Atklāta izstāde "Madonas un Nīderlandes draugi"

iesūtīts: 2019.03.12 14:25
2019.gada 9.martā Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā, piedaloties Nīderlandes karalistes ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Latvijā Govert Jan Bijl de Vroe, tik atklāta starptautiska izstāde “Madonas un Nīderlandes draugi”, kura tapusi sadarbībā ar Madonas novada pašvaldību, Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju un Nīderlandes pārstāvi Erik Rörsch.

Erik Rörsch Latvijā ir piedalījies vairāku projektu realizēšanā. Viņš ir kaislīgs mākslas entuziasts un atbalstītājs, tādēļ, pēc vairāk kā gadu ilgas plānošanas, ar pozitīvām emocijām pie mums uz Madonu ir atvedis izstādi ar septiņu mākslinieku darbiem no Nīderlandes. Tie ir pieredzējuši mākslinieki: sietspiedes tehnikas profesionāle Iris de Leeuw, tekstilrakstu un grafitti meistars Rob Walters, akvareļu meistare Maljorkā dzīvojošā Muriel Ten Cate, rokas leļļu autore Asja Schalekamp, keramiķis Pieter Pauptit, mākslas terapeite Dorothé Pauptit un metāla dizaineris Dik Kompier. Izstādes dalībnieku pulku papildina Madonas māksliniece Danute Vēze ar akvareļiem.

Izstādē ir kontrastu un krāsainības kombinācijas, kurās savijas klasiskā māksla ar moderno. Tajā redzamas gan gleznas, gan akvareļi, gan keramika un īpašas lelles, izceļot katra mākslinieka rokrakstu.

Vēlos izcelt mākslinieci Iris de Leeuw, vienu no slavenākajām Nīderlandē, kura veido darbus dažādās tehnikās. Viņa uzsāka pati savu sietspiedes studiju un bija vienīgā sieviete visā Nīderlandē (1967 - 1975), kura projektēja un izgatavoja plakātus studentu opozīcijai. Papildus sietspiedes tehnikai ir veidojusi arī dažādus citus darbus, atšķirīgos mākslas stilos un tehnikās. Māksliniece drukā, glezno, raksta, strādā ar 3D objektiem u.c. 2014. gadā apguvusi arī grāmatu iesiešanas tehnikas. Viņas darbi ir pārdoti visā pasaulē, un trīs no kolekcijām nesen iegādājās Rijksmuseum Amsterdam (Nīderlandes Nacionālais mākslas muzejs).

Izstādes ietvaros 8.martā izstāžu zālēs norisinājās Iris de Leeuw sietspiedes tehnikas meistardarbnīcas, piedaloties Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas audzēkņiem. Ikviens guva patiesu prieku un gandarījumu no šīs aizraujošās nodarbības.

Šī izstāde būs skatāma līdz š.g. 14.aprīlim, taču sadarbība ar mākslinieci Iris de Leeuw un kuratoru Erik Rörsch noteikti turpināsies. Tikšanās laikā radās vairākas izcilas idejas gan mākslas jomas attīstībā, gan Madonas novada atpazīstamības un popularitātes veicināšanā. Ir izveidojusies starptautiska Eiropas mēroga sadarbība ar Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju kā šīs sadarbības centru.

Laipni aicināti!

VIDEO sižets.

Informāciju sagatavoja: Ilze Riekstiņa

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums