Lauksaimnieku godināšanas pasākums

iesūtīts: 2019.02.26 10:24
Atjaunojot lielisku tradīciju, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Madonas nodaļa (turpmāk LLKC) sadarbībā ar Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas un Varakļānu pašvaldībām, Lauku atbalstu dienestu (turpmāk LAD), LEADER projektiem (Eiropas Savienības iniciatīva, kas tika uzsākta, lai palīdzētu lauku iedzīvotājiem pašiem uzlabot dzīves kvalitāti un labklājību savā teritorijā.), Ošupes pagasta pārvaldi, z/s “Miglas” un z/s “Druvenieki” visus aktīvākos, sekmīgākos, produktīvākos un veiksmīgākos zemniekus 22. februārī aicināja uz balli - uz Lauksaimnieku balli.

Par norises vietu tika izraudzīts Degumnieku tautas nams, savukārt, vakar tēma bija “Dzīve kā kino…”. Par lustīgu dejas soli rūpējās grupa "Sokrata brīvdienas". 

Pasākuma mērķis ir godināt aktīvus, radošus, uz zināšanām vērstus un godprātīgus novadu lauksaimniekus, veidojot sabiedrībā pozitīvu lauksaimnieku tēlu, sekmējot lauksaimniecības nozares attīstību novados, kā arī popularizējot labas lauksaimniecības prakses piemērus, tādējādi iedvesmojot jaunus un uzņēmīgus cilvēkus pievērsties nozarei.

Daudz labu vārdu, sirsnīga gaisotne, prieks par atkal satikšanos, omulīga kopā būšana un sava darba novērtējums. Tieši tāda bija balles noskaņa.

Taču pats galvenais, saturiski nozīmīgākais vakara gaitā bija nominēto zemnieku saimniecību apbalvošana un sumināšana. Madonas, Ērgļu, Cesvaines, Lubānas, Varakļānu novadu pašvaldībai tika dota iespēja izvirzīt savus novada līderus un tie bija:

  • Cesvaines novada z/s "Lejas-Balteņi", saimnieks Raivis Truhanovs, nodarbošanās – piena lopkopība - par uzņēmīgu un mērķtiecīgu saimniecības attīstību saņēma patriotiskākā novada zemnieka nomināciju.
  • Ērgļu novada SIA "Tauri", saimnieks Artūrs Vīgants, nodarbošanās – gaļas liellopi, gaļas pārstrāde, saņēma nomināciju  “Pievienotā vērtība”. Artūrs Vīgants ir gados jauns lauksaimnieks, kurš saimnieko ievērojot bioloģiskās saimniekošanas metodes, kā arī piedāvājot gala patērētam atdzesētu un pārstrādātu liellopu gaļu, primārajam lauksaimniecības produktam rada pievienoto vērtību.
  • Lubānas novada IK "Bestland-L", saimnieks Kristaps Liberts, nodarbošanās – gaļas liellopi un hidrosēja jeb ainavu veidošana un uzturēšana, saņēma nomināciju par veiksmīgu un inovatīvu nelauksaimniecisko palīgnozari lauku saimniecībā. Atzinīgi vērtējams, jo sniedzot hidrosējas pakalpojumu, tiek popularizēts Lubānas novads - pakalpojums tiks sniegts ne tikai reģionā, bet visā Latvijas teritorijā.
  • Madonas novada z/s "Rogas", saimnieks Sandris Akmans, nodarbošanās – biškopības produktu ražošana, tūrisma saimniecība, saņēma nomināciju “Rītdienas saimnieks”.
  • Varakļānu novada piemājas saimniecība "Vālodzītes", saimnieks Jānis Mozga, nodarbošanās - graudkopība un šķeldas ražošana, saņēma nomināciju par novada vides sakārtošanu “Ar skatu nākotnē”. Saimniecībā ir iesaistīta arī jaunā paaudze, kura prot strādāt kā vienota un spēcīga komanda.

Lauku atbalsta dienests par  savu nominantu izvirzīja Ošupes pagasta z/s "Lazdas", saimnieks Alda Jansone, nodarbošanās graudkopība. Ir sekmīgi īsteni ES fondu projekti un saimniece ar lielu atbildību sekmīgi attīstīta saimniecību. Īpaši tika izteikta atzinība, ka šajā saimniecībā Lauku atbalsta dienestam ir jāveic tikai standarta kontroles un projektu īstenošana allaž tiek veikta atbildīgi. Nominācija saņemta par ainaviski sakārtotas vides veidošanu un mērķtiecīgu zemnieku saimniecības attīstību.

LEADER par savu līderi izvirzīja Lubānas novada SIA "Aiviekstes klēts", saimnieks Oskars Žvagins, nodarbošanās – sulu spiešana, pasterizācijas pakalpojumi, raudzēto dzērienu – augļu un ogu vīnu ražošana. Nominācija “LEADER projekts 2018  - lauksaimniecības produktu pārstrāde”.

LLKC par savu nominantu izraudzījās Varakļānu novada z/s “Laduži”, saimnieks Aldis Strods un saimniece Inese Strode, nodarbošanās – piena un gaļas lopkopība un graudkopība. Nominācija “Zinoša saimniekošana”.  Saimnieki ar savu piemēru parāda, ka Īpaši atzinīgi ir vērtējams tas, ka saimnieki dalās ar savu pieredzi un iesaistās dažādos zināšanu pārnesē pasākumos.



Informāciju sagatavoja: Aija Vīgnere
LLKC Madonas nodaļas vadītāja
‌un
‌Ilze Riekstiņa
‌Madonas novada pašvaldības
‌sabiedrisko attiecību speciāliste
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums