. Viena zemē nomesta pirkstiņbaterija rada augsnes piesārņojumu kvadrātmetra platībā, kas saglabājas apmēram 100 gadus. Pārstrādes procesā baterijas tiek sasmalcinātas, pēc tam, karsējot augstā temperatūrā, sadalītas izejvielās, un sastāvdaļas tiek nodalītas un sašķirotas. No vienas tonnas bateriju pārstrādes procesā var atgūt 270 kg mangāna, 210 kg dzelzs, 160 kg cinka un 60 kg grafīta, ko var izmantot atkārtoti. Nekādu izņēmumu - baterijām ir vieta tikai speciālos konteineros izlietoto bateriju šķirošanai! Šādiem konteineriem jābūt pieejamiem visās vietās, kur tirgo baterijas. Latvijas Zaļais punkts parūpējies, lai šādi konteineri būtu arī visos “Rimi” un “Maxima” veikalos.

Tosteri, fēni un citas elektroiekārtas

Kad uzticamais fēns prasās pensijā, nebūtu ieteicams to mest kopējā miskastē. Nolietotās elektroiekārtas var pārstrādāt: metāla daļas tiek pārkausētas, plastmasa - pārstrādāta granulās, no vadiem un mikroshēmām tiek atdalīti derīgie materiāli, stikls tiek sasmalcināts, bīstamie atkritumi - atbilstoši apsaimniekoti, bet tikai 5-10% no iekārtas nonāk sadzīves atkritumu poligonā. Atkārtoti izmantojami ir, piemēram, 85-90% ledusskapjos iebūvēto materiālu, bet no televizoriem var atgūt pat 96-97% sastāvdaļu. Elektroiekārtas jānodod šķiroto atkritumu laukumos neizjauktas, jo tās satur videi un cilvēkiem bīstamas vielas! Madonā nolietotās elektropreces var nogādāt un bez maksas novietot elektropreču savākšanas vietā SIA Madonas namsaimnieks teritorijā Augu ielā 29.

Medikamenti ar beigušos derīguma termiņu

Ja zāles vairs nelietojat vai arī tām beidzies derīguma termiņš, tās nekādā gadījumā nedrīkst izmest sadzīves atkritumos vai noskalot kanalizācijā! Zāļu kastītes var šķirot pie vieglā iepakojuma, bet pašas zāles jānodod tuvākajā aptiekā, kur farmaceiti tālāk tās nodos atbilstošai pārstrādei.

Apģērbs un mājas tekstils

Ja nu esat nolēmuši šķirties no apģērba, apaviem, mājas tekstila vai mīkstajām rotaļlietām, tās liekamas kopējā konteinerā, jo pagaidām Latvijā nav ieviesta šo materiālu šķirošana. Taču pirms tam ir vērts padomāt, vai nebūtu lietderīgāk tās nogādāt labdarības iestādēm vai dzīvnieku patversmēm, kuras iemītnieki par jūsu noplukušo, bet vēl labā stāvoklī esošo segu būs priecīgi.


Madonā atkritumu šķirošanu nodrošina atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums - SIA “Madonas namsaimnieks, kas šķiroto atkritumu konteinerus iztukšo atsevišķi no sadzīves atkritumu konteineriem. Atkritumu šķirošanai tiek izmantoti diva veida konteineri. Atsevišķi konteineri ir gan stikla iepakojumam, gan vieglajam iepakojumam jeb kartona, papīra, plastmasas un metāla iepakojumam, kurš tiek šķirots vienā konteinerā. Aicinām sekot līdzi norādēm uz šķirošanas konteineriem, lai zinātu, ko konkrēti katrā konteinerā drīkst izmest.

Tāpat sašķirotos atkritumus iespējams nogādāt SIA “Madonas namsaimnieks”, Augu ielā 29, kur atrodas 3 zilas krāsas konteineri blakus nolietoto elektropreču konteineriem. Viens no tiem ir paredzēts stiklam, divi - papīram, plastmasai un un metāla iepakojumam. Pārējos, nešķirojamos atkritumus, jāievieto sadzīves atkritumu konteineros. Liela apjoma atkritumus iespējams nodot Vidusdaugavas SPAA, Madonā, Augu ielā 29, kur atkritumi tiek nosvērti un par tiem jāsamaksā pēc fakta (1 tonna - 90,94 eiro).

Nereti cilvēki brīnās, ka kopā tiek vākts kartona un plastmasas iepakojuma konteineru saturs, taču tas ir ekoloģiski un ekonomiski izdevīgi - šos materiālus pa veidiem sašķiro uz šķirošanas līnijām. Toties vienā mašīnā nedrīkstētu vākt stikla iepakojumu kopā ar kartonu un plastmasu, jo stikla lauskas var iedurties kartonā un plastmasā, ko pēc tam sašķirot vairs nav iespējams. Tāpēc atsevišķi tiek tukšoti sadzīves atkritumu, plastmasas un kartona, kā arī stikla konteineri. Ja izlietotajam iepakojumam paredzētajos konteineros ir samests liels sadzīves atkritumu daudzums, to saturs var tikt savākts vienā mašīnā un konteinera saturs nonāk atkritumu poligonā pie nešķirotajiem sadzīves atkritumiem. Tāpēc rūpīgi jāseko līdzi norādēm uz konteineriem un, jo atbildīgāk būs sašķiroti atkritumi, jo mazāks kaitējums apkārtējai videi.

Sakarā ar aktīvo Madonas novada iedzīvotāju iesaistīšanos dalīto atkritumu šķirošanā un pieprasījumu no Madonas novada pagastu vadītājiem, ir pieaugusi nepieciešamība papildināt dalīto atkritumu savākšanas punktus Madonas novada pagastos ar papildus konteineriem.

Līdz ar to Madonas novada pašvaldības domes 25.aprīļa sēdē tika nolemts piešķirt finansējumu SIA „Madonas namsaimnieks" 16 000 eiro apmērā 100 dalīto atkritumu vākšanas konteineru iegādei: 40 stiklam un 60 - plastmasai; papīram. Papildus konteineru iegādei tiks atjaunotas arī informatīvās uzlīmes uz konteineriem par atkritumu veidiem, ko drīkst ievietot konteinerī.


Tīras un sakoptas apkārtējās vides nodrošināšanas nolūkos Madonas novada pašvaldība un SIA “Madonas namsaimnieks” iegulda nozīmīgus līdzekļu resursus. Un ikvienam iedzīvotājam ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums uz sakoptu, sakārtotu vidi. Diemžēl, joprojām atsevišķos gadījumos cilvēku rīcība pret dabu un pret pilsētā izveidoto infrastruktūru ir nekaunīga, vardarbība un bezatbildīga. Atgādinām, ka šāda rīcība ir sodāms pārkāpums.

Tāpēc situācijās, ja esat aculiecinieks kādam sabiedriskās kārtības neievērošana vai vides piesārņojuma gadījumam Madonas pilsētā, esiet aicināti būt aktīviem un ziņot par šāda veida pārkāpumiem un necienīgu rīcību Jums ērtākajā veidā:

  • zvanot uz Valsts policijas palīdzības tālruni 110 (tas ir bezmaksas tālrunis, sasniedzams visu diennakti, darbojas gan no mobilā, gan fiksētā tālruņa un operatīvi savienos ar jebkuru Latvijas dežūrdaļu);
  • zvanot Madonas novada pašvaldības kārtībniekiem - Gatim Kušķim pa tālr. 25725666 vai Robertam Krauklim pa tālr. 28760063;
  • rakstot elektronisku vēstuli un/vai sūtot fotogrāfijas kā pierādījumu par fiksēto gadījumu Madonas novada pašvaldībai uz e-pastu dome@madona.lv  vai SIA “Madonas namsaimnieks” uz e-pastu info@madonams.lv (vēstule var būt anonīma);

Izmantojiet kādu no minētajiem informēšanas veidiem, nestāviet malā un neklusējiet! Tikai kopā mēs varam savu pilsētu padarīt skaistāku un sakoptāku. Priecāsimies sadarboties!


Papildus informācija:

Atgādinām, ka no š.g. 1.maija SIA “Madonas namsaimnieks” KASE (Madonas novada pašvaldības ēkā) strādā no katra mēneša 10. līdz 25. datumam (izņemot brīvdienas un svētku dienas).

Informējam, ka sākot ar š.g. jūniju, SIA “Madonas namsaimnieks” saviem klientiem piedāvās iespēju namu un atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu rēķinus apmaksāt SIA “MAXIMA Latvija” veikalu kasēs, uzrādot SIA “Madonas namsaimnieks” rēķinu ar svītru kodu. Apmaksājot rēķinu SIA “Maxima Latvija” veikalos, komisijas maksa ir noteikta 0,50 EUR.

Jautājumu, neskaidrību vai ieteikumu gadījumā lūgums vērsties SIA "Madonas namsaimnieks”, Augu ielā 29, rakstot e-pastu info@madonams.lv vai zvanot pa tālr. 64807077.


Informāciju apkopoja: Oskars Janovičs

SIA “Madonas namsaimnieks” valdes loceklis

Ilze Riekstiņa

Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums