Pirmā nedēļa ES mājas zināšanu, sarunu un mākslas istabās

Ziņa publicēta 15.01.2010
Nākamnedēļ, no 18. līdz 22. janvārim, Eiropas Savienības mājas zināšanu, sarunu un mākslas istabas aicina apmeklētājus uz dažādiem pasākumiem.  

Eiropas Savienības mājas saimnieki jau piecus gadus ir Eiropas Parlamenta Informācijas birojs un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā. Jaunatvērtajās istabās abi partneri turpinās iesākto sadarbību un aicinās ikvienu Latvijas iedzīvotāju paust savu viedokli, iegūt jaunāko informāciju un iepazīt Eiropas vēsturi un kultūru.

Jaunās istabas būs vieta izstādēm, filmu vakariem, radošajām darbnīcām, semināriem, diskusijām un sarunām par Eiropu.

18. janvārī plkst. 18.00 literatūras cienītāji aicināti iepazīt somu, igauņu un ungāru literatūru, ko pasākumā „Kad ungāru un somu literatūra satiekas 21. gadsimtā” ikvienam klātesošajam atklās Jaunā Rīgas teātra aktieri Guna Zariņa, Kaspars Znotiņš un Vilis Daudziņš, kā arī vakara vadītāja tulkotāja Maima Grīnberga.

20. janvārī plkst. 18.00 pasākumā "Vāclavs Havels mūsdienu čehu literatūras ietvarā" V. Havela "Vēstules Olgai" un citus mūsdienu čehu literātu darbus lasīs Jaunā Rīgas teātra aktrise Sandra Zvīgule un Dailes teātra aktieris Juris Strenga. Vakara vadītāja lomā iejutīsies dzejnieks un atdzejotājs Kārlis Vērdiņš.

19. un 21.janvārī ikviens interesents varēs uzzināt par darba meklēšanas, uzņēmējdarbības un izglītības iespējām, kā arī par patērētāju tiesībām Eiropas Savienībā, konsultējoties ar attiecīgo jomu speciālistiem.

Šajā nedēļā katru dienu notiks radošās darbnīcas galerijas "Istaba" pārstāvju un Latvijā

pazīstamu mākslinieku Martas Ģibietes, Elitas Patmalnieces un Kristiana Brektes vadībā.

Pagājušajā gadā interneta portālos hc.lv un inbox.lv norisinājās izglītojoši radošs konkurss jauniešiem „Jaunietis Eiropā!” par Eiropas Savienības jautājumiem. Pirmdien, 18. janvārī plkst. 13:30 notiks konkursa galvenās balvas pasniegšana – apmaksāts brauciens divām personām uz šīgada rokfestivālu Roskildē, Dānijā.


Eiropas Savienības mājas trīs jauno istabu iekārtošanā izmantota koncepcija "Zeme. Daba. Debess", kas ir pamatā telpu vizuālajam noformējumam un mudina saudzēt dabu, saprātīgi izmantojot tās bagātības. Tieši tādēļ izvēlētas mēbeles, kas gatavotas no dabīgiem vai otrreiz pārstrādātiem materiāliem, bet telpas tiek apsildītas un apgaismotas tā, lai maksimāli taupītu enerģiju.

Ikviens interesents par Eiropas Savienību atnākt un klātienē, pa tālruni vai pa e-pastu saņemt atbildes uz interesējošiem jautājumiem vai pašam atrast informāciju par Eiropas Savienības jautājumiem datu bāzēs un interneta portālos, konsultējoties ar pieredzējušiem informācijas speciālistiem. Informācija arī internetā www.esmaja.lv

Pasākumi Eiropas Savienības mājā interesentiem pieejami bez maksas.

Papildus informācija:

Iveta Ķelpe,
Eiropas Parlamenta Informācijas biroja
preses nodaļas vadītāja,
tālr: +371 67085468, mob. 29489481
E-pasts: iveta.kelpe@europarl.europa.eu

Ivars Bušmanis,
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs,
Tālr.: +371 67085414;
E-pasts: ivars.busmanis@ec.europa.eu;